Cílem bakalářské práce bylo zaměřit se na toxické prvky často se vyskytující v houbách. Je zde popsána jejich kumulace, hyperkumulace, absorpcce, sorbce, toxicita a koncentrace v houbách včetně metod stanovení. Práce zahrnuje systematické zařazení, charakteristiku, význam, složení a fyziologii hub. To je důležité pro pochopení, kde a v jakém množství se toxické prvky v organismech hub hromadí. Je zde zmíněna i toxicita způsobená prvky radioaktivními. Poslední kapitola popisuje metody stanovení toxických prvků včetně přípravy vzorků a způsobů mineralizace. Rovněž je uvedeno porovnání nejčastějších metod z hlediska citlivosti měření. Závěrem je zmíněn monitoring toxických prvků v průmyslově pěstovaných houbách během tříletého období. Tato práce by měla shrnovat základní znalosti o možné intoxikaci při časté konzumaci hub sbíraných ve znečištěném prostředí.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis was to focus on toxic ingredients often found in mushrooms. It consists of the description of their accumulation, hyper-accumulation, absorption, sorption, and toxicity levels in mushrooms including detection methods. The thesis contains the systematic classification, characteristics, significance, composition and physiology of fungi. This is important due to the understanding where and in what quantity toxic components accumulate in fungi. It also contains the toxicity caused by radioactive elements. The last chapter describes the methods to determine toxic elements including sample preparation and methods of mineralization. Also, the comparison of the most common methods in terms of sensitivity measurements is given. Finally, the monitoring of toxic elements in commercially-grown mushrooms over a three year period is given. This work should summarize the basic knowledge of possible intoxication while frequently consuming mushrooms collected in polluted environment.
Klíčová slova
houby, kumulace, absorpce, toxické prvky, těžké kovy, radioaktivní prvky, izotopy, metody stanovení toxických prvků, monitoring prvků v houbách, složení hub, volně rostoucí houby, průmyslově pěstované houby
Klíčová slova v angličtině
mushrooms, accumulation, absorption, toxic elements, heavy metals, radioactive elements, isotopes, methods of determining toxic elements, monitoring elements in mushrooms, composition of mushrooms, wild mushrooms, commercially cultivated mushrooms
Rozsah průvodní práce
71
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo zaměřit se na toxické prvky často se vyskytující v houbách. Je zde popsána jejich kumulace, hyperkumulace, absorpcce, sorbce, toxicita a koncentrace v houbách včetně metod stanovení. Práce zahrnuje systematické zařazení, charakteristiku, význam, složení a fyziologii hub. To je důležité pro pochopení, kde a v jakém množství se toxické prvky v organismech hub hromadí. Je zde zmíněna i toxicita způsobená prvky radioaktivními. Poslední kapitola popisuje metody stanovení toxických prvků včetně přípravy vzorků a způsobů mineralizace. Rovněž je uvedeno porovnání nejčastějších metod z hlediska citlivosti měření. Závěrem je zmíněn monitoring toxických prvků v průmyslově pěstovaných houbách během tříletého období. Tato práce by měla shrnovat základní znalosti o možné intoxikaci při časté konzumaci hub sbíraných ve znečištěném prostředí.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis was to focus on toxic ingredients often found in mushrooms. It consists of the description of their accumulation, hyper-accumulation, absorption, sorption, and toxicity levels in mushrooms including detection methods. The thesis contains the systematic classification, characteristics, significance, composition and physiology of fungi. This is important due to the understanding where and in what quantity toxic components accumulate in fungi. It also contains the toxicity caused by radioactive elements. The last chapter describes the methods to determine toxic elements including sample preparation and methods of mineralization. Also, the comparison of the most common methods in terms of sensitivity measurements is given. Finally, the monitoring of toxic elements in commercially-grown mushrooms over a three year period is given. This work should summarize the basic knowledge of possible intoxication while frequently consuming mushrooms collected in polluted environment.
Klíčová slova
houby, kumulace, absorpce, toxické prvky, těžké kovy, radioaktivní prvky, izotopy, metody stanovení toxických prvků, monitoring prvků v houbách, složení hub, volně rostoucí houby, průmyslově pěstované houby
Klíčová slova v angličtině
mushrooms, accumulation, absorption, toxic elements, heavy metals, radioactive elements, isotopes, methods of determining toxic elements, monitoring elements in mushrooms, composition of mushrooms, wild mushrooms, commercially cultivated mushrooms
Zásady pro vypracování
Botanické charakteristiky hub
Chemické složení hub
Fyziologické vlastnosti hub
Metody stanovení minerálních látek v houbách
Zásady pro vypracování
Botanické charakteristiky hub
Chemické složení hub
Fyziologické vlastnosti hub
Metody stanovení minerálních látek v houbách
Seznam doporučené literatury
SVOBODA, Lubomír, Božena HAVLÍČKOVÁ a Pavel KALAČ. Contents of cadmium, mercury and lead in edible mushrooms growing in a historical silver-mining area. Food Chemistry. 2006, vol. 96, issue 4, s. 580-585. DOI: 10.1016/j.foodchem.2005.03.012.
COCCHI, Luigi, Luciano VESCOVI, Liliane E. PETRINI a Orlando PETRINI. Heavy metals in edible mushrooms in Italy. Food Chemistry. 2006, vol. 98, issue 2, s. 277-284. DOI: 10.1016/j.foodchem.2005.05.068.
OUZOUNI, Paraskevi K., Panayotis G. VELTSISTAS, Evangelos K. PALEOLOGOS a Kyriakos A. RIGANAKOS. Determination of metal content in wild edible mushroom species from regions of Greece.Journal of Food Composition and Analysis. 2007, vol. 20, issue 6, s. 480-486. DOI: 10.1016/j.jfca.2007.02.008.
CIBULKA, Jiří. Pohyb olova, kadmia a rtuti v biosféře. 1. vyd. Praha: Academia, 1991, 427 s. ISBN 80-200-0401-7.
Seznam doporučené literatury
SVOBODA, Lubomír, Božena HAVLÍČKOVÁ a Pavel KALAČ. Contents of cadmium, mercury and lead in edible mushrooms growing in a historical silver-mining area. Food Chemistry. 2006, vol. 96, issue 4, s. 580-585. DOI: 10.1016/j.foodchem.2005.03.012.
COCCHI, Luigi, Luciano VESCOVI, Liliane E. PETRINI a Orlando PETRINI. Heavy metals in edible mushrooms in Italy. Food Chemistry. 2006, vol. 98, issue 2, s. 277-284. DOI: 10.1016/j.foodchem.2005.05.068.
OUZOUNI, Paraskevi K., Panayotis G. VELTSISTAS, Evangelos K. PALEOLOGOS a Kyriakos A. RIGANAKOS. Determination of metal content in wild edible mushroom species from regions of Greece.Journal of Food Composition and Analysis. 2007, vol. 20, issue 6, s. 480-486. DOI: 10.1016/j.jfca.2007.02.008.
CIBULKA, Jiří. Pohyb olova, kadmia a rtuti v biosféře. 1. vyd. Praha: Academia, 1991, 427 s. ISBN 80-200-0401-7.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, mapy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagoval věcně správně, ale méně pohotově.
Otázky: doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.: Jaký je rozdíl mezi saproparazitickým a mykorózním způsobem výživy? Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.: Připomínky na styl zápisu zdrojů v bakalářské práci. Co je pojem "rigorózně vzato"? Studentka slovu nerozumí. Práce není psána v trpném rodě. Upozornila na nepřesnosti a chyby v abstraktu.