Cieľom tejto práce je overiť, akým spôsobom ovplyvňuje kombinácia sieťovadiel dialdehyd škrobu a glutaraldehyd, a tiež kolagén-elastínové hydrolyzáty parametre filmu. Sledovanými parametrami u vytvorených kolagénových filmov sú teplota zmrštenia, bobtnacie skúšky, analýza metódou infračervenej spektroskopie s Fouriérovou transformáciou, a obsah sušiny. Pri riešení tejto práce sú použité faktorové pokusy a využíva sa sekvenčné dávkovanie sieťovadiel do hmoty. Pripravuje sa k vzájomnému porovnaniu tiež kolagénny film bez sieťovadla a film zosieťovaný len sieťovacím činidlom glutaraldehyd. Uskutočňované sú experimenty typu 32 s centrálnym experimentom, a snahou je nahradiť sieťovacie činidlo glutaraldehyd činidlom vhodným pre potravinárske použitie, z dôvodu zdravotného rizika, ktoré toto sieťovadlo predstavuje pre ľudský organizmus.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to verify, in which way cross linkers (dialdehyde starch and glutaraldehyde) and also collagen-elastin hydrolysates affect parameters of film. These following parameters were monitored: the shrinkage temperature, the swelling tests and dry basis content. Moreover the films were analyzed using FTIR spectroscopy. For the solution of this work factorial attempts and sequential dosing of cross linkers into the substance was used. Collagen film without any cross linker and a film, in which glutaraldehyde was used as a cross linker were prepared as referential ones. The experiments of type 32 with central experiment were realized, where the main goal was to replace the cross linking agent glutaraldehyde by other agents suitable for food applications. The reason is the health risk, which the cross linker glutaraldehyde represents.
Klíčová slova
kolagén, dialdehyd škrobu, glutaraldehyd, kolagén-elastínové hydrolyzáty, sieťovanie, filmy
Klíčová slova v angličtině
collagen, dialdehyde starch, glutaraldehyde, collagen-elastin hydrolysates, cross linking, films
Rozsah průvodní práce
100 s. (14 946 znakov)
Jazyk
CZ
Anotace
Cieľom tejto práce je overiť, akým spôsobom ovplyvňuje kombinácia sieťovadiel dialdehyd škrobu a glutaraldehyd, a tiež kolagén-elastínové hydrolyzáty parametre filmu. Sledovanými parametrami u vytvorených kolagénových filmov sú teplota zmrštenia, bobtnacie skúšky, analýza metódou infračervenej spektroskopie s Fouriérovou transformáciou, a obsah sušiny. Pri riešení tejto práce sú použité faktorové pokusy a využíva sa sekvenčné dávkovanie sieťovadiel do hmoty. Pripravuje sa k vzájomnému porovnaniu tiež kolagénny film bez sieťovadla a film zosieťovaný len sieťovacím činidlom glutaraldehyd. Uskutočňované sú experimenty typu 32 s centrálnym experimentom, a snahou je nahradiť sieťovacie činidlo glutaraldehyd činidlom vhodným pre potravinárske použitie, z dôvodu zdravotného rizika, ktoré toto sieťovadlo predstavuje pre ľudský organizmus.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to verify, in which way cross linkers (dialdehyde starch and glutaraldehyde) and also collagen-elastin hydrolysates affect parameters of film. These following parameters were monitored: the shrinkage temperature, the swelling tests and dry basis content. Moreover the films were analyzed using FTIR spectroscopy. For the solution of this work factorial attempts and sequential dosing of cross linkers into the substance was used. Collagen film without any cross linker and a film, in which glutaraldehyde was used as a cross linker were prepared as referential ones. The experiments of type 32 with central experiment were realized, where the main goal was to replace the cross linking agent glutaraldehyde by other agents suitable for food applications. The reason is the health risk, which the cross linker glutaraldehyde represents.
Klíčová slova
kolagén, dialdehyd škrobu, glutaraldehyd, kolagén-elastínové hydrolyzáty, sieťovanie, filmy
Klíčová slova v angličtině
collagen, dialdehyde starch, glutaraldehyde, collagen-elastin hydrolysates, cross linking, films
Zásady pro vypracování
1. Popište způsoby síťování bílkovin.
2. Prostudujte podmínky a mechanismy síťování bílkovin (kolagenu) dialdehydem škrobu a dalším vybraným síťovadlem.
3. V praktické části se zaměřte na síťování kolagenní hmoty kombinací vybraných síťovadel, studujte vliv technologických podmínek při síťování na vlastnosti filmů.
4. Stupeň zesíťování vyhodnoťte vhodnými metodami (teplota smrštění, bobtnací testy, infračervená spektroskopie).
5. Zpracujte výsledky s využitím statistických technik, proveďte diskusi a zhodnoťte přínos práce.
Zásady pro vypracování
1. Popište způsoby síťování bílkovin.
2. Prostudujte podmínky a mechanismy síťování bílkovin (kolagenu) dialdehydem škrobu a dalším vybraným síťovadlem.
3. V praktické části se zaměřte na síťování kolagenní hmoty kombinací vybraných síťovadel, studujte vliv technologických podmínek při síťování na vlastnosti filmů.
4. Stupeň zesíťování vyhodnoťte vhodnými metodami (teplota smrštění, bobtnací testy, infračervená spektroskopie).
5. Zpracujte výsledky s využitím statistických technik, proveďte diskusi a zhodnoťte přínos práce.
Seznam doporučené literatury
Vědecké články z databásí Web of Science, ScienceDirect a další; databáse elektronických knih (např. Knovel).
Blažej, A. et al. Technologie kůže a kožešin. Praha: SNTL, 1984.
Meissner, B., Zilvar, V. Fyzika polymerů: Struktura a vlastnosti polymerních materiálů. Praha: SNTL, 1987.
Seznam doporučené literatury
Vědecké články z databásí Web of Science, ScienceDirect a další; databáse elektronických knih (např. Knovel).
Blažej, A. et al. Technologie kůže a kožešin. Praha: SNTL, 1984.
Meissner, B., Zilvar, V. Fyzika polymerů: Struktura a vlastnosti polymerních materiálů. Praha: SNTL, 1987.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Stoklasa: Jakou chemickou strukturu má "dialdehyd" škrobu? Studentka výstižně odpověděla na otázku.