Diplomová práce se zabývá stanovením antimikrobních účinků pěti netradičních rostlinných olejů (tamanu, šípkový, rakytníkový, nimbový a olej z černého kmínu) na vybrané mikroorga-nismy. V teoretické části práce je popsáno chemické složení studovaných olejů, jejich vlast-nosti, využití v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu, jakož i metody pro hodnocení jejich antimikrobní účinnosti.
Praktická část diplomové práce je zaměřená na stanovení inhibičních účinků studovaných olejů na vybrané gram-pozitivní a gram-negativní bakterie. Dále je práce věnována charak-terizaci těchto olejů pomocí vhodných fyzikálních a chemických metod. Jsou rovněž před-staveny výsledky z pilotních testů stanovení antioxidační aktivity a cytotoxicity.
Anotace v angličtině
Diploma thesis is dealing with the determination of antimicrobial activity of the five non-traditional vegetable oils (tamanu, rosehip, sea buckthorn, neem and black cumin oil) on selected microorganisms. The theoretical part describes chemical composition of the studied oils, their properties and use in cosmetics and pharmaceutical industries, as well as methods for the evaluation of their antimicrobial efficacy.
The experimental part is focused on determination of the inhibitory effect of the studied oils on the selected gram-positive and gram-negative bacteria. A part of the thesis is focused on the characterization of these oils using relevant physico-chemical methods. The results of pilot tests for antioxidant activity and cytotoxicity of the oils are also presented.
Diplomová práce se zabývá stanovením antimikrobních účinků pěti netradičních rostlinných olejů (tamanu, šípkový, rakytníkový, nimbový a olej z černého kmínu) na vybrané mikroorga-nismy. V teoretické části práce je popsáno chemické složení studovaných olejů, jejich vlast-nosti, využití v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu, jakož i metody pro hodnocení jejich antimikrobní účinnosti.
Praktická část diplomové práce je zaměřená na stanovení inhibičních účinků studovaných olejů na vybrané gram-pozitivní a gram-negativní bakterie. Dále je práce věnována charak-terizaci těchto olejů pomocí vhodných fyzikálních a chemických metod. Jsou rovněž před-staveny výsledky z pilotních testů stanovení antioxidační aktivity a cytotoxicity.
Anotace v angličtině
Diploma thesis is dealing with the determination of antimicrobial activity of the five non-traditional vegetable oils (tamanu, rosehip, sea buckthorn, neem and black cumin oil) on selected microorganisms. The theoretical part describes chemical composition of the studied oils, their properties and use in cosmetics and pharmaceutical industries, as well as methods for the evaluation of their antimicrobial efficacy.
The experimental part is focused on determination of the inhibitory effect of the studied oils on the selected gram-positive and gram-negative bacteria. A part of the thesis is focused on the characterization of these oils using relevant physico-chemical methods. The results of pilot tests for antioxidant activity and cytotoxicity of the oils are also presented.
V teoretické části zpracujete literární rešerši na zadané téma. Popište složení, vlastnosti a použití studovaných olejů a uveďte analytické metody vhodné pro jejich charakterizaci. Dále se zaměřte na získání informací o jejich bioaktivitě, farmakologické účinnosti a antimikrobních vlastnostech.
II. Praktická část
V praktické části charakterizujte vzorky studovaných olejů pomocí vhodných fyzikálních a chemických metod. V dalším kroku stanovte jejich antimikrobní účinnost proti běžným patogenům. Výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
V teoretické části zpracujete literární rešerši na zadané téma. Popište složení, vlastnosti a použití studovaných olejů a uveďte analytické metody vhodné pro jejich charakterizaci. Dále se zaměřte na získání informací o jejich bioaktivitě, farmakologické účinnosti a antimikrobních vlastnostech.
II. Praktická část
V praktické části charakterizujte vzorky studovaných olejů pomocí vhodných fyzikálních a chemických metod. V dalším kroku stanovte jejich antimikrobní účinnost proti běžným patogenům. Výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Seznam doporučené literatury
Akoh, C.C., Min, D.B.: Food Lipids Chemistry, Nutrition, and Biotechnology Second Edition, Marcel Dekker, Inc., 2002, ISBN: 0-8247-0749-4
GUNSTONE, F. D., Ed. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition ,2011 Blackwell Publishing Ltd. ISBN, 9781444339925
A. Dieffenbacher , W.D. Pocklington: Standard Methods for the Analysis of Oils, Fats and Derivatives 1992 Blackwell Science ISBN: 0-63203-3371
ORTH, Donald S. Insights into cosmetic microbiology. Carol Stream: Allured Books, c2010, [26], 336 s. ISBN 978-1-932633-62-7.
Seznam doporučené literatury
Akoh, C.C., Min, D.B.: Food Lipids Chemistry, Nutrition, and Biotechnology Second Edition, Marcel Dekker, Inc., 2002, ISBN: 0-8247-0749-4
GUNSTONE, F. D., Ed. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition ,2011 Blackwell Publishing Ltd. ISBN, 9781444339925
A. Dieffenbacher , W.D. Pocklington: Standard Methods for the Analysis of Oils, Fats and Derivatives 1992 Blackwell Science ISBN: 0-63203-3371
ORTH, Donald S. Insights into cosmetic microbiology. Carol Stream: Allured Books, c2010, [26], 336 s. ISBN 978-1-932633-62-7.
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Byla emulze stabilní po celou dobu měření?
Do kterých kosmetických přípravků byste doporučila použití těchto netradičních olejů?
Myslíte si, že je nutné do takových kosmetických přípravků ještě přidávat konzervační látky vzhledem k jejim antimikrobiálním účinkům?
Co znamená zkratka DPHH a MTT?
S jakou opakovatelností jste stanovovala číslo zmýdelnění a číslo kyselosti?