Cílem této bakalářské práce bylo vytvořit souhrnnou literární rešerši týkající se problematiky bezlepkového piva. Rozebírána je nejen vhodnost surovin, způsoby sladování, ale jsou diskutovány i rozdíly mezi technologií výroby běžného piva a bezlepkového piva
Anotace v angličtině
The aim of this Bachelor thesis was to provide a summarizing literary research, dealing with the issue of gluten-free beer. Moreover, not only do I analyse the appropriateness of the ingredients, the way of storing but also differences in production technology of a common beer and gluten-free.
Cílem této bakalářské práce bylo vytvořit souhrnnou literární rešerši týkající se problematiky bezlepkového piva. Rozebírána je nejen vhodnost surovin, způsoby sladování, ale jsou diskutovány i rozdíly mezi technologií výroby běžného piva a bezlepkového piva
Anotace v angličtině
The aim of this Bachelor thesis was to provide a summarizing literary research, dealing with the issue of gluten-free beer. Moreover, not only do I analyse the appropriateness of the ingredients, the way of storing but also differences in production technology of a common beer and gluten-free.
Celiakie a zdravotní rizika plynoucí ze spotřeby piva jedinci trpících glutenovou enteropatií
Technologie výroby bezlepkových piv; odlišnosti ve výběru surovin a ve výrobních postupech v porovnání s produkcí běžných piv
Dostupnost piva pro celiaky v české tržní síti a ve světě; bezlepkové pivo z ječného sladu a jeho alternativy
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Celiakie a zdravotní rizika plynoucí ze spotřeby piva jedinci trpících glutenovou enteropatií
Technologie výroby bezlepkových piv; odlišnosti ve výběru surovin a ve výrobních postupech v porovnání s produkcí běžných piv
Dostupnost piva pro celiaky v české tržní síti a ve světě; bezlepkové pivo z ječného sladu a jeho alternativy
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, G., J. ŠAVEL, P. BASAŘ a T. LEJSEK. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. Praha: Nakladatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
[2] MIKULÍKOVÁ, R., Z. SVOBODA, K. BENEŠOVÁ a S. BĚLÁKOVÁ. Pivo a celiakie. Kvasný průmysl. 2013, roč. 59, s. 321-323. ISSN 0023-5830.
[3] DOSTÁLEK, P., J. DVOŘÁK a P. HULÍN. Alergeny v pivu. Kvasný průmysl. 2010, roč. 56, s. 105-108. ISSN 0023-5830.
[4] PSOTA, V., O. DVOŘÁČKOVÁ a L. SACHAMBULA. Odrůdy ječmene registrované v České republice v roce 2010. Kvasný průmysl. 2010, s. 270-276. ISSN 0023-5830.
[5] HAGER, A. S., J.P. TAYLOR, D.M. WATERS a E.K. ARENDT. Gluten Free Beer A Review. Trends in Food Science & Technology. 2014, s. 44-54. ISSN 0924-2244.
[6] CIRILLO, Jennifer. Gluten-Free Beer Evolves. Beverage World. 2012, roč. 131, s. 6, 8, 10. ISSN 0098-2318.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, G., J. ŠAVEL, P. BASAŘ a T. LEJSEK. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. Praha: Nakladatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
[2] MIKULÍKOVÁ, R., Z. SVOBODA, K. BENEŠOVÁ a S. BĚLÁKOVÁ. Pivo a celiakie. Kvasný průmysl. 2013, roč. 59, s. 321-323. ISSN 0023-5830.
[3] DOSTÁLEK, P., J. DVOŘÁK a P. HULÍN. Alergeny v pivu. Kvasný průmysl. 2010, roč. 56, s. 105-108. ISSN 0023-5830.
[4] PSOTA, V., O. DVOŘÁČKOVÁ a L. SACHAMBULA. Odrůdy ječmene registrované v České republice v roce 2010. Kvasný průmysl. 2010, s. 270-276. ISSN 0023-5830.
[5] HAGER, A. S., J.P. TAYLOR, D.M. WATERS a E.K. ARENDT. Gluten Free Beer A Review. Trends in Food Science & Technology. 2014, s. 44-54. ISSN 0924-2244.
[6] CIRILLO, Jennifer. Gluten-Free Beer Evolves. Beverage World. 2012, roč. 131, s. 6, 8, 10. ISSN 0098-2318.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.