Diplomová práce se zabývá srovnáním obsahů biogenních aminů u bílých vín ze Slovácké vinařské podoblasti. V teoretické části byla popsána technologie výroby bílých vín, v druhé kapitole byly popsány mikroorganismy produkující biogenní aminy ve víně a obsahy biogenních aminů vyskytující se ve víně. Ve třetí kapitole byly popsány faktory, které ovlivňují produkci biogenních aminů ve víně. V praktické části diplomové práce bylo analyzováno 100 vzorků bílých vín od 10 různých vinařů ročníku 2012 a 2013. U vzorků byly stanoveny obsahy biogenních aminů a bylo změřeno pH. Vzorky vína byly mezi sebou porovnány a byly stanoveny možné faktory, které mohly obsah biogenních aminů ovlivnit.
Anotace v angličtině
The thesis deals with comparing the content of biogenic amines, for white wines from the wine region of Slovácko. The theoretical part describes the technology of white wines, in the second chapter were described microorganisms producing biogenic amines in wine and contents of biogenic amines occurring in wine. In the third chapter described factors that influence the production of biogenic amines in wine. In the practical part of the thesis analyzed 100 samples of white wines from 10 different vintners year 2012 and 2013. The samples were determined by the content of biogenic amines and the pH was measured. Wine samples were compared with each other and were determined possible factors that could influence the content of biogenic amines.
Klíčová slova
víno, biogenní aminy, mikroorganismy, výroba vína
Klíčová slova v angličtině
wine, biogenic amines, microorganisms, wine production
Rozsah průvodní práce
109 s. (133 581 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá srovnáním obsahů biogenních aminů u bílých vín ze Slovácké vinařské podoblasti. V teoretické části byla popsána technologie výroby bílých vín, v druhé kapitole byly popsány mikroorganismy produkující biogenní aminy ve víně a obsahy biogenních aminů vyskytující se ve víně. Ve třetí kapitole byly popsány faktory, které ovlivňují produkci biogenních aminů ve víně. V praktické části diplomové práce bylo analyzováno 100 vzorků bílých vín od 10 různých vinařů ročníku 2012 a 2013. U vzorků byly stanoveny obsahy biogenních aminů a bylo změřeno pH. Vzorky vína byly mezi sebou porovnány a byly stanoveny možné faktory, které mohly obsah biogenních aminů ovlivnit.
Anotace v angličtině
The thesis deals with comparing the content of biogenic amines, for white wines from the wine region of Slovácko. The theoretical part describes the technology of white wines, in the second chapter were described microorganisms producing biogenic amines in wine and contents of biogenic amines occurring in wine. In the third chapter described factors that influence the production of biogenic amines in wine. In the practical part of the thesis analyzed 100 samples of white wines from 10 different vintners year 2012 and 2013. The samples were determined by the content of biogenic amines and the pH was measured. Wine samples were compared with each other and were determined possible factors that could influence the content of biogenic amines.
Klíčová slova
víno, biogenní aminy, mikroorganismy, výroba vína
Klíčová slova v angličtině
wine, biogenic amines, microorganisms, wine production
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popište technologii výroby bílých vín.
Proveďte literární rešerši zaměřenou na obsah biogenních aminů ve víně a na mikroorganismy, které je produkují.
Charakterizujte faktory, které mohou obsah biogenních aminů ve víně ovlivnit.
II. Praktická část
Odeberte vzorky vína z ročníků 2012 a 2013.
Provedené vzorky analyzujte po jednom roku od sklizně.
Ve vzorcích stanovte obsah biogenních aminů a hodnotu pH.
Výsledky vyhodnoťte, srovnejte mezi jednotlivými odrůdami a roky sklizně a formulujte závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popište technologii výroby bílých vín.
Proveďte literární rešerši zaměřenou na obsah biogenních aminů ve víně a na mikroorganismy, které je produkují.
Charakterizujte faktory, které mohou obsah biogenních aminů ve víně ovlivnit.
II. Praktická část
Odeberte vzorky vína z ročníků 2012 a 2013.
Provedené vzorky analyzujte po jednom roku od sklizně.
Ve vzorcích stanovte obsah biogenních aminů a hodnotu pH.
Výsledky vyhodnoťte, srovnejte mezi jednotlivými odrůdami a roky sklizně a formulujte závěr.
Seznam doporučené literatury
[1] STEIDL, Robert. Sklepní hospodářství. V českém jazyce vyd. 1. Valtice: Národní salon vín, 2002, 307 s. ISBN 80-903-2010-4.
[2] JACKSON, Ronald S. Wine science: principles and applications. 3rd ed. Amsterdam: Elsevier/Academic Press, 2008, xv, 648 p. ISBN 978-012-3736-468.
[3] MICHAEL FOUNTOULAKIS, HANS-WERNER LAHM. Hydrolysis and amino acid composition analysis of proteins. Journal of Chromatography A, 826 (1998) 109-134.
[4] GUILFORD, J. M. a J. M. PEZZUTO. Wine and Health: A Review. American
Journal of Enology and Viticulture. 2011, 62(4), 471-486. ISSN 00029254.
Seznam doporučené literatury
[1] STEIDL, Robert. Sklepní hospodářství. V českém jazyce vyd. 1. Valtice: Národní salon vín, 2002, 307 s. ISBN 80-903-2010-4.
[2] JACKSON, Ronald S. Wine science: principles and applications. 3rd ed. Amsterdam: Elsevier/Academic Press, 2008, xv, 648 p. ISBN 978-012-3736-468.
[3] MICHAEL FOUNTOULAKIS, HANS-WERNER LAHM. Hydrolysis and amino acid composition analysis of proteins. Journal of Chromatography A, 826 (1998) 109-134.
[4] GUILFORD, J. M. a J. M. PEZZUTO. Wine and Health: A Review. American
Journal of Enology and Viticulture. 2011, 62(4), 471-486. ISSN 00029254.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.