Tématem této bakalářské práce je "Analýza a řízení rizik v potravinářském podniku XY". Chtěla bych Vás seznámit o možných rizicích ve zvoleném potravinářském podniku. V první části práce jsem se věnovala vymezení teoretických poznatků týkající se této problematiky. V teoretické části bakalářské práce jsem se zaměřila na důležitost základních pojmů. Popisuji potravinářský průmysl v České republice, bezpečnost potravin a standardy řízení rizik v potravinářském průmyslu, řízení rizik, metody řízení rizik. V praktické části jsem se zaměřila na charakteristiku podniku, analýzu a řízení rizik v potravinářském podniku. Dále se věnuji konkurenční analýze výrobního procesu. Popisuji rizika, která mohou vzniknout. Jednoduchou semikvantitativní metodou "PNH" a metodou FMEA hodnotím rizika, zpracovávám vlastní návrh a doporučení k odstranění rizik.
Anotace v angličtině
The theme of this thesis is "An Analysis and Risk Management in the food establishment XY". I want to make you aware of the potential risks in the selected food business. In the first part, I focused on the definition of the theoretical knowledge regarding this issue. In the theoretical part of my thesis, I focused on the importance of the basic concepts. I decribe the food industry in the Czech Republi, food security and risk management standards in the food industry, risk management and risk control methods. In the practical part, I focused on the certain features of the enterprise, risk analysis and management in the food business. Furthermore, I describe the competitive analysis and the analysis of the manufacturing process. Describing the risks that may arise. Simple semi-quantitative method "PNH" and FMEA method evaluating risks, processing my own proposal and the total recommendations to eliminate the risks.
Klíčová slova
Potravinářský průmysl, Riziko, Analýza rizik, Řízení rizika
Tématem této bakalářské práce je "Analýza a řízení rizik v potravinářském podniku XY". Chtěla bych Vás seznámit o možných rizicích ve zvoleném potravinářském podniku. V první části práce jsem se věnovala vymezení teoretických poznatků týkající se této problematiky. V teoretické části bakalářské práce jsem se zaměřila na důležitost základních pojmů. Popisuji potravinářský průmysl v České republice, bezpečnost potravin a standardy řízení rizik v potravinářském průmyslu, řízení rizik, metody řízení rizik. V praktické části jsem se zaměřila na charakteristiku podniku, analýzu a řízení rizik v potravinářském podniku. Dále se věnuji konkurenční analýze výrobního procesu. Popisuji rizika, která mohou vzniknout. Jednoduchou semikvantitativní metodou "PNH" a metodou FMEA hodnotím rizika, zpracovávám vlastní návrh a doporučení k odstranění rizik.
Anotace v angličtině
The theme of this thesis is "An Analysis and Risk Management in the food establishment XY". I want to make you aware of the potential risks in the selected food business. In the first part, I focused on the definition of the theoretical knowledge regarding this issue. In the theoretical part of my thesis, I focused on the importance of the basic concepts. I decribe the food industry in the Czech Republi, food security and risk management standards in the food industry, risk management and risk control methods. In the practical part, I focused on the certain features of the enterprise, risk analysis and management in the food business. Furthermore, I describe the competitive analysis and the analysis of the manufacturing process. Describing the risks that may arise. Simple semi-quantitative method "PNH" and FMEA method evaluating risks, processing my own proposal and the total recommendations to eliminate the risks.
Klíčová slova
Potravinářský průmysl, Riziko, Analýza rizik, Řízení rizika
Zpracujte literární rešerši vztahující se k problematice řízení rizik v potravinářském podniku.
Analyzujte a zhodnoťte současný stav ve vybraném podniku.
Navrhněte možná řešení a doporučení pro řízení rizik ve vybraném podniku.
Zásady pro vypracování
Zpracujte literární rešerši vztahující se k problematice řízení rizik v potravinářském podniku.
Analyzujte a zhodnoťte současný stav ve vybraném podniku.
Navrhněte možná řešení a doporučení pro řízení rizik ve vybraném podniku.
Seznam doporučené literatury
[1] HNILICA, Jiří a FOTR, Jiří. Aplikovaná analýza rizika ve finančním managementu a investičním rozhodování. 1.vyd. Praha: Grada Publishong, 2009. 264 s. ISBN 987-80-247-2560-4. \vsp{1,5mm}
[2] SMEJKAL, Vladimír a RAIS, Karel. Řízení rizik ve firmách a jiných organizacích. 3., rozšíř. a aktual.vyd. Praha: Grada, 2010. 354 s. ISBN 978-80-247-3051-6. \vsp{1,5mm}
[3] MERNA, Tony a AL-THANI, Faisal F. Risk management - řízení rizik ve firmě. Brno: Computer Press, 2007. 194 s. ISBN 978-80-251-1547-3. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] HNILICA, Jiří a FOTR, Jiří. Aplikovaná analýza rizika ve finančním managementu a investičním rozhodování. 1.vyd. Praha: Grada Publishong, 2009. 264 s. ISBN 987-80-247-2560-4. \vsp{1,5mm}
[2] SMEJKAL, Vladimír a RAIS, Karel. Řízení rizik ve firmách a jiných organizacích. 3., rozšíř. a aktual.vyd. Praha: Grada, 2010. 354 s. ISBN 978-80-247-3051-6. \vsp{1,5mm}
[3] MERNA, Tony a AL-THANI, Faisal F. Risk management - řízení rizik ve firmě. Brno: Computer Press, 2007. 194 s. ISBN 978-80-251-1547-3. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala bakalářskou práci. Předseda komise přečetl posudky.
Otázky oponenta k obhajobě bakalářské práce:
1. V grafu na obr 6 číselné hodnoty u červené linie nekorespondují se souřadnicovou osou. Mohla byste vysvětlit proč?
2. V kap. 8.1 uvádíte, že sterilovaná zelenina zahrnuje dva základní typy výrobků, tj. kyselé a nekyselé konzervy, jejichž výroba se podstatně liší. Mohla byste uvést v čem se liší a zda jsou tyto rozdíly příčinou nějakého rizika?
3. Mohla byste vysvětlit, proč mezi rizika, spojená s odběrateli (viz tab. 10) řadíte nespolehlivost dodavatele?