Tato rešeršní bakalářská práce se zabývá obalovými materiály používanými v potravinářství od historie až po nové trendy v tomto oboru. Zahrnuje ochranu potravin obalem před vnějším prostředím, možnosti kontaminace potravin obalem, kde jsou popsány jednotlivé materiály používané v potravinářství pro konkrétní aplikace a jejich výhody a nevýhody. Další část práce se zabývá novými trendy v obalovém průmyslu (jako např. aktivní a inteligentní obaly), zmiňuje i již nově používané technologie při balení potravin. Nedílnou součástí této práce jsou i legislativní požadavky na obalové materiály v potravinářství v EU.
Anotace v angličtině
This Bc. thesis deals with packaging materials used in food industry both from the historical perspective as well as of the new trends occurring in this emerging scientific field. Food packaging includes protection of the foodstuff from the outside environment and the possibility of contamination of food by packaging materials. There are described various materials used in food packaging for particular applications and there are simultaneously highlighted their advantages and disadvantages. Another part of the text deals with the new trends in the packaging industry (such as active and intelligent packaging), as well as already above mentioned new technologies used in food packaging manufacturing. An integral part of this work is focused on legislative requirements applied on food packaging materials in the EU.
Klíčová slova
obalové materiály, kontaminace, aktivní a inteligentní obaly
Klíčová slova v angličtině
packaging materials, contamination, active and intelligent packaging
Rozsah průvodní práce
50 s. (70 848 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Tato rešeršní bakalářská práce se zabývá obalovými materiály používanými v potravinářství od historie až po nové trendy v tomto oboru. Zahrnuje ochranu potravin obalem před vnějším prostředím, možnosti kontaminace potravin obalem, kde jsou popsány jednotlivé materiály používané v potravinářství pro konkrétní aplikace a jejich výhody a nevýhody. Další část práce se zabývá novými trendy v obalovém průmyslu (jako např. aktivní a inteligentní obaly), zmiňuje i již nově používané technologie při balení potravin. Nedílnou součástí této práce jsou i legislativní požadavky na obalové materiály v potravinářství v EU.
Anotace v angličtině
This Bc. thesis deals with packaging materials used in food industry both from the historical perspective as well as of the new trends occurring in this emerging scientific field. Food packaging includes protection of the foodstuff from the outside environment and the possibility of contamination of food by packaging materials. There are described various materials used in food packaging for particular applications and there are simultaneously highlighted their advantages and disadvantages. Another part of the text deals with the new trends in the packaging industry (such as active and intelligent packaging), as well as already above mentioned new technologies used in food packaging manufacturing. An integral part of this work is focused on legislative requirements applied on food packaging materials in the EU.
Klíčová slova
obalové materiály, kontaminace, aktivní a inteligentní obaly
Klíčová slova v angličtině
packaging materials, contamination, active and intelligent packaging
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zpracování rešerše na dané téma.
Historie obalových materiálů.
Materiály používané v potravinářství a jejich funkce.
Ochrana potravin obalem, možnosti kontaminace potravin obalovým materiálem.
Nové trendy v obalových materiálech.
Legislativní požadavky na obalové materiály vhodné pro styk s potravinami.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zpracování rešerše na dané téma.
Historie obalových materiálů.
Materiály používané v potravinářství a jejich funkce.
Ochrana potravin obalem, možnosti kontaminace potravin obalovým materiálem.
Nové trendy v obalových materiálech.
Legislativní požadavky na obalové materiály vhodné pro styk s potravinami.
Seznam doporučené literatury
[1] HAN, Jung H. Innovations in food packaging. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier/Academic Press, c2014, xx, 603 s.:. ISBN 978-0-12-394601-0.
[2] ROBERTSON, Gordon L. Food packaging: principles and practice. 3rd ed. Boca Raton, FL: CRC Press, c2013, xxix, 703 s. ISBN 978-1-4398-6241-4.
[3] ŠTĚPEK, Jiří. Polymery v obalové technice. vyd. 1. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1981, 530, [1] s. [4] s. barev. fot. příl.
[4] HRABĚ, Jan, František BUŇKA a Otakar ROP. Legislativa a řízení jakosti v potravinářství. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005, 173 s. ISBN 8073183145.
[5] KAČEŇÁK, Igor. Obaly a obalová technika. 1. vyd. Bratislava: Slovenská vysoká škola technická, 1990, 173 s. ISBN 802270301x.
[6] ČURDA, Dušan. Balení potravin. 1. vyd. Praha: SNTL, 1982, 428 s.
Seznam doporučené literatury
[1] HAN, Jung H. Innovations in food packaging. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier/Academic Press, c2014, xx, 603 s.:. ISBN 978-0-12-394601-0.
[2] ROBERTSON, Gordon L. Food packaging: principles and practice. 3rd ed. Boca Raton, FL: CRC Press, c2013, xxix, 703 s. ISBN 978-1-4398-6241-4.
[3] ŠTĚPEK, Jiří. Polymery v obalové technice. vyd. 1. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1981, 530, [1] s. [4] s. barev. fot. příl.
[4] HRABĚ, Jan, František BUŇKA a Otakar ROP. Legislativa a řízení jakosti v potravinářství. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005, 173 s. ISBN 8073183145.
[5] KAČEŇÁK, Igor. Obaly a obalová technika. 1. vyd. Bratislava: Slovenská vysoká škola technická, 1990, 173 s. ISBN 802270301x.
[6] ČURDA, Dušan. Balení potravin. 1. vyd. Praha: SNTL, 1982, 428 s.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student danou problematiku částečně ovládá, ale její aplikace mu činila potíže. Jeho vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděl.
Otázky: V jakých jednotkách se udává propustnost obalu pro vodní páru? Kdy je obal funkční součástní výrobku, uveďte příklad. Existují kromě indikátorů pro vysokou teplotu potraviny také indikátory nízké teploty potraviny?