Cílem diplomové práce bylo stanovit profil mastných kyselin ve vzorcích semen šalvěje hispánské (Salvia hispanica L.) a dále stanovit změnu profilu mastných kyselin vlivem teplotního režimu. V teoretické části je popsána charakteristika rostliny a mastných kyselin, v praktické části bylo provedeno stanovení celkových lipidů Soxhletovou metodou
a kvantitativní stanovení mastných kyselin ve vzorcích pomocí plynové chromatografie.
Annotation in English
The main aim of this diploma thesis was determination of fatty acids profile in Salvia hispanica seeds samples and determination of their changes during thermal treatment. Theoretic part describes characterization of Salvia hispanica and characterization of fatty acids. In practical part there was made determination of lipids using Soxhlet extraction with hexan and there was also made quantitative determination of fatty acids in samples using the gas chromatography.
Salvia hispanica L., lipids, fatty acids, quantitative analyse, gas chromatography
Length of the covering note
95 s.
Language
CZ
Annotation
Cílem diplomové práce bylo stanovit profil mastných kyselin ve vzorcích semen šalvěje hispánské (Salvia hispanica L.) a dále stanovit změnu profilu mastných kyselin vlivem teplotního režimu. V teoretické části je popsána charakteristika rostliny a mastných kyselin, v praktické části bylo provedeno stanovení celkových lipidů Soxhletovou metodou
a kvantitativní stanovení mastných kyselin ve vzorcích pomocí plynové chromatografie.
Annotation in English
The main aim of this diploma thesis was determination of fatty acids profile in Salvia hispanica seeds samples and determination of their changes during thermal treatment. Theoretic part describes characterization of Salvia hispanica and characterization of fatty acids. In practical part there was made determination of lipids using Soxhlet extraction with hexan and there was also made quantitative determination of fatty acids in samples using the gas chromatography.
Popište chemické složení jejich semen a možnosti jejich potravinářského využití.
Charakterizujte mastné kyseliny a popište metody jejich stanovení.
II. Praktická část
Stanovte profil mastných kyselin v semenech šalvěje hispánské (Salvia hispanica).
Zjistěte změny profilu mastných kyselin vlivem teplotního režimu při technologickém zpracování semen šalvěje hispánské.
Recommended resources
[1] SANDOVAL-OLIVEROS, María R; PAREDES-LÓPEZ, Octavio. Isolation and Characterization of Proteins from Chia Seeds (Salvia Hispanica L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2013, ISSN:0021-8561.
[2] CAHILL, Joseph. Ethnobotany of Chia, Salvia Hispanica L. (Lamiaceae). Economic Botany. 2009, ISSN:0013-0001.
[3] ÁLVAREZ-CHÁVEZ, Luz Magali; VALDIVIA-LÓPEZ, María De Los Angeles; ABURTO-JUÁREZ, María De Lourdes; TECANTE, Alberto. Chemical Characterization of the Lipid Fraction of Mexican Chia Seed (Salvia Hispanica L.). International Journal of Food Properties. 2008, ISSN:1094-2912.
[4] PORRAS-LOAIZA, Patricia; JIMÉNEZ-MUNGUÍA, María T; SOSA-MORALES, María Elena; PALOU, Enrique; LÓPEZ-MALO, Aurelio. Physical Properties, Chemical Characterization and Fatty Acid Composition of Mexican Chia (Salvia Hispanica L.) Seeds. International Journal of Food Science & Technology. 2014, ISSN:0950-5423.
Recommended resources
[1] SANDOVAL-OLIVEROS, María R; PAREDES-LÓPEZ, Octavio. Isolation and Characterization of Proteins from Chia Seeds (Salvia Hispanica L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2013, ISSN:0021-8561.
[2] CAHILL, Joseph. Ethnobotany of Chia, Salvia Hispanica L. (Lamiaceae). Economic Botany. 2009, ISSN:0013-0001.
[3] ÁLVAREZ-CHÁVEZ, Luz Magali; VALDIVIA-LÓPEZ, María De Los Angeles; ABURTO-JUÁREZ, María De Lourdes; TECANTE, Alberto. Chemical Characterization of the Lipid Fraction of Mexican Chia Seed (Salvia Hispanica L.). International Journal of Food Properties. 2008, ISSN:1094-2912.
[4] PORRAS-LOAIZA, Patricia; JIMÉNEZ-MUNGUÍA, María T; SOSA-MORALES, María Elena; PALOU, Enrique; LÓPEZ-MALO, Aurelio. Physical Properties, Chemical Characterization and Fatty Acid Composition of Mexican Chia (Salvia Hispanica L.) Seeds. International Journal of Food Science & Technology. 2014, ISSN:0950-5423.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Student prokázal znalosti teoretických zásad studované problematiky. V průběhu rozpravy k obhajobě DP zazněla zásadní připomínka na nevhodné metodické vyhodnocení korelace experimentálních výsledků ze dvou experimentálních měření u vybraných závislostí.
Tímto se proto změnila navrhovaná kvalifikace DP ze stupně A na stupeň B.