Práce byla zaměřená na testování stability gelů obohacených o netradiční antimikrobní látky (kyselina mandlová a esenciální oleje) v různých teplotních režimech a následné ověřování jejich antimikrobních vlastností. Základem pro tvorbu gelů byla látka na bázi kyseliny akrylové (Carbomer). Na základě testování lze říci, že zvýšená teplota, společně s prodlužující dobou skladování má nepříznivý vliv, jak na stabilitu, tak na antimikrobní účinnost připravených gelů.
Anotace v angličtině
The work was focused on stability testing gels enriched unusual antimicrobial agents (almond acid and essential oils) in different temperature regimes and the subsequent verification of their antimicrobial properties. The basis for the formation of gels was agent based on acrylic acid (Carbomer). Based on testing, it can be said that the elevated temperature, along with increasing storage time has an adverse effect on both the stability and antimicrobial effectiveness on the prepared gels.
Práce byla zaměřená na testování stability gelů obohacených o netradiční antimikrobní látky (kyselina mandlová a esenciální oleje) v různých teplotních režimech a následné ověřování jejich antimikrobních vlastností. Základem pro tvorbu gelů byla látka na bázi kyseliny akrylové (Carbomer). Na základě testování lze říci, že zvýšená teplota, společně s prodlužující dobou skladování má nepříznivý vliv, jak na stabilitu, tak na antimikrobní účinnost připravených gelů.
Anotace v angličtině
The work was focused on stability testing gels enriched unusual antimicrobial agents (almond acid and essential oils) in different temperature regimes and the subsequent verification of their antimicrobial properties. The basis for the formation of gels was agent based on acrylic acid (Carbomer). Based on testing, it can be said that the elevated temperature, along with increasing storage time has an adverse effect on both the stability and antimicrobial effectiveness on the prepared gels.
Proveďte literární rešerši zaměřenou na různé druhy gelotvorných látek, jejich vlastnosti, zejména s ohledem na změny při různých teplotách skladování. Dále se věnujte přehledu antimikrobních látek, které se v kosmetických přípravcích využívají. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
V praktické části se věnujte sledování změn ve struktuře gelů a v jejich antimikrobní účinnosti v různých teplotních režimech.
Dosažené výsledky diskutujte.
Zásady pro vypracování
Proveďte literární rešerši zaměřenou na různé druhy gelotvorných látek, jejich vlastnosti, zejména s ohledem na změny při různých teplotách skladování. Dále se věnujte přehledu antimikrobních látek, které se v kosmetických přípravcích využívají. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
V praktické části se věnujte sledování změn ve struktuře gelů a v jejich antimikrobní účinnosti v různých teplotních režimech.
Dosažené výsledky diskutujte.
Seznam doporučené literatury
BARBUCCI, R.: Hydrogels: Biological properties and applications, Springer, Milan, 2009.
OSADA, Y., KAJIWARA, K.: Gels handbook: 3 Applications, San Diego, Academic Press, 2001.
OTTENBRITE, R. M.: Biomedical Applications of Hydrogels Handbook, Springer Science and Business Media, New York, 2010.
BAREL, A., PAYE, M., MAIBACH, I. H.: Handbook of Cosmetic Science and Technology. M. Dekker, NewYork, 2001.
BRANNAN, D. K.: Cosmetic Microbiology: A Practical Handbook, CRC Press, Florida, 1997.
Seznam doporučené literatury
BARBUCCI, R.: Hydrogels: Biological properties and applications, Springer, Milan, 2009.
OSADA, Y., KAJIWARA, K.: Gels handbook: 3 Applications, San Diego, Academic Press, 2001.
OTTENBRITE, R. M.: Biomedical Applications of Hydrogels Handbook, Springer Science and Business Media, New York, 2010.
BAREL, A., PAYE, M., MAIBACH, I. H.: Handbook of Cosmetic Science and Technology. M. Dekker, NewYork, 2001.
BRANNAN, D. K.: Cosmetic Microbiology: A Practical Handbook, CRC Press, Florida, 1997.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Co je po chemické stránce karbomer a co je pro něj charakteristické?
Jak hodnotíte gel s přídavkem tyminánového esenciálního oleje z hlediska ceny?
Jak funguje hřebíčkový olej samostatně?
Jak oblivňuje teplota (50 °C) gel s přídavkem hřebíčkového esenciálního oleje?
Proč jste zvolila název esenciální oleje?