Tato bakalářská práce je zaměřena na stravování studentů ošetřovatelství, konkrétně 1. a 3. ročníků oboru Všeobecná sestra.
Bakalářská práce se skládá z dvou částí. První částí je část teoretická, kde se v první kapitole zabýváme vývojovými fázemi, ve kterých se studenti vysoké školy nacházejí, tj. pozdní adolescence a mladší dospělost. Druhou kapitolou je výživa, kde vymezujeme pojem zdraví a zdravé stravování. Dále popisujeme jednotlivé složky potravy, jako jsou bílkoviny, tuky, cukry, vláknina, vitamíny, stopové prvky a voda. Popisujeme pyramidu zdravého stravování a výživová doporučení vydaná v České republice.
Druhou částí je část praktická, kde zjišťujeme stravování studentů 1. ročníku oboru Všeobecná sestra a studentů 3. ročníku oboru Všeobecná sestra. 1. a 3. ročník jsme si vybrali proto, protože nás zajímalo, zda se stravovací návyky liší při vstupu na vysokou školu a výstupu z vysoké školy. K výzkumu jsme použili metodu dotazníků.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on eating habits of nursing students, particularly first and third year students of the General Nurse program. The bachelor thesis consists of two parts.
The first one is theoretical where we deal with development stages of college
students, i.e. late adolescence and early adulthood. Second chapter deals with nutrition, where we define terms health and healthy eating habits. After that we describe individual parts of diet, such as proteins, fats, sugars, fiber, vitamins, minerals and water. We depot healthy nutrition pyramid and nutrition recommendations published in the Czech Republic.
The second part is practical where we determine eating habits of first year students of General Nurse program and third year students of General Nurse program. We picked first and third years because we wanted to find out if eating habits differ at the time of arriving to college and at the time of leaving. We used survey method for this research.
late adolescence, early adulthood, health, healthy nutrition, healthy nutrition pyramid
Rozsah průvodní práce
93 s. (88 518 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce je zaměřena na stravování studentů ošetřovatelství, konkrétně 1. a 3. ročníků oboru Všeobecná sestra.
Bakalářská práce se skládá z dvou částí. První částí je část teoretická, kde se v první kapitole zabýváme vývojovými fázemi, ve kterých se studenti vysoké školy nacházejí, tj. pozdní adolescence a mladší dospělost. Druhou kapitolou je výživa, kde vymezujeme pojem zdraví a zdravé stravování. Dále popisujeme jednotlivé složky potravy, jako jsou bílkoviny, tuky, cukry, vláknina, vitamíny, stopové prvky a voda. Popisujeme pyramidu zdravého stravování a výživová doporučení vydaná v České republice.
Druhou částí je část praktická, kde zjišťujeme stravování studentů 1. ročníku oboru Všeobecná sestra a studentů 3. ročníku oboru Všeobecná sestra. 1. a 3. ročník jsme si vybrali proto, protože nás zajímalo, zda se stravovací návyky liší při vstupu na vysokou školu a výstupu z vysoké školy. K výzkumu jsme použili metodu dotazníků.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on eating habits of nursing students, particularly first and third year students of the General Nurse program. The bachelor thesis consists of two parts.
The first one is theoretical where we deal with development stages of college
students, i.e. late adolescence and early adulthood. Second chapter deals with nutrition, where we define terms health and healthy eating habits. After that we describe individual parts of diet, such as proteins, fats, sugars, fiber, vitamins, minerals and water. We depot healthy nutrition pyramid and nutrition recommendations published in the Czech Republic.
The second part is practical where we determine eating habits of first year students of General Nurse program and third year students of General Nurse program. We picked first and third years because we wanted to find out if eating habits differ at the time of arriving to college and at the time of leaving. We used survey method for this research.
late adolescence, early adulthood, health, healthy nutrition, healthy nutrition pyramid
Zásady pro vypracování
Studium odborné literatury k tématu bakalářské práce.
Stanovení cílů, pojmů a teoretických východisek v oblasti stravování.
Příprava metodiky průzkumné části.
Realizace výzkumného šetření metodou dotazníkového šetření.
Analýza, vyhodnocení a interpretace získaných dat.
Diskuze a návrh doporučení pro praxi.
Zásady pro vypracování
Studium odborné literatury k tématu bakalářské práce.
Stanovení cílů, pojmů a teoretických východisek v oblasti stravování.
Příprava metodiky průzkumné části.
Realizace výzkumného šetření metodou dotazníkového šetření.
Analýza, vyhodnocení a interpretace získaných dat.
Diskuze a návrh doporučení pro praxi.
Seznam doporučené literatury
BOYLE MARIE, ROTH Sara Long. Personal nutrition. 8th ed. Pacific Grove: Brooks Cole, 2012. 27 p. ISBN 9781111572402.
GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2007. 237 s. ISBN 978-80-247-1868-2.
KLIMEŠOVÁ, Iva a STELZER Jiří. Fyziologie výživy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. 177 s. ISBN 978-80-244-3280-9.
KOHOUT, Pavel. Potraviny - součást zdravého životního stylu. 1. vyd. Olomouc: Solen, 2010. 106 s. ISBN 978-80-87327-39-5.
SVAČINA, Štěpán,MÜLLEROVÁ Dana a BRETŠNAJDROVÁ Alena. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013. 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
Seznam doporučené literatury
BOYLE MARIE, ROTH Sara Long. Personal nutrition. 8th ed. Pacific Grove: Brooks Cole, 2012. 27 p. ISBN 9781111572402.
GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2007. 237 s. ISBN 978-80-247-1868-2.
KLIMEŠOVÁ, Iva a STELZER Jiří. Fyziologie výživy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. 177 s. ISBN 978-80-244-3280-9.
KOHOUT, Pavel. Potraviny - součást zdravého životního stylu. 1. vyd. Olomouc: Solen, 2010. 106 s. ISBN 978-80-87327-39-5.
SVAČINA, Štěpán,MÜLLEROVÁ Dana a BRETŠNAJDROVÁ Alena. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013. 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Přistupují studenti bakalářského studia oboru Všeobecná sestra ke stravování zodpovědně? (doc. Kutnohorská)
Liší se v něčem výrazně stravování studentů 1. a 3. ročníku? (doc. Kutnohorská)
Jak využijete výsledky bakalářské práce v praxi? (doc. Kutnohorská)
Kde je v současné době (rok 2016) možné získat kvalifikaci v oboru Všeobecná sestra? (dr. Krátká)
Zajímala jste se, zda studenti využívají studentskou menzu a pokud nevyužívají, co je důvodem? (dr. Krátká)