Tato práce pojednává o skupině látek obsažených v pivu, které pocházejí z velké části z chmele, ale také ze sladu. Tyto látky se nazývají polyfenoly. Mají velmi příznivé účinky na organismus, protože mají povahu antioxidantů, které zbavují tělo volných radikálů a tím snižují riziko vzniku různých onemocnění. Těchto polyfenolů ale bývá ve sladu a v chmelu takové množství, které při dlouhodobém skladování ovlivňují koloidní stabilitu piva. Proto se pivo zbavuje určitého množství polyfenolů na takovou míru, aby neovlivňovaly jeho koloidní stabilitu, ale zároveň jich bylo takové množství, aby bylo pivo pro organizmus přínosem. Tato práce se zabývá zkoumáním, jak množství stabilizačního prostředku ovlivňuje zákal v pivu. Stabilizační látky jsou sloučeniny, které na sebe vážou polyfenoly a tím snižují riziko vzniku koloidních zákalů. Ty se tvoří navázáním bílkovin obsažených v pivu na polyfenoly. Koloidní stabilitu piva ale také ovlivňují další faktory, jako jsou různé druhy obalů, prostředí skladování a teplota při skladování.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with a specific group of beer substances, which mostly originate from the hops and from the malt raw materials too. The name of these substances is poly-phenols. Polyphenols have a favorable influence on the human body, because of their anti-oxidant character. They are able to dicreace the amount of free radicals in organism. However, the natural total amout of polyphenols in beer is quite high and they infuence colloidal stability during prolonged storage period. Because of that fact, it is necessary to remove part of polyphenols from beer, not to dicreace the colloidal stability but to a level, which is profitable for human health. The aim of this study was to evaluate the influence of stabillizaion agents dosing on beer cloudiness. Substances which are applied for beer stabilization adsorb molecules of polyphenols and the result is lower risk of colloidal tur-bidity. That arises after reaction of polyphenols and proteins. The colloidal stability of beer is affected by factors such as different types of packaging, shelf-life conditions and temperature.
Tato práce pojednává o skupině látek obsažených v pivu, které pocházejí z velké části z chmele, ale také ze sladu. Tyto látky se nazývají polyfenoly. Mají velmi příznivé účinky na organismus, protože mají povahu antioxidantů, které zbavují tělo volných radikálů a tím snižují riziko vzniku různých onemocnění. Těchto polyfenolů ale bývá ve sladu a v chmelu takové množství, které při dlouhodobém skladování ovlivňují koloidní stabilitu piva. Proto se pivo zbavuje určitého množství polyfenolů na takovou míru, aby neovlivňovaly jeho koloidní stabilitu, ale zároveň jich bylo takové množství, aby bylo pivo pro organizmus přínosem. Tato práce se zabývá zkoumáním, jak množství stabilizačního prostředku ovlivňuje zákal v pivu. Stabilizační látky jsou sloučeniny, které na sebe vážou polyfenoly a tím snižují riziko vzniku koloidních zákalů. Ty se tvoří navázáním bílkovin obsažených v pivu na polyfenoly. Koloidní stabilitu piva ale také ovlivňují další faktory, jako jsou různé druhy obalů, prostředí skladování a teplota při skladování.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with a specific group of beer substances, which mostly originate from the hops and from the malt raw materials too. The name of these substances is poly-phenols. Polyphenols have a favorable influence on the human body, because of their anti-oxidant character. They are able to dicreace the amount of free radicals in organism. However, the natural total amout of polyphenols in beer is quite high and they infuence colloidal stability during prolonged storage period. Because of that fact, it is necessary to remove part of polyphenols from beer, not to dicreace the colloidal stability but to a level, which is profitable for human health. The aim of this study was to evaluate the influence of stabillizaion agents dosing on beer cloudiness. Substances which are applied for beer stabilization adsorb molecules of polyphenols and the result is lower risk of colloidal tur-bidity. That arises after reaction of polyphenols and proteins. The colloidal stability of beer is affected by factors such as different types of packaging, shelf-life conditions and temperature.
Koloidní stabilita piva a vznik případných vad v pivu.
Metody stabilizace piva.
Metody měření koloidní stability piva.
II. Praktická část
Měření obsahu polyfenolů v pivu spektrofotometrickou metodou.
Měření čirosti piva spektrofotometrickou metodou.
Vyhodnocení výsledků, diskuze a formulace závěrů práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Technologicky významné látky chmele a sladu.
Polyfenolické látky v pivu.
Koloidní stabilita piva a vznik případných vad v pivu.
Metody stabilizace piva.
Metody měření koloidní stability piva.
II. Praktická část
Měření obsahu polyfenolů v pivu spektrofotometrickou metodou.
Měření čirosti piva spektrofotometrickou metodou.
Vyhodnocení výsledků, diskuze a formulace závěrů práce.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, G., J. ŠAVEL, P. BASAŘ a T. LEJSEK. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. Praha: Nakladatelství VŠCHT, 2010, ISBN 978-80-7080-734-7.
[2] BASAŘOVÁ, Gabriela. Sladařství: Teorie a praxe výroby sladu. Praha: Havlíček Brain Team, 2015, ISBN 978-80-87109-2.
[3] DOSTÁLEK, P., B. KOTLÍKOVÁ, J. FIALA, L. JELÍNEK, Z. ČERNÝ, B. ČÁSENSKÝ a J. MIKULKA. Stabilizační prostředky pro zvýšení koloidní stability piva. Kvasný průmysl, 2011, roč. 57, s. 290-295. ISSN: 0023-5830.
[4] ANONYM. Predicting colloidal stability in beer. The Brewer International [online]. 2002, Technical summary 4: s. 41-42 [cit. 2015-06-26]. Dostupné z: https://www.ibd.org.uk/cms/file/309.
[5] DIENSBIER, M., L. JANKOVÁ, P. SLADKÝ a P. DOSTÁLEK. Metody předpovědi koloidní stability piva. Chemické listy, 2010, roč. 104, s. 86-92. ISSN: 1213-7103.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, G., J. ŠAVEL, P. BASAŘ a T. LEJSEK. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. Praha: Nakladatelství VŠCHT, 2010, ISBN 978-80-7080-734-7.
[2] BASAŘOVÁ, Gabriela. Sladařství: Teorie a praxe výroby sladu. Praha: Havlíček Brain Team, 2015, ISBN 978-80-87109-2.
[3] DOSTÁLEK, P., B. KOTLÍKOVÁ, J. FIALA, L. JELÍNEK, Z. ČERNÝ, B. ČÁSENSKÝ a J. MIKULKA. Stabilizační prostředky pro zvýšení koloidní stability piva. Kvasný průmysl, 2011, roč. 57, s. 290-295. ISSN: 0023-5830.
[4] ANONYM. Predicting colloidal stability in beer. The Brewer International [online]. 2002, Technical summary 4: s. 41-42 [cit. 2015-06-26]. Dostupné z: https://www.ibd.org.uk/cms/file/309.
[5] DIENSBIER, M., L. JANKOVÁ, P. SLADKÝ a P. DOSTÁLEK. Metody předpovědi koloidní stability piva. Chemické listy, 2010, roč. 104, s. 86-92. ISSN: 1213-7103.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.