Předkládána bakalářská práce je zaměřená na problematiku využití syrovátky v biotechnologiích. Teoretická část popisuje chemické složení a vlastnosti syrovátky, dále jsou vysvětleny tlakové membránové separační procesy a možnost jejich aplikace v mlékárenském průmyslu, v poslední kapitole jsou vypsány možnosti využití syrovátky v biotechnologiích.
V praktické části byly sledovány vybrané hydrolytické procesy laktosy v modelových vzorcích syrovátky. Závěrem celé práce je vyhodnocení závislosti obsahu monosacharidů na faktorech, jež působily na vzorky během hydrolysy laktosy.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis was focused on whey usage in biotechnology. In the theoretical part, chemical composition and properties of whey, the pressure membrane separation processes and the usage in dairy industry were described. The last part dealt with the possibility of whey usage in biotechnology.
The practical part was focused on observation of specific hydrolytic processes of lactose in model whey samples. The dependence of monosaccharides contents on selected factors influencing lactose hydrolysis was evaluated.
Předkládána bakalářská práce je zaměřená na problematiku využití syrovátky v biotechnologiích. Teoretická část popisuje chemické složení a vlastnosti syrovátky, dále jsou vysvětleny tlakové membránové separační procesy a možnost jejich aplikace v mlékárenském průmyslu, v poslední kapitole jsou vypsány možnosti využití syrovátky v biotechnologiích.
V praktické části byly sledovány vybrané hydrolytické procesy laktosy v modelových vzorcích syrovátky. Závěrem celé práce je vyhodnocení závislosti obsahu monosacharidů na faktorech, jež působily na vzorky během hydrolysy laktosy.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis was focused on whey usage in biotechnology. In the theoretical part, chemical composition and properties of whey, the pressure membrane separation processes and the usage in dairy industry were described. The last part dealt with the possibility of whey usage in biotechnology.
The practical part was focused on observation of specific hydrolytic processes of lactose in model whey samples. The dependence of monosaccharides contents on selected factors influencing lactose hydrolysis was evaluated.
Popište význam, principy a možnosti využití tlakových membránových separací.
Uveďte možnosti využití syrovátky v biotechnologiích.
II. Praktická část
Sledujte vybrané hydrolytické procesy laktosy v modelových vzorcích syrovátky.
Vyhodnoťte výsledky měření a formulujte závěry.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte vlastnosti syrovátky.
Popište význam, principy a možnosti využití tlakových membránových separací.
Uveďte možnosti využití syrovátky v biotechnologiích.
II. Praktická část
Sledujte vybrané hydrolytické procesy laktosy v modelových vzorcích syrovátky.
Vyhodnoťte výsledky měření a formulujte závěry.
Seznam doporučené literatury
[1] PALATÝ, Zdeněk a Bohumil BERNAUER. Membránové procesy. Vyd. 1. V Praze: Vysoká škola chemicko-technologická, 2012, 282 s. ISBN 978-80-7080-808-5.
[2] MOULIN, G. a P. GALZY. Whey, a Potential Substrate for Biotechnology. Biotechnology and Genetic Engineering Reviews. 1984, č. 1, s. 347-374.
[3] GUIMARAES, P.M.R., J.A. TEIXEIRA a L. DOMINGUES. Fermentation of lactose to bio-ethanol by yeasts as part of integrated solutions for the valorisation of cheese whey. Biotechnology Advances. 2010, č. 28, s. 375-384.
[4] ROUSSOS, S a Bohumil BERNAUER. New horizons in biotechnology. 2nd ed. Boston: Kluwer Academic Publishers, c2003, xviii, 449 p. ISBN 14-020-1718-9.
[5] SHETTY, Kalidas a Bohumil BERNAUER. Food biotechnology. 2nd ed. New York: CRC Press, Taylor, 2006, 1982 p. ISBN 08-247-5329-1.
Seznam doporučené literatury
[1] PALATÝ, Zdeněk a Bohumil BERNAUER. Membránové procesy. Vyd. 1. V Praze: Vysoká škola chemicko-technologická, 2012, 282 s. ISBN 978-80-7080-808-5.
[2] MOULIN, G. a P. GALZY. Whey, a Potential Substrate for Biotechnology. Biotechnology and Genetic Engineering Reviews. 1984, č. 1, s. 347-374.
[3] GUIMARAES, P.M.R., J.A. TEIXEIRA a L. DOMINGUES. Fermentation of lactose to bio-ethanol by yeasts as part of integrated solutions for the valorisation of cheese whey. Biotechnology Advances. 2010, č. 28, s. 375-384.
[4] ROUSSOS, S a Bohumil BERNAUER. New horizons in biotechnology. 2nd ed. Boston: Kluwer Academic Publishers, c2003, xviii, 449 p. ISBN 14-020-1718-9.
[5] SHETTY, Kalidas a Bohumil BERNAUER. Food biotechnology. 2nd ed. New York: CRC Press, Taylor, 2006, 1982 p. ISBN 08-247-5329-1.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka vystupovala jistě a bez zaváhání a prokázala dobré znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Studentka navrhla použitelné praktické aplikace výsledků své práce. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Diskuze:
doc. Koutný: Znáte počáteční koncentraci laktózy v syrovátce?