Tato práce se zabývá stravováním a stravovacími návyky u osob s diabetem 2. typu. V teoretické části jsou shrnuty nejdůležitější poznatky o diabetu mellitu 2. typu, základní pojmy, projevy této nemoci a její možné komplikace, význam edukace. Dále jsou zde popsány základní živiny a informace o specifických potravinách jako jsou náhradní sladidla. Práce se také dotýká fyzické aktivity, která je nezbytnou součástí terapie.
Praktická část se zaměřuje na stravování, reálné stravovací návyky, fyzickou aktivitu při diabetu 2. typu a způsob edukování z pohledu klientů samotných a z pohledu rodinných příslušníků, kteří s nimi žijí v jedné domácnosti. Také se zaměřuje na zjištění, zda léčebný režim, zejména změna stravování, zasáhl výrazně do chodu domácnosti respondentů. Práce je zpracována pomocí polostrukturovaných rozhovorů.
Anotace v angličtině
This thesis studies the nourishment habits of the people affected with type 2 diabetes mellitus. The theoretical part summarize the most important facts about type 2 diabetes as well as basic terms, manifestations of this disease, possible complications and importance of education. Informations about fundamental nutrients and specific types of food are described here too. The work also deals with physical activity as a necessary component of the therapy.
The experimental part aims to diet itself, physical activity and the way of education by patients' and their relatives' point of view. The influence of this disease on the quality of patients' lives is also discussed here. This part of the work is composed by the form of semistructured interviews.
Tato práce se zabývá stravováním a stravovacími návyky u osob s diabetem 2. typu. V teoretické části jsou shrnuty nejdůležitější poznatky o diabetu mellitu 2. typu, základní pojmy, projevy této nemoci a její možné komplikace, význam edukace. Dále jsou zde popsány základní živiny a informace o specifických potravinách jako jsou náhradní sladidla. Práce se také dotýká fyzické aktivity, která je nezbytnou součástí terapie.
Praktická část se zaměřuje na stravování, reálné stravovací návyky, fyzickou aktivitu při diabetu 2. typu a způsob edukování z pohledu klientů samotných a z pohledu rodinných příslušníků, kteří s nimi žijí v jedné domácnosti. Také se zaměřuje na zjištění, zda léčebný režim, zejména změna stravování, zasáhl výrazně do chodu domácnosti respondentů. Práce je zpracována pomocí polostrukturovaných rozhovorů.
Anotace v angličtině
This thesis studies the nourishment habits of the people affected with type 2 diabetes mellitus. The theoretical part summarize the most important facts about type 2 diabetes as well as basic terms, manifestations of this disease, possible complications and importance of education. Informations about fundamental nutrients and specific types of food are described here too. The work also deals with physical activity as a necessary component of the therapy.
The experimental part aims to diet itself, physical activity and the way of education by patients' and their relatives' point of view. The influence of this disease on the quality of patients' lives is also discussed here. This part of the work is composed by the form of semistructured interviews.
Studium odborné literatury a zdrojů.
Zpracování teoretické části bakalářské práce.
Vymezení pojmů a teoretických východisek v oblasti dietní léčby u onemocnění diabetes mellitus.
Příprava metodiky empirické části.
Realizace kvalitativního šetření formou polostrukturovaného rozhovoru.
Vyhodnocení a interpretace získaných dat.
Prezentace výsledků práce a návrh doporučení pro praxi.
Zásady pro vypracování
Studium odborné literatury a zdrojů.
Zpracování teoretické části bakalářské práce.
Vymezení pojmů a teoretických východisek v oblasti dietní léčby u onemocnění diabetes mellitus.
Příprava metodiky empirické části.
Realizace kvalitativního šetření formou polostrukturovaného rozhovoru.
Vyhodnocení a interpretace získaných dat.
Prezentace výsledků práce a návrh doporučení pro praxi.
Seznam doporučené literatury
FAIT, Tomáš, Michal VRABLÍK a Richard ČEŠKA. Preventivní medicína. 2. vyd. Praha: Maxdorf, 2011. 770 s. ISBN 978-80-7345-237-7.
KUDLOVÁ, Pavla. Ošetřovatelská péče v diabetologii. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2015. 204 s. ISBN 978-80-247-5367-6.
LEBL, Jan, Štěpánka PRŮHOVÁ a Zdeněk ŠUMNÍK. Abeceda diabetu. 4. vyd. Praha: Maxdorf, 2015. 286 s. ISBN 978-80-7345-438-8.
LESLIE, David, Diabetes: clinician's desk reference. London: Manson Publishing, 2013. 208 p. ISBN 978-1-84076-158-0.
RUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus, čili cukrovka, dieta diabetická. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 94 s. ISBN 978-80-903820-2-2.
SVAČINA, Štěpán. Diabetologie. vyd. 1. Praha: Triton, 2010. 188 s. ISBN 978-80-7387-348-6.
ŽIAKOVÁ, Katarína a Tibor BAŠKA. Ošetrovateľstvo: teória a vedecký výskum. 2. vyd. Martin: Osveta, 2009. 322 s. ISBN 978-80-8063-304-2.
Seznam doporučené literatury
FAIT, Tomáš, Michal VRABLÍK a Richard ČEŠKA. Preventivní medicína. 2. vyd. Praha: Maxdorf, 2011. 770 s. ISBN 978-80-7345-237-7.
KUDLOVÁ, Pavla. Ošetřovatelská péče v diabetologii. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2015. 204 s. ISBN 978-80-247-5367-6.
LEBL, Jan, Štěpánka PRŮHOVÁ a Zdeněk ŠUMNÍK. Abeceda diabetu. 4. vyd. Praha: Maxdorf, 2015. 286 s. ISBN 978-80-7345-438-8.
LESLIE, David, Diabetes: clinician's desk reference. London: Manson Publishing, 2013. 208 p. ISBN 978-1-84076-158-0.
RUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus, čili cukrovka, dieta diabetická. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 94 s. ISBN 978-80-903820-2-2.
SVAČINA, Štěpán. Diabetologie. vyd. 1. Praha: Triton, 2010. 188 s. ISBN 978-80-7387-348-6.
ŽIAKOVÁ, Katarína a Tibor BAŠKA. Ošetrovateľstvo: teória a vedecký výskum. 2. vyd. Martin: Osveta, 2009. 322 s. ISBN 978-80-8063-304-2.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka odprezentovala svoji bakalářskou práci. V průběhu obhajoby jí byly položeny následující otázky:
Proč si myslíte, že si klienti tak málo kontrolují glykémii? Je vhodné vzhledem k věku respondentů měnit razantně stravovací návyky těchto klientů? Jaký má vztah snížení tělesné hmotnosti k inzulinorezistenci a tím potřebě inzulinu? (dr. Kudlová) Proč apelujete na nutnost znalosti výměnných jednotek? Zdá se Vám adekvátní pohybový režim, který uvádějí jednotliví respondenti, a který Vy sama hodnotíte jako dostatečný? (dr. Pelková)
Komise neměla k průbehu obhajoby práce žádné připomínky.