Tato diplomová práce se zabývá vybranými faktory, které ovlivňují dekarboxylázovou aktivitu bakterií mléčného kvašení, izolovaných jako kontaminanty z procesu výroby piva. V rámci praktické části této práce byl uskutečněn skríning produkce biogenních aminů (BA) u kmenů Lactobacillus brevis a Lb. plantarum za podmínek in vitro. U kmene Lb. brevis RIBM 2-20 byla navíc sledována kinetika produkce BA.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is dealing with the selected factors influencing the decarboxylase activity of lactic acid bacteria isolated in beer production process. In the practical part of this work the screening of the ability of Lb. brevis and Lb. plantarum strains was realized at in vitro conditions. In addition, the monitoring of kinetics of BA production in Lb. brevis RIBM 2-20 was carried out.
Tato diplomová práce se zabývá vybranými faktory, které ovlivňují dekarboxylázovou aktivitu bakterií mléčného kvašení, izolovaných jako kontaminanty z procesu výroby piva. V rámci praktické části této práce byl uskutečněn skríning produkce biogenních aminů (BA) u kmenů Lactobacillus brevis a Lb. plantarum za podmínek in vitro. U kmene Lb. brevis RIBM 2-20 byla navíc sledována kinetika produkce BA.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is dealing with the selected factors influencing the decarboxylase activity of lactic acid bacteria isolated in beer production process. In the practical part of this work the screening of the ability of Lb. brevis and Lb. plantarum strains was realized at in vitro conditions. In addition, the monitoring of kinetics of BA production in Lb. brevis RIBM 2-20 was carried out.
Dekarboxylázová aktivita a faktory ovlivňující produkci biogenních aminů mikroorganizmy.
Výskyt biogenních aminů v pivu, zdroje a vznik biogenních aminů v procesu výroby piva.
Původci biogenních aminů v pivu.
II. Praktická část
Vliv vybraných faktorů na produkci biogenních aminů u dekarboxyláza pozitivních kmenů.
Stanovení produkce biogenních aminů pomocí RP-HPLC.
Statistické vyhodnocení dat, formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Dekarboxylázová aktivita a faktory ovlivňující produkci biogenních aminů mikroorganizmy.
Výskyt biogenních aminů v pivu, zdroje a vznik biogenních aminů v procesu výroby piva.
Původci biogenních aminů v pivu.
II. Praktická část
Vliv vybraných faktorů na produkci biogenních aminů u dekarboxyláza pozitivních kmenů.
Stanovení produkce biogenních aminů pomocí RP-HPLC.
Statistické vyhodnocení dat, formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ G., J. ŠAVEL, P. BASAŘ a T. LEJSEK, 2010. Pivovarství - Teorie a praxe výroby piva, VŠCHT PRAHA. ISBN 978-80-7080-734-7.
[2] DADÁKOVÁ E., P. KŘÍŽEK a T. PELIKÁNOVÁ, 2009. Determinationofbiogenicamines in foodsusing ultra-performance liquidchromatography (UPLC). Food Chemistry, vol. 116, s. 365-370. ISSN: 0308-8146.
[3] KALAČ Pavel a Martin Křížek, 2003. A reviewofbiogenicamines and polyamines in beer. JournaloftheinstituteofBrewing, vol. 109 iss. 2, s. 123-128. ISSN: 2050-0416. Dostupné také z: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2003.tb00141.x/pdf.
[4] KALAČ P., J. ŠAVEL, M. KŘÍŽEK, T. PELIKÁNOVÁ a M. PROKOPOVÁ, 2002., Biogenic amine formation in bottledbeer. Food Chemistry, vol. 79, s. 431-434. ISSN: 0308-8146. Dostupné také z: http://kch.zf.jcu.cz/vyzkum/publikace/separaty/2002-0434.pdf.
[5] KAROVIČOVÁ Jolana a Zlatica KOHAJDOVÁ, 2005. Biogenic amines in food. Chemical Papers, vol. 59, iss. 1, s. 70-79. ISBN: 1336-9075. Dostupné také z: http://www.chempap.org/file_access.php?file=591a70.pdf.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ G., J. ŠAVEL, P. BASAŘ a T. LEJSEK, 2010. Pivovarství - Teorie a praxe výroby piva, VŠCHT PRAHA. ISBN 978-80-7080-734-7.
[2] DADÁKOVÁ E., P. KŘÍŽEK a T. PELIKÁNOVÁ, 2009. Determinationofbiogenicamines in foodsusing ultra-performance liquidchromatography (UPLC). Food Chemistry, vol. 116, s. 365-370. ISSN: 0308-8146.
[3] KALAČ Pavel a Martin Křížek, 2003. A reviewofbiogenicamines and polyamines in beer. JournaloftheinstituteofBrewing, vol. 109 iss. 2, s. 123-128. ISSN: 2050-0416. Dostupné také z: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2003.tb00141.x/pdf.
[4] KALAČ P., J. ŠAVEL, M. KŘÍŽEK, T. PELIKÁNOVÁ a M. PROKOPOVÁ, 2002., Biogenic amine formation in bottledbeer. Food Chemistry, vol. 79, s. 431-434. ISSN: 0308-8146. Dostupné také z: http://kch.zf.jcu.cz/vyzkum/publikace/separaty/2002-0434.pdf.
[5] KAROVIČOVÁ Jolana a Zlatica KOHAJDOVÁ, 2005. Biogenic amines in food. Chemical Papers, vol. 59, iss. 1, s. 70-79. ISBN: 1336-9075. Dostupné také z: http://www.chempap.org/file_access.php?file=591a70.pdf.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky oponenta diplomové práce:
1. Na straně 27 uvádíte, že lyzindekarboxylázou disponují některé bakterie a mykoplazmata. Upřesněte prosím toto tvrzení. 2. Jak si vysvětlujete vyšší produkci tyraminu v prostředí s etanolem a hořkými chmelovými látkami oproti kontrolním vzorkům bez těchto přidaných látek? 3. V práci se zabýváte především přítomností biogenních aminů v lehkých a výčepních pivech. Jaká množství biogenních aminů byla detekována v ostatních typech piv? Kolik takových piv by musel vypít zdravý jedinec, aby překročil dávku biogenních aminů, která je považována za toxikologicky významnou?