Tématem této bakalářské práce je snaha přiblížit problematiku zabývající se exopolysacharidy. Využívají se především v mlékárenském průmyslu, neboť ovlivňují reologické vlastnosti fermentovaných mléčných výrobků. Jejich využití má široký rozhled i v jiných průmyslových odvětvích, jako je kosmetický, farmaceutický i ropný průmysl.
Anotace v angličtině
The topic of this bachelor thesis is an effort to expound the issue of exopolysaccharides. They are mainly used in the dairy industry as they affect the rheological properties of fermented dairy products. They are widely used in a few other industries, namely in cosmetics, pharmaceuticals or the oil industry.
Klíčová slova
Klíčová slova: exopolysacharidy, fermentované mléčné výrobky, texturní vlastnosti
Tématem této bakalářské práce je snaha přiblížit problematiku zabývající se exopolysacharidy. Využívají se především v mlékárenském průmyslu, neboť ovlivňují reologické vlastnosti fermentovaných mléčných výrobků. Jejich využití má široký rozhled i v jiných průmyslových odvětvích, jako je kosmetický, farmaceutický i ropný průmysl.
Anotace v angličtině
The topic of this bachelor thesis is an effort to expound the issue of exopolysaccharides. They are mainly used in the dairy industry as they affect the rheological properties of fermented dairy products. They are widely used in a few other industries, namely in cosmetics, pharmaceuticals or the oil industry.
Klíčová slova
Klíčová slova: exopolysacharidy, fermentované mléčné výrobky, texturní vlastnosti
Charakterizujte exopolysacharidy a jejich producenty.
Popište možnosti využití exopolysacharidů v potravinách se zaměřením na mléčné výrobky.
Charakterizujte změnu vlastností potraviny vlivem exopolysacharidů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte exopolysacharidy a jejich producenty.
Popište možnosti využití exopolysacharidů v potravinách se zaměřením na mléčné výrobky.
Charakterizujte změnu vlastností potraviny vlivem exopolysacharidů.
Seznam doporučené literatury
[1] HARUTOSHI, Tsuda. Exopolysaccharides of Lactic Acid Bacteria for Food and Colon Health Applications. Lactic Acid Bacteria - R. InTech, 2013. DOI: 10.5772/50839. ISBN 978-953-51-0955-6.
[2] ŞANLI, T., GURSEL, A., ŞANLI, E., ACAR, E., BENLI, M. The effect of using an exopolysaccharide-producing culture on the physicochemical properties of low-fat and reduced-fat Kasar cheeses. International Journal of Dairy Technology, 66 (4),: 535-542. 2013.
[3] COSTA, N.E., HANNON, J.A., GUINEE, T.P, AUTY, M.A.E., McSWEENEY, PLH., BERESFORD, TP. Effect of exopolysaccharide producted by isobenic strains of Lactococcus lactis on half-fat Cheddar cheese. Journal Dairy Science, 93: 3469-3486. 2010.
[4] RYNNE, N.M., BERESFORD, T.P., KELLY, A.L., GUINEE, T.P. Effect of a ropy-exopolysaccharide-producing culture on coagulation and syneretic properties of rennet-induced milk gels. The Australian Journal of Dairy Technology, 63 (1): 3-7. 2008.
Seznam doporučené literatury
[1] HARUTOSHI, Tsuda. Exopolysaccharides of Lactic Acid Bacteria for Food and Colon Health Applications. Lactic Acid Bacteria - R. InTech, 2013. DOI: 10.5772/50839. ISBN 978-953-51-0955-6.
[2] ŞANLI, T., GURSEL, A., ŞANLI, E., ACAR, E., BENLI, M. The effect of using an exopolysaccharide-producing culture on the physicochemical properties of low-fat and reduced-fat Kasar cheeses. International Journal of Dairy Technology, 66 (4),: 535-542. 2013.
[3] COSTA, N.E., HANNON, J.A., GUINEE, T.P, AUTY, M.A.E., McSWEENEY, PLH., BERESFORD, TP. Effect of exopolysaccharide producted by isobenic strains of Lactococcus lactis on half-fat Cheddar cheese. Journal Dairy Science, 93: 3469-3486. 2010.
[4] RYNNE, N.M., BERESFORD, T.P., KELLY, A.L., GUINEE, T.P. Effect of a ropy-exopolysaccharide-producing culture on coagulation and syneretic properties of rennet-induced milk gels. The Australian Journal of Dairy Technology, 63 (1): 3-7. 2008.
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.
doc. Růžička: Kdybyste měla dostat do nějaké potraviny dostat mikrobiální exopolysacharidy, jaké jsou principální cesty aplikace?