Bakalářská práce je věnována environmentálním dopadů živočišné a rostlinné stravy. Teoretická část se zabývá základním vymezením pojmu veganství a uvedením důvodů, které mohou vést k přechodu na veganskou dietu. Nedílnou součástí jsou konkrétní příklady dopadů živočišné výroby na životní prostředí.
Praktická část se zaměřuje na dopady veganství v České republice, zejména v roce 2010. Pro vyhodnocení dopadů je vyhotovena analýza vývoje rostlinné a živočišné produkce a následné zhodnocení dopadů na půdu a vzduch v České republice. Pro srovnání dvou různých stravovacích stylů je sestaven vzorový jídelníček, ze kterého jsou odvozeny nároky na spotřebu vody. Také je zde vypočítána půdní vyživovací soběstačnost České republiky.
Na základě zjištěných údajů je možné považovat veganství za šetrnější variantu stravování vzhledem k životnímu prostředí.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with environmental impacts of livestock and crop production.
A goal of the theoretical part is an elemental definition of veganism and introduction of reasons which can lead to veganism diet. Specific examples of global livestock impact in the environment constitute an integral part of the theoretical section too.
The practical part focuses on vegan impacts in Czech Republic, mainly in 2010. Developmental analysis of livestock and crop production is drawn up and used for evaluation of land and air impacts in Czech Republic. There is a model menu for two different diets and their water footprint is expressed. A land nutritional self-sufficiency of the Czech Republic is also calculated.
On the basis of ascertained data veganism can be consedered as "environmental friendly" way of diet.
Klíčová slova
veganství, vegetariánství, živočišná produkce, rostlinná produkce, životní prostředí, voda, půda, vzduch
Klíčová slova v angličtině
veganism, vegetarianism, livestock production, crop production, environment, water, land, air
Rozsah průvodní práce
60
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je věnována environmentálním dopadů živočišné a rostlinné stravy. Teoretická část se zabývá základním vymezením pojmu veganství a uvedením důvodů, které mohou vést k přechodu na veganskou dietu. Nedílnou součástí jsou konkrétní příklady dopadů živočišné výroby na životní prostředí.
Praktická část se zaměřuje na dopady veganství v České republice, zejména v roce 2010. Pro vyhodnocení dopadů je vyhotovena analýza vývoje rostlinné a živočišné produkce a následné zhodnocení dopadů na půdu a vzduch v České republice. Pro srovnání dvou různých stravovacích stylů je sestaven vzorový jídelníček, ze kterého jsou odvozeny nároky na spotřebu vody. Také je zde vypočítána půdní vyživovací soběstačnost České republiky.
Na základě zjištěných údajů je možné považovat veganství za šetrnější variantu stravování vzhledem k životnímu prostředí.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with environmental impacts of livestock and crop production.
A goal of the theoretical part is an elemental definition of veganism and introduction of reasons which can lead to veganism diet. Specific examples of global livestock impact in the environment constitute an integral part of the theoretical section too.
The practical part focuses on vegan impacts in Czech Republic, mainly in 2010. Developmental analysis of livestock and crop production is drawn up and used for evaluation of land and air impacts in Czech Republic. There is a model menu for two different diets and their water footprint is expressed. A land nutritional self-sufficiency of the Czech Republic is also calculated.
On the basis of ascertained data veganism can be consedered as "environmental friendly" way of diet.
Klíčová slova
veganství, vegetariánství, živočišná produkce, rostlinná produkce, životní prostředí, voda, půda, vzduch
Klíčová slova v angličtině
veganism, vegetarianism, livestock production, crop production, environment, water, land, air
Zásady pro vypracování
Teoretické vymezení veganství, důvody pro veganský životní styl, vliv veganství na životní prostředí a porovnání rostlinné a živočišné výroby v globálním měřítku.
Analýza dopadů veganství na životní prostředí na příkladu České republiky.
Vyhodnocení pozitiv a negativ dvou rozdílných stravovacích stylů na životní prostředí v ČR.
Zásady pro vypracování
Teoretické vymezení veganství, důvody pro veganský životní styl, vliv veganství na životní prostředí a porovnání rostlinné a živočišné výroby v globálním měřítku.
Analýza dopadů veganství na životní prostředí na příkladu České republiky.
Vyhodnocení pozitiv a negativ dvou rozdílných stravovacích stylů na životní prostředí v ČR.
Seznam doporučené literatury
[1] MOLDAN, Bedřich. Podmaněná planeta. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2009, 419 s. ISBN 978-80-246-1580-6. \vsp{1,5mm}
[2] GOLD, Mark. The global benefits of eating less meat: a report for Compassion in World Farming Trust. Vyd. 1. New Delhi: Navodanya in collaboration with Compassion in World Farming Trust, 2004, 76 p. ISBN 19-001-5629-6. \vsp{1,5mm}
[3] OPITZ, Christian. Výživa pro člověka a Zemi: základy nové etiky jídla. 1. vyd. Praha: Aviko invest, 2002, 325 s. ISBN 80-903-0850-3. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] MOLDAN, Bedřich. Podmaněná planeta. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2009, 419 s. ISBN 978-80-246-1580-6. \vsp{1,5mm}
[2] GOLD, Mark. The global benefits of eating less meat: a report for Compassion in World Farming Trust. Vyd. 1. New Delhi: Navodanya in collaboration with Compassion in World Farming Trust, 2004, 76 p. ISBN 19-001-5629-6. \vsp{1,5mm}
[3] OPITZ, Christian. Výživa pro člověka a Zemi: základy nové etiky jídla. 1. vyd. Praha: Aviko invest, 2002, 325 s. ISBN 80-903-0850-3. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Lukášková Ph.D. - vedoucí BP přečetla hodnocení bez otázek v rámci BP, doc. Adamec - přečetl hodnocení oponenta BP a položil dvě otázky v rámci BP. Doc. Valášek položil doplňující otázky. Doc. Adamec uvedl připomínky k hodnocení BP.