Tato bakalářská práce se zabývá pivovarskými kvasinkami a jejich vlivem na senzorické vlastnosti piva.
Anotace v angličtině
This thesis deals with brewer's yeast and its influence on the sensory properties of beer.
Klíčová slova
pivovarské kvasinky, senzoricky aktivní látky, výroba piva, mikroorganizmy ve výrobě piva
Klíčová slova v angličtině
brewer's yeast, flavor compounds, beer production, microorganisms in beer production
Rozsah průvodní práce
54 (98 164 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá pivovarskými kvasinkami a jejich vlivem na senzorické vlastnosti piva.
Anotace v angličtině
This thesis deals with brewer's yeast and its influence on the sensory properties of beer.
Klíčová slova
pivovarské kvasinky, senzoricky aktivní látky, výroba piva, mikroorganizmy ve výrobě piva
Klíčová slova v angličtině
brewer's yeast, flavor compounds, beer production, microorganisms in beer production
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Technologie výroby piva.
Mikroorganizmy, které se účastní hlavního kvašení mladiny a zrání mladého piva.
Proces etanolového kvašení, senzoricky aktivní látky a jejich vznik v rámci kvašení mladiny a zrání piva.
Důležitost výběru kvasinek pro technologii výroby piva a výsledný charakter hotového výrobku.
Faktory ovlivňující růst a aktivitu kvasinek, možnosti recyklace kvasnic v pivovarském průmyslu.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Technologie výroby piva.
Mikroorganizmy, které se účastní hlavního kvašení mladiny a zrání mladého piva.
Proces etanolového kvašení, senzoricky aktivní látky a jejich vznik v rámci kvašení mladiny a zrání piva.
Důležitost výběru kvasinek pro technologii výroby piva a výsledný charakter hotového výrobku.
Faktory ovlivňující růst a aktivitu kvasinek, možnosti recyklace kvasnic v pivovarském průmyslu.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, Gabriela. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva. Vyd. 1. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010, 863 s. ISBN 9788070807347.
[2] ŠKACH, Josef a Martin SLABÝ. Vážíme si dostatečně kvasinek?. Kvasný průmysl. 2009, roč. 55, s. 2-8. ISSN: 0023-5830.
[3] MATOULKOVÁ, Dagmar. Pivovarství a taxonomie pivovarských kvasinek. Kvasný průmysl. 2007, roč. 53, s. 206-214. ISSN: 0023-5830.
[4] WHITE, Chris a Jamil ZAINASHEFF. Yeast: The practical guide to beer fermentation. Boulder, Colorado: Brewers Associations, 2010, 304 s. ISBN: 978-0-937-381-96-0.
[5] QUEROL, Amparo a Graham H. FLEET. Yeasts in food and beverages. Berlin: Springer-Verlag, 2006, 453 s. ISBN: 978-3-540-28388-1.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, Gabriela. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva. Vyd. 1. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010, 863 s. ISBN 9788070807347.
[2] ŠKACH, Josef a Martin SLABÝ. Vážíme si dostatečně kvasinek?. Kvasný průmysl. 2009, roč. 55, s. 2-8. ISSN: 0023-5830.
[3] MATOULKOVÁ, Dagmar. Pivovarství a taxonomie pivovarských kvasinek. Kvasný průmysl. 2007, roč. 53, s. 206-214. ISSN: 0023-5830.
[4] WHITE, Chris a Jamil ZAINASHEFF. Yeast: The practical guide to beer fermentation. Boulder, Colorado: Brewers Associations, 2010, 304 s. ISBN: 978-0-937-381-96-0.
[5] QUEROL, Amparo a Graham H. FLEET. Yeasts in food and beverages. Berlin: Springer-Verlag, 2006, 453 s. ISBN: 978-3-540-28388-1.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé.