V práci jsou charakterizovány vybrané známější i méně známé byliny s fytoterapeutickými účinky, jednotlivé účinné látky těchto bylin jako jsou alkaloidy, glykosidy, hořčiny, silice. Také jsou popsány byliny s antioxidačními účinky a jejich složky (polyfenoly, flavonoidy, vitaminy, barviva). Popsáno je i jejich využití v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.
Anotace v angličtině
In the thesis there are characterized certain well and less known herbs with phytotherapeuric effects, individual relevant herbal components such as alkaloids, glyco-sides, bitter compounds and essential oils. Herbs with antioxidant effects and their com-pounds (polyphenols, flavonoids, vitamins, colorants) are also described. The usage of herbs in food, pharmaceutical and cosmetic industries is given too.
V práci jsou charakterizovány vybrané známější i méně známé byliny s fytoterapeutickými účinky, jednotlivé účinné látky těchto bylin jako jsou alkaloidy, glykosidy, hořčiny, silice. Také jsou popsány byliny s antioxidačními účinky a jejich složky (polyfenoly, flavonoidy, vitaminy, barviva). Popsáno je i jejich využití v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.
Anotace v angličtině
In the thesis there are characterized certain well and less known herbs with phytotherapeuric effects, individual relevant herbal components such as alkaloids, glyco-sides, bitter compounds and essential oils. Herbs with antioxidant effects and their com-pounds (polyphenols, flavonoids, vitamins, colorants) are also described. The usage of herbs in food, pharmaceutical and cosmetic industries is given too.
{Popis vybraných bylin s fytoterapeutickými účinky, jejich charakteristika
{Charakteristika bylin vykazujících antioxidační účinky, jejich popis
{Možnosti využití těchto bylin v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
{Popis vybraných bylin s fytoterapeutickými účinky, jejich charakteristika
{Charakteristika bylin vykazujících antioxidační účinky, jejich popis
{Možnosti využití těchto bylin v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999, 342 s. ISBN 80-902-3912-9.
JANČA, Jan a Josef A. ZENTRICH. Herbář léčivých rostlin. Praha: EMINENT, 1994. ISBN 80-85876-02-7.
JAROŠ, Zdeněk. Léčivé látky z rostlin. České Budějovice: Dona, 1992. ISBN 80-85463-04-0.
ATANNASOVA, M., S. GEORGIEVA a K. IVANCHEVA. Total phenolic and total flavonoid contents, antioxidant capacity and biological contaminants in medicinal herbs. 2011, 46 (1), s. 81-88.
DANILA, A. O., F. GATEA, G. L. RADU a D. GARELLA. Polyphenol composition and antioxidant activity of selected medicinal herbs: an evaluation of the potential of 1000 plants. Chemistry of Natural Compounds. 2011, 47 (1),s. 22-26.
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999, 342 s. ISBN 80-902-3912-9.
JANČA, Jan a Josef A. ZENTRICH. Herbář léčivých rostlin. Praha: EMINENT, 1994. ISBN 80-85876-02-7.
JAROŠ, Zdeněk. Léčivé látky z rostlin. České Budějovice: Dona, 1992. ISBN 80-85463-04-0.
ATANNASOVA, M., S. GEORGIEVA a K. IVANCHEVA. Total phenolic and total flavonoid contents, antioxidant capacity and biological contaminants in medicinal herbs. 2011, 46 (1), s. 81-88.
DANILA, A. O., F. GATEA, G. L. RADU a D. GARELLA. Polyphenol composition and antioxidant activity of selected medicinal herbs: an evaluation of the potential of 1000 plants. Chemistry of Natural Compounds. 2011, 47 (1),s. 22-26.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.