Bakalářská práce se zabývá metodami analýzy sacharidů pomocí HPLC-RI. Teoretická část zahrnuje obecnou charakteristiku sacharidů a jejich vlastností, možné extrakce sacharidů a metody stanovení sacharidů. Dále je v práci popsána příprava vzorků (extrakce a čiření) pro stanovení sacharidů pomocí HLPC-RI. Následné stanovení sacharidů pomocí HPLC-RI zahrnuje obecný popis této chromatografické metody spolu s charakteristikou používaných detektorů, s důrazem zejména na refraktometrickou detekci. Závěrečná kapitola teoretické části pojednává o vlastním stanovení cukrů ve vybraných potravinách pomocí HPLC-RI. V praktické části bakalářské práce byla nejdříve optimalizována příprava vzorku pro následné chromatografické stanovení mono- a oligosacharidů. Z testovaných čiřidel byla jako nejvhodnější zvolena Carrezova činidla. Pro tuhé a polotuhé vzorky byla vybrána teplota extrakce 50 °C. Barevné vzorky byly podrobeny extrakci na pevné fázi. Následně byly cukry stanoveny ve vybraných potravinách dostupných v běžné tržní síti (ovocné sirupy, šťávy a nápoje, energetické nápoje, ovocné protlaky, med, kečup, hořčice, krekry a jiné) a zjištěné hodnoty byly porovnány s údaji uvedenými na obalech výrobků. Na základě zjištěných odchylek lze konstatovat, že navržený postup přípravy vzorků i následná metodika stanovení, jsou vhodné pro stanovení cukrů v analyzovaných potravinách.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the methods of saccharides determination by HPLC-RI. The theoretical part includes general characteristic of saccharides and their properties, possible extraction of saccharides and methods of saccharides determination. The thesis describes the preparation of samples (extraction and clarification) for a saccharides determination by HPLC-RI. Subsequent saccharides determination by HPLC-RI includes a general description of this chromatographic method with the characteristics of detectors, with the emphasis on refractive detection. The final chapter of theoretical part is about saccharides determination by HPLC-RI in selected foodstuff. Sample preparation for the chromatographic determination of mono- and oligosaccharides was firstly optimized in the practical part of this thesis. Of the tested clarifiers Carrez reagents were chosen as the best option. Temparature of extraction 50 ° C was selected for solid and semi-solid samples. Coloured samples were cleaned also by solid phase extraction. Subsequently sugars were determined in selected foodstuff available in the current market network (fruit syrups, juices and drinks, energy drinks, fruit snacks, honey, ketchup, mustard, crackers, etc.) and the obtained values were compared with the data presented on the product packaging. Based on the deviation observed it can be stated, that the proposed samples preparation and subsequent chromatographic method is suitable for the sugar determinations in the foods analyzed.
Bakalářská práce se zabývá metodami analýzy sacharidů pomocí HPLC-RI. Teoretická část zahrnuje obecnou charakteristiku sacharidů a jejich vlastností, možné extrakce sacharidů a metody stanovení sacharidů. Dále je v práci popsána příprava vzorků (extrakce a čiření) pro stanovení sacharidů pomocí HLPC-RI. Následné stanovení sacharidů pomocí HPLC-RI zahrnuje obecný popis této chromatografické metody spolu s charakteristikou používaných detektorů, s důrazem zejména na refraktometrickou detekci. Závěrečná kapitola teoretické části pojednává o vlastním stanovení cukrů ve vybraných potravinách pomocí HPLC-RI. V praktické části bakalářské práce byla nejdříve optimalizována příprava vzorku pro následné chromatografické stanovení mono- a oligosacharidů. Z testovaných čiřidel byla jako nejvhodnější zvolena Carrezova činidla. Pro tuhé a polotuhé vzorky byla vybrána teplota extrakce 50 °C. Barevné vzorky byly podrobeny extrakci na pevné fázi. Následně byly cukry stanoveny ve vybraných potravinách dostupných v běžné tržní síti (ovocné sirupy, šťávy a nápoje, energetické nápoje, ovocné protlaky, med, kečup, hořčice, krekry a jiné) a zjištěné hodnoty byly porovnány s údaji uvedenými na obalech výrobků. Na základě zjištěných odchylek lze konstatovat, že navržený postup přípravy vzorků i následná metodika stanovení, jsou vhodné pro stanovení cukrů v analyzovaných potravinách.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the methods of saccharides determination by HPLC-RI. The theoretical part includes general characteristic of saccharides and their properties, possible extraction of saccharides and methods of saccharides determination. The thesis describes the preparation of samples (extraction and clarification) for a saccharides determination by HPLC-RI. Subsequent saccharides determination by HPLC-RI includes a general description of this chromatographic method with the characteristics of detectors, with the emphasis on refractive detection. The final chapter of theoretical part is about saccharides determination by HPLC-RI in selected foodstuff. Sample preparation for the chromatographic determination of mono- and oligosaccharides was firstly optimized in the practical part of this thesis. Of the tested clarifiers Carrez reagents were chosen as the best option. Temparature of extraction 50 ° C was selected for solid and semi-solid samples. Coloured samples were cleaned also by solid phase extraction. Subsequently sugars were determined in selected foodstuff available in the current market network (fruit syrups, juices and drinks, energy drinks, fruit snacks, honey, ketchup, mustard, crackers, etc.) and the obtained values were compared with the data presented on the product packaging. Based on the deviation observed it can be stated, that the proposed samples preparation and subsequent chromatographic method is suitable for the sugar determinations in the foods analyzed.
Charakterizujte sacharidy a možnosti jejich stanovení
Popište principy HPLC a refraktometrické detekce
Charakterizujte způsoby přípravy vzorku z různých potravin pro chromatografické stanovení sacharidů
Charakterizujte možnosti stanovení sacharidů pomocí HPLC-RI v různých potravinách
II. Praktická část
Optimalizujte metodiku pro stanovení vybraných sacharidů pomocí HPLC-RI
Navrhněte extrakční postup pro analýzu sacharidů ve vybraných potravinách
Stanovte sacharidy ve vybraných potravinách pomocí HPLC-RI
Získané výsledky diskutujte s odbornou literaturou
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte sacharidy a možnosti jejich stanovení
Popište principy HPLC a refraktometrické detekce
Charakterizujte způsoby přípravy vzorku z různých potravin pro chromatografické stanovení sacharidů
Charakterizujte možnosti stanovení sacharidů pomocí HPLC-RI v různých potravinách
II. Praktická část
Optimalizujte metodiku pro stanovení vybraných sacharidů pomocí HPLC-RI
Navrhněte extrakční postup pro analýzu sacharidů ve vybraných potravinách
Stanovte sacharidy ve vybraných potravinách pomocí HPLC-RI
Získané výsledky diskutujte s odbornou literaturou
Seznam doporučené literatury
[1] LUZ SANS María a Isabel MARTÍNEZ-CASTRO. Recent developments in sample preparation for chromatographic analysis of carbohydrates. Journal of Chromatography A, 2007, 1153, 7489. ISSN 0021-9673
[2] RAESSLER Michael. Sample preparation and current applications of liquid chromatography for the determination of non-structural carbohydrates in plants. Trends in Analytical Chemistry, 2011, 30, 18331843. ISSN 0165-9936
[3] FOLKES D.J. a M.A. JORDAN. Mono- and disacharides: Analytical aspects. In: ELIASSON Ann-Charlotte, ed. Carbohydrates in Food, Second Edition. Boca Raton: CRC Press, 2006, s. 140. ISBN 978-0-8247-5942-1
[4] PERIS-TORTAJADA Miguel. HPLC determination of carbohydrates in food. In: NOLLET Leo M.L. a Fidel TOLDRÁ, eds. Food Analysis by HPLC, Third Edition. Boca Raton: CRC Press, 2013, s. 233252. ISBN 978-1-4398-3084-0
[5] ZAKHAROVA A.M., I.L. GRINSHTEIN a L.A. KARTSOVA. Determination of carbohydrates and sweeteners in foods and biologically active additives by high performance liquid chromatography. Journal of Analytical Chemistry, 2013, 68, 10811084. ISSN 1061-9348
Seznam doporučené literatury
[1] LUZ SANS María a Isabel MARTÍNEZ-CASTRO. Recent developments in sample preparation for chromatographic analysis of carbohydrates. Journal of Chromatography A, 2007, 1153, 7489. ISSN 0021-9673
[2] RAESSLER Michael. Sample preparation and current applications of liquid chromatography for the determination of non-structural carbohydrates in plants. Trends in Analytical Chemistry, 2011, 30, 18331843. ISSN 0165-9936
[3] FOLKES D.J. a M.A. JORDAN. Mono- and disacharides: Analytical aspects. In: ELIASSON Ann-Charlotte, ed. Carbohydrates in Food, Second Edition. Boca Raton: CRC Press, 2006, s. 140. ISBN 978-0-8247-5942-1
[4] PERIS-TORTAJADA Miguel. HPLC determination of carbohydrates in food. In: NOLLET Leo M.L. a Fidel TOLDRÁ, eds. Food Analysis by HPLC, Third Edition. Boca Raton: CRC Press, 2013, s. 233252. ISBN 978-1-4398-3084-0
[5] ZAKHAROVA A.M., I.L. GRINSHTEIN a L.A. KARTSOVA. Determination of carbohydrates and sweeteners in foods and biologically active additives by high performance liquid chromatography. Journal of Analytical Chemistry, 2013, 68, 10811084. ISSN 1061-9348
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.