Diplomová práce byla zaměřena na formulaci přípravků s obsahem vybraných včelích produktů a jejich in vivo účinnost na pokožku. Teoretická část se zabývala chemickým složením včelích produktů, jejich vlastnostmi a využitím s důrazem na uplatnění v kosmetice. Stručně byla popsána stavba kůže, hydratace kůže a látky s hydratačními účinky. V praktické části byl sledován vliv připravených formulací na hydrataci pokožky, transepidermální ztrátu vody a pH pokožky. Zároveň byly studovány organoleptické vlastnosti přípravků v rámci senzorické analýzy. Bylo zjištěno, že připravené formulace ovlivnily hydrataci kůže. Největší schopnost hydratovat pokožku měly formulace s glycerolovým extraktem medu. Připravené formulace postupně snižovaly parametr TEWL. Nejlépe snižovaly TEWL formulace s glycerolovým a vodným extraktem. Připravené formulace upravovaly pozitivně pH kožního povrchu. Senzorickou analýzou byl prokázán signifikantní rozdíl v barvě a roztíratelnosti vzorků krémů ovlivněný typem včelího produktu.
Anotace v angličtině
The thesis was focused on the formulation of creams containing selected bee products and their in vivo efficacy on skin. The theoretical part deals with the chemical composition of bee products their properties and usage, with emphasis on applications in cosmetics. Briefly were described structure and hydration of skin and substances having moisturizing effect. The practical part was examined the influence of prepared formulations on hydration, TEWL and pH. At the same time were studied organoleptic characteristics with sensory analysis. It was found that prepared formulations affected skin hydration. The greatest ability to hydrate skin had formulations with glycerol extract of honey. Prepared formulations gradually decreased TEWL. The best decreased TEWL formulations with glycerol and an aqueous extracts of honey. Prepared creams influenced skin surface pH. Sensory analysis was proved significant difference in colour and spreadability of creams influenced by the type of bee product.
Diplomová práce byla zaměřena na formulaci přípravků s obsahem vybraných včelích produktů a jejich in vivo účinnost na pokožku. Teoretická část se zabývala chemickým složením včelích produktů, jejich vlastnostmi a využitím s důrazem na uplatnění v kosmetice. Stručně byla popsána stavba kůže, hydratace kůže a látky s hydratačními účinky. V praktické části byl sledován vliv připravených formulací na hydrataci pokožky, transepidermální ztrátu vody a pH pokožky. Zároveň byly studovány organoleptické vlastnosti přípravků v rámci senzorické analýzy. Bylo zjištěno, že připravené formulace ovlivnily hydrataci kůže. Největší schopnost hydratovat pokožku měly formulace s glycerolovým extraktem medu. Připravené formulace postupně snižovaly parametr TEWL. Nejlépe snižovaly TEWL formulace s glycerolovým a vodným extraktem. Připravené formulace upravovaly pozitivně pH kožního povrchu. Senzorickou analýzou byl prokázán signifikantní rozdíl v barvě a roztíratelnosti vzorků krémů ovlivněný typem včelího produktu.
Anotace v angličtině
The thesis was focused on the formulation of creams containing selected bee products and their in vivo efficacy on skin. The theoretical part deals with the chemical composition of bee products their properties and usage, with emphasis on applications in cosmetics. Briefly were described structure and hydration of skin and substances having moisturizing effect. The practical part was examined the influence of prepared formulations on hydration, TEWL and pH. At the same time were studied organoleptic characteristics with sensory analysis. It was found that prepared formulations affected skin hydration. The greatest ability to hydrate skin had formulations with glycerol extract of honey. Prepared formulations gradually decreased TEWL. The best decreased TEWL formulations with glycerol and an aqueous extracts of honey. Prepared creams influenced skin surface pH. Sensory analysis was proved significant difference in colour and spreadability of creams influenced by the type of bee product.
Při vypracování literární studie charakterizujte včelí produkty, jejich vlastnosti a využití. Dále se zaměřte na účinky včelích produktů v péči o pokožku s důrazem na zlepšování jejích biofyzikálních vlastností.
Navrhněte a proveďte experiment zahrnující
-přípravu formulací s obsahem včelích produktů,
-in vivo hodnocení jejich účinnosti na skupině dobrovolníků,
-senzorickou analýzu formulací.
Získané výsledky vyhodnoťte a vyvoďte patřičné závěry.
Zásady pro vypracování
Při vypracování literární studie charakterizujte včelí produkty, jejich vlastnosti a využití. Dále se zaměřte na účinky včelích produktů v péči o pokožku s důrazem na zlepšování jejích biofyzikálních vlastností.
Navrhněte a proveďte experiment zahrnující
-přípravu formulací s obsahem včelích produktů,
-in vivo hodnocení jejich účinnosti na skupině dobrovolníků,
-senzorickou analýzu formulací.
Získané výsledky vyhodnoťte a vyvoďte patřičné závěry.
Seznam doporučené literatury
1. Vědecké články z databází Web of Science, Scopus a další; databáze elektronických knih (např. Knovel).
2. LEYDEN, J. J., RAWLINGS, A. V. Skin Moisturization. New York: Marcel Dekker, 2002. Cosmetic Science and Technology Series, 25. ISBN 0-8247-0643-9.
3. FLUHR, J., ELSNER, P., BERARDESCA, E., MAIBACH, H. I. Bioengineering of the skin: Water nad the Stratum Corneum. 2nd ed. New York: CRC Press, 2005. ISBN 0-8493-1443-7.
4. DRAELOS, Z. D. Cosmetic Dermatology Products & Procedures. 1st ed. UK: Blackwell Publishing, 2010. ISBN 9781405186353.
5. PŘIDAL, A. Včelí produkty. Dotisk. Brno: MZLU, 2005.
6. TITĚRA, D. Včelí produkty mýtů zbavené: med, vosk, pyl, mateří kašička, propolis, včelí jed. 1. vyd. Praha: Ve spolupráci s ČSV Nakladatelství Brázda, 2006.
7. ZENTRICH, J. A. Apiterapie : přírodní léčba včelími produkty. Praha: Eminent, 2003.
8. PŘIDAL, A., ČERMÁK, K. Včelařství. 1. vyd. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2005.
Seznam doporučené literatury
1. Vědecké články z databází Web of Science, Scopus a další; databáze elektronických knih (např. Knovel).
2. LEYDEN, J. J., RAWLINGS, A. V. Skin Moisturization. New York: Marcel Dekker, 2002. Cosmetic Science and Technology Series, 25. ISBN 0-8247-0643-9.
3. FLUHR, J., ELSNER, P., BERARDESCA, E., MAIBACH, H. I. Bioengineering of the skin: Water nad the Stratum Corneum. 2nd ed. New York: CRC Press, 2005. ISBN 0-8493-1443-7.
4. DRAELOS, Z. D. Cosmetic Dermatology Products & Procedures. 1st ed. UK: Blackwell Publishing, 2010. ISBN 9781405186353.
5. PŘIDAL, A. Včelí produkty. Dotisk. Brno: MZLU, 2005.
6. TITĚRA, D. Včelí produkty mýtů zbavené: med, vosk, pyl, mateří kašička, propolis, včelí jed. 1. vyd. Praha: Ve spolupráci s ČSV Nakladatelství Brázda, 2006.
7. ZENTRICH, J. A. Apiterapie : přírodní léčba včelími produkty. Praha: Eminent, 2003.
8. PŘIDAL, A., ČERMÁK, K. Včelařství. 1. vyd. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2005.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka zodpověděla otázky oponenta (viz. posudek oponenta).
Jak reagovali probandi na vzorky, vzhledem ke skutečnosti, že med obsahuje cukr?