Předmětem bakalářské práce se použití čiřících prostředků ve vinařské technologii. V práci je zahrnut přehled čiřících prostředků a jejich vliv na kvalitu vín. Dále jsou v práci charakterizovány zákaly vín, příčiny jejich vzniku a možnosti odstranění.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on the use of fining agents in the winemaking technology. The work includes an overview of fining agents and their impact on the quality of the wines. The thesis further deals with wine haze characteristic, its cause and possibilities of its elimina-tion.
Klíčová slova
víno, čiření, čiřidla, koloidy, bílkovinné zákaly
Klíčová slova v angličtině
wine, fining, fining agents, colloids, protein haze
Rozsah průvodní práce
46 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Předmětem bakalářské práce se použití čiřících prostředků ve vinařské technologii. V práci je zahrnut přehled čiřících prostředků a jejich vliv na kvalitu vín. Dále jsou v práci charakterizovány zákaly vín, příčiny jejich vzniku a možnosti odstranění.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on the use of fining agents in the winemaking technology. The work includes an overview of fining agents and their impact on the quality of the wines. The thesis further deals with wine haze characteristic, its cause and possibilities of its elimina-tion.
Klíčová slova
víno, čiření, čiřidla, koloidy, bílkovinné zákaly
Klíčová slova v angličtině
wine, fining, fining agents, colloids, protein haze
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Ošetření a zpracování hroznů
Výroba vína
Ošetření vína
Školení vína - čiření, stabilizace, filtrace
Čiření následných produktů na bázi vína
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Ošetření a zpracování hroznů
Výroba vína
Ošetření vína
Školení vína - čiření, stabilizace, filtrace
Čiření následných produktů na bázi vína
Seznam doporučené literatury
NEUMANN, R., MOLNÁR, P., ARNOLD, S. SENZORICKÉ SKÚMANIE POTRAVÍN. 1.VYD. BRATISLAVA: ALFA, 1990. ISBN 80-05-00612-8.
Steidl, R. Sklepní hospodářství. Valtice: Národní salon vín, 2002. 298 s. ISBN 80-903201-0-4.
KRAUS, V., HUBÁČEK, V., ACKERMANN, P. Rukověť vinaře, Praha:
Nakladatelství Brázda, 2000. 262 s. ISBN 80-209-0286-4.
FIC, V., Burešová, P.,Burg, P., Doležalová, M., Fišera, M., Škrovánková, S., Zemánek, P. Sborník aplikačních postupů. Český Těšín:Ing. Václav Helán - 2 THETA, 2014. 126 s. ISBN 978-80-86380-71-1.
Seznam doporučené literatury
NEUMANN, R., MOLNÁR, P., ARNOLD, S. SENZORICKÉ SKÚMANIE POTRAVÍN. 1.VYD. BRATISLAVA: ALFA, 1990. ISBN 80-05-00612-8.
Steidl, R. Sklepní hospodářství. Valtice: Národní salon vín, 2002. 298 s. ISBN 80-903201-0-4.
KRAUS, V., HUBÁČEK, V., ACKERMANN, P. Rukověť vinaře, Praha:
Nakladatelství Brázda, 2000. 262 s. ISBN 80-209-0286-4.
FIC, V., Burešová, P.,Burg, P., Doležalová, M., Fišera, M., Škrovánková, S., Zemánek, P. Sborník aplikačních postupů. Český Těšín:Ing. Václav Helán - 2 THETA, 2014. 126 s. ISBN 978-80-86380-71-1.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.