Tato práce je zaměřena na přípravu emulzí a studium vlivu fyzikálních faktorů na stabilitu emulzí. Emulze byly připravovány pomocí systému dvou neionických emulgátorů, jejichž celkové množství bylo 3,5 a 4,5 %. U vyrobených emulzí byla měněna hodnota HLB, poměr olejové a vodné fáze, koncentrace emulgátorů a podmínky skladování. Ihned po jejich přípravě a v pravidelných intervalech, byla u těchto emulzí provedena základní charakteristika pomocí vizuálního pozorování, měření velikosti částic a mikroskopie. Vzorky emulze byly uchovávány v různých teplotních režimech (4, 25 a 37 °C).
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the preparation of emulsions and study of effect of physical factors on the stability of emulsions. Emulsions were prepared by using a system of two nonionic emulsifiers, the total amount was 3,5 and 4,5 %. For the prepared emulsions were changed HLB value, the ratio of oil and water phases, emulsifiers concentration and storage conditions. Immediately, after their preparation and at intervals of these emulsions, were carried out basic characteristics by using of visual observation, measurement
of particle size and microscopy. Samples of the emulsion were stored at different temperature modes (4,25 and 37 °C).
Klíčová slova
emulze, emulgátor, stabilita, hodnota HLB, velikost částic
Tato práce je zaměřena na přípravu emulzí a studium vlivu fyzikálních faktorů na stabilitu emulzí. Emulze byly připravovány pomocí systému dvou neionických emulgátorů, jejichž celkové množství bylo 3,5 a 4,5 %. U vyrobených emulzí byla měněna hodnota HLB, poměr olejové a vodné fáze, koncentrace emulgátorů a podmínky skladování. Ihned po jejich přípravě a v pravidelných intervalech, byla u těchto emulzí provedena základní charakteristika pomocí vizuálního pozorování, měření velikosti částic a mikroskopie. Vzorky emulze byly uchovávány v různých teplotních režimech (4, 25 a 37 °C).
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the preparation of emulsions and study of effect of physical factors on the stability of emulsions. Emulsions were prepared by using a system of two nonionic emulsifiers, the total amount was 3,5 and 4,5 %. For the prepared emulsions were changed HLB value, the ratio of oil and water phases, emulsifiers concentration and storage conditions. Immediately, after their preparation and at intervals of these emulsions, were carried out basic characteristics by using of visual observation, measurement
of particle size and microscopy. Samples of the emulsion were stored at different temperature modes (4,25 and 37 °C).
Klíčová slova
emulze, emulgátor, stabilita, hodnota HLB, velikost částic
Proveďte literární rešerši na téma emulze a především na způsoby jejich přípravy. Dále se pak zaměřte na stabilitu emulzí, s důrazem na její ovlivňování, ať už chemickými, tak fyzikálními faktory. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
V praktické části se věnujte nalezení optimálních podmínek pro udržení maximální stability u emulzních systémů o/v a proveďte jejich základní charakterizaci (měření velikosti částic, popř. viskozity).
Dosažené výsledky diskutujte.
Zásady pro vypracování
Proveďte literární rešerši na téma emulze a především na způsoby jejich přípravy. Dále se pak zaměřte na stabilitu emulzí, s důrazem na její ovlivňování, ať už chemickými, tak fyzikálními faktory. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
V praktické části se věnujte nalezení optimálních podmínek pro udržení maximální stability u emulzních systémů o/v a proveďte jejich základní charakterizaci (měření velikosti částic, popř. viskozity).
Dosažené výsledky diskutujte.
Seznam doporučené literatury
MYERS, D.: TADROS, T.: Emulsion Science and Technology. Wiley-WCH, Weinheim, 2009.
McCLEMENTS, D., J.: Food emulsios: principles, practices, and techniques. CRC Press, 2005.
BLAŽEJ, A. A KOL.: Tenzidy. Bratislava, 1977.
MYERS, D.: Surfactant Science and Technology, Third Edition. John Wiley & Sons, 2006.
TADROS, T.: Emulsion Science and Technology. Wiley-WCH, Weinheim, 2009.
Seznam doporučené literatury
MYERS, D.: TADROS, T.: Emulsion Science and Technology. Wiley-WCH, Weinheim, 2009.
McCLEMENTS, D., J.: Food emulsios: principles, practices, and techniques. CRC Press, 2005.
BLAŽEJ, A. A KOL.: Tenzidy. Bratislava, 1977.
MYERS, D.: Surfactant Science and Technology, Third Edition. John Wiley & Sons, 2006.
TADROS, T.: Emulsion Science and Technology. Wiley-WCH, Weinheim, 2009.
Přílohy volně vložené
CD-ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Znáte i jiné nízkoenergetické emulgační metody?
Znáte termín vyžádaná hodnota HLB?
Jak je možné zjistit vyžádanou hodnotu HLB?
Co se stane se systémem O/V při styku s polyelektrolytem?