V teoretické části bakalářské práce je charakterizována pohanka setá (Fagopyrum esculetum Moench), její pěstování, chemické složení, vlastnosti a využití. Dále jsou popsány metody pro stanovení antioxidační aktivity s DPPH a obsahu volných polyfenolů pomocí činidla Folin-Ciocalteu. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na zjištění vlhkosti, stanovení antioxidační aktivity metodou s DPPH a obsahu volných polyfenolů pomocí činidla Folin-Ciocalteu ve vybraných produktech z pohanky.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the Bachelor thesis deals with characterization of buckwheat (Fago-pyrum esculetum Moench), its cultivation, chemical composition, properties and use plant as food or feed. Further, the methods are described for the determination of antioxidant activity with DPPH and the content of free polyphenols using the Folin-Ciocalteu reagent. The experimental part of thesis is focused on the determination of dry matter, antioxidant activity using DPPH method, the content of free polyphenols using the Folin-Ciocalteu in selected products from buckwheat.
V teoretické části bakalářské práce je charakterizována pohanka setá (Fagopyrum esculetum Moench), její pěstování, chemické složení, vlastnosti a využití. Dále jsou popsány metody pro stanovení antioxidační aktivity s DPPH a obsahu volných polyfenolů pomocí činidla Folin-Ciocalteu. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na zjištění vlhkosti, stanovení antioxidační aktivity metodou s DPPH a obsahu volných polyfenolů pomocí činidla Folin-Ciocalteu ve vybraných produktech z pohanky.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the Bachelor thesis deals with characterization of buckwheat (Fago-pyrum esculetum Moench), its cultivation, chemical composition, properties and use plant as food or feed. Further, the methods are described for the determination of antioxidant activity with DPPH and the content of free polyphenols using the Folin-Ciocalteu reagent. The experimental part of thesis is focused on the determination of dry matter, antioxidant activity using DPPH method, the content of free polyphenols using the Folin-Ciocalteu in selected products from buckwheat.
Charakteristika pohanky, její pěstování a zpracování.
Popis složení, vlastností pohanky a její využití.
II. Praktická část
Stanovení sušiny, celkového obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity ve vybraných pohankových produktech.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika pohanky, její pěstování a zpracování.
Popis složení, vlastností pohanky a její využití.
II. Praktická část
Stanovení sušiny, celkového obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity ve vybraných pohankových produktech.
Seznam doporučené literatury
Seznam literatury:
PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha: VÚPS, 2008. 327s.
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3.
ZHANG, Z.-L.et al. Bioactive compounds in functional buckwheat food. Food Research International, 2012, 49, 389-395.
HOLASOVÁ, M. et al. Buckwheat - the source of antioxidant activity in functional foods. Food Research International.2002, 35, 207-211.
LEE, L.-S.et al. Contribution of flavonoids to the antioxidant properties of common and tartary buckwheat. Journal of Cereal Science. 2015, In Press.
Seznam doporučené literatury
Seznam literatury:
PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha: VÚPS, 2008. 327s.
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3.
ZHANG, Z.-L.et al. Bioactive compounds in functional buckwheat food. Food Research International, 2012, 49, 389-395.
HOLASOVÁ, M. et al. Buckwheat - the source of antioxidant activity in functional foods. Food Research International.2002, 35, 207-211.
LEE, L.-S.et al. Contribution of flavonoids to the antioxidant properties of common and tartary buckwheat. Journal of Cereal Science. 2015, In Press.
Otázky: Mgr. Martina Bučková Ph.D.: Možnost srovnání pohankové mouky s jinými druhy mouk z pohledu antioxidační aktivity? doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.: Připomínka na formální úpravu jednotek uvedených v práci. Přehodnocení jednotek u denní doporučené dávky, nepřesné znění jednotek.