Diplomová práce řeší problematiku využitelnosti netradičního rostlinného materiálu, získaného z odpadní biomasy odrůdy révy vinné Vitis vinifera L. (letorosty, slupky z plodů, listy). Tyto rostlinné části révy vinné obsahují mimo jiné biologicky aktivní fenolické látky, které hrají důležitou roli v lidském organizmu. V těchto částech rostliny je obsažena také vláknina, která je nenahraditelnou součástí lidské výživy.
V teoretické části práce je popsán rostlinný druh révy vinné a její využití v potravinářství, dále je charakterizována vláknina a antioxidační aktivita a metody jejich stanovení. Praktická část práce se zabývá stanovením vlákniny pomocí přístroje Ankom 220 Fiber Analyzer a stanovením antioxidační aktivity ve vodě rozpustných látek v odpadní biomase révy vinné.
Anotace v angličtině
This thesis addresses the issue of the applicability of unusual plant material derived from waste biomass of vine varieties Vitis vinifera L. (shoots, fruit peelings, leaves) in the food industry. These plant parts of vine contain, biologically active phenolic compounds, which play an important role in the human organism. In these parts of the plant, fiber is contained, and it is an irreplaceable part of the human diet. The theoretical part describes the plant species of vine and its use in food industry, it is also characterized by fiber and antioxidant activity and by their methods of determination. The practical part deals with the determination of fiber by Ankom 220 Fiber Analyzer and with the determination of antioxidant activity of water soluble substances in vine waste biomass.
Klíčová slova
réva vinná, zbytková biomasa, vláknina, antioxidační aktivita, potravinářské využití
Diplomová práce řeší problematiku využitelnosti netradičního rostlinného materiálu, získaného z odpadní biomasy odrůdy révy vinné Vitis vinifera L. (letorosty, slupky z plodů, listy). Tyto rostlinné části révy vinné obsahují mimo jiné biologicky aktivní fenolické látky, které hrají důležitou roli v lidském organizmu. V těchto částech rostliny je obsažena také vláknina, která je nenahraditelnou součástí lidské výživy.
V teoretické části práce je popsán rostlinný druh révy vinné a její využití v potravinářství, dále je charakterizována vláknina a antioxidační aktivita a metody jejich stanovení. Praktická část práce se zabývá stanovením vlákniny pomocí přístroje Ankom 220 Fiber Analyzer a stanovením antioxidační aktivity ve vodě rozpustných látek v odpadní biomase révy vinné.
Anotace v angličtině
This thesis addresses the issue of the applicability of unusual plant material derived from waste biomass of vine varieties Vitis vinifera L. (shoots, fruit peelings, leaves) in the food industry. These plant parts of vine contain, biologically active phenolic compounds, which play an important role in the human organism. In these parts of the plant, fiber is contained, and it is an irreplaceable part of the human diet. The theoretical part describes the plant species of vine and its use in food industry, it is also characterized by fiber and antioxidant activity and by their methods of determination. The practical part deals with the determination of fiber by Ankom 220 Fiber Analyzer and with the determination of antioxidant activity of water soluble substances in vine waste biomass.
Klíčová slova
réva vinná, zbytková biomasa, vláknina, antioxidační aktivita, potravinářské využití
Charakterizujte rostlinný rod hlohu (Crataegus L.)
Charakterizujte rostlinný druh réva vinná (Vitis vinifera L.)
Popište chemické složení jejich plodů a možnosti jejich potravinářského využití.
Charakterizujte vlákninu a popište metody jejího stanovení.
Charakterizujte antioxidační aktivitu a metody jejího stanovení.
II. Praktická část
Stanovení vlakniny v plodech hlohu a zbytkové biomase při zpracování révy vinné.
Stanovení antioxidační aktivity v plodech hlohu a ve zbytkové biomase při zpracování révy vinné.
Stanovení vlákniny a antioxidační aktivity výrobků z plodů hlohu.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte rostlinný rod hlohu (Crataegus L.)
Charakterizujte rostlinný druh réva vinná (Vitis vinifera L.)
Popište chemické složení jejich plodů a možnosti jejich potravinářského využití.
Charakterizujte vlákninu a popište metody jejího stanovení.
Charakterizujte antioxidační aktivitu a metody jejího stanovení.
II. Praktická část
Stanovení vlakniny v plodech hlohu a zbytkové biomase při zpracování révy vinné.
Stanovení antioxidační aktivity v plodech hlohu a ve zbytkové biomase při zpracování révy vinné.
Stanovení vlákniny a antioxidační aktivity výrobků z plodů hlohu.
Seznam doporučené literatury
[1] BAHRI-SAHLOUL, R., FREDJ, R.B., BOUGHALLEB, N., SHRIAA, J. a SAGUEM, S. Phenolic Composition and Antioxidant and Antimicrobial Activities of Extracts Obtained from Crataegus azarolus L., var. aronia (Willd.) Batt. Ovaries Calli. Journal of Botany. 2014, vol.2014, s.11. ISSN 2090-0120.
[2] KUMAR, D., ARYA, V., BHAT, Z.A., KHAN, N.A. a PRASAD, D.N. The genus Crataegus: chemical and pharmacological perspectives. Brazilian Journal of Pharmacognosy. 2012, vol.22, s.14. ISSN 0102-695X.
[3] PROZIL, S.O., EVTUGUIN, D.V., SILVA, A.M.S. a LOPES, L.P.C. Structural Characterization of Lignin from Grape Stalks (Vitis vinifera L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2014, vol.62, s.5420-5428. ISSN 0021-8561.
[4] SOUSA, E.C., UCHÓA-THOMAS, A.M.A., CARIOCA, J.O.B., MORAIS, S.M.D., LIMA, A.D. a MARTINS, C.G. Chemical composition and bioactive compounds of grape pomace (Vitis vinifera L.), benitaka variety, grown in the semiarid region of Northeast Brasil. Food Science and Technology. 2012, vol.34, s.135-142. ISSN 0101-2061.
Seznam doporučené literatury
[1] BAHRI-SAHLOUL, R., FREDJ, R.B., BOUGHALLEB, N., SHRIAA, J. a SAGUEM, S. Phenolic Composition and Antioxidant and Antimicrobial Activities of Extracts Obtained from Crataegus azarolus L., var. aronia (Willd.) Batt. Ovaries Calli. Journal of Botany. 2014, vol.2014, s.11. ISSN 2090-0120.
[2] KUMAR, D., ARYA, V., BHAT, Z.A., KHAN, N.A. a PRASAD, D.N. The genus Crataegus: chemical and pharmacological perspectives. Brazilian Journal of Pharmacognosy. 2012, vol.22, s.14. ISSN 0102-695X.
[3] PROZIL, S.O., EVTUGUIN, D.V., SILVA, A.M.S. a LOPES, L.P.C. Structural Characterization of Lignin from Grape Stalks (Vitis vinifera L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2014, vol.62, s.5420-5428. ISSN 0021-8561.
[4] SOUSA, E.C., UCHÓA-THOMAS, A.M.A., CARIOCA, J.O.B., MORAIS, S.M.D., LIMA, A.D. a MARTINS, C.G. Chemical composition and bioactive compounds of grape pomace (Vitis vinifera L.), benitaka variety, grown in the semiarid region of Northeast Brasil. Food Science and Technology. 2012, vol.34, s.135-142. ISSN 0101-2061.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal, že danou problematiku pochopil v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustil, opravil v průběhu obhajoby.