Tato diplomová práce se zabývá problematikou stanovení sacharidů v mléku a tekutých mléčných výrobcích (smetana, mléčné nápoje, kysané mléčné výrobky, bezlaktózové vý-robky) a jejich charakteristikou. Přesněji je zaměřena na identifikaci mono- a oligosacharidů analytickou metodou HPLC-RI. Hlavním cílem bylo navržení, optimalizace a validace metodiky. Dalším cílem pak bylo stanovení mono- a oligosacharidů v mléku a tekutých mléčných výrobcích běžně dostupných v tržní síti. Pro přípravu vzorku bylo použito čiření Carrezovými činidly. Vlastní chromatografické stanovení sacharidů probíhalo při použití 70% acetonitrilu ve vodě jako mobilní fáze (s průtokem 1,4 ml.min-1). Navržená metodika se ukázala být vhodná pro stanovení mono- a oligosacharidů v mléce a mléčných výrobcích. Analyzované obsahy se příliš nelišily od údajů uvedených na obalech výrobků.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the determination of carbohydrates in milk and liquid dairy products (cream, milk drinks, fermented dairy products, lactose-free dairy products) and their char-acteristics. Specifically, it is focused on the identification of mono- and oligosaccharides using analytical method HPLC-RI. The main aim of the theis was to design, optimize and validate methodology. Another goal of this work was to determine the mono- and oligo-saccharides in milk and liquid dairy products commonly available in the market network. Carrez clarification agents were used for the sample preparation. 70% acetonitrile in water as the mobile phase (with a flow rate of 1,4 ml.min-1) was used for the chromatographic determination of carbohydrates. The proposed methodology was proven to be suitable for the determination of mono- and oligosaccharides in milk and dairy products. Analyzed contents were not much different from those indicated on the product packaging.
Tato diplomová práce se zabývá problematikou stanovení sacharidů v mléku a tekutých mléčných výrobcích (smetana, mléčné nápoje, kysané mléčné výrobky, bezlaktózové vý-robky) a jejich charakteristikou. Přesněji je zaměřena na identifikaci mono- a oligosacharidů analytickou metodou HPLC-RI. Hlavním cílem bylo navržení, optimalizace a validace metodiky. Dalším cílem pak bylo stanovení mono- a oligosacharidů v mléku a tekutých mléčných výrobcích běžně dostupných v tržní síti. Pro přípravu vzorku bylo použito čiření Carrezovými činidly. Vlastní chromatografické stanovení sacharidů probíhalo při použití 70% acetonitrilu ve vodě jako mobilní fáze (s průtokem 1,4 ml.min-1). Navržená metodika se ukázala být vhodná pro stanovení mono- a oligosacharidů v mléce a mléčných výrobcích. Analyzované obsahy se příliš nelišily od údajů uvedených na obalech výrobků.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the determination of carbohydrates in milk and liquid dairy products (cream, milk drinks, fermented dairy products, lactose-free dairy products) and their char-acteristics. Specifically, it is focused on the identification of mono- and oligosaccharides using analytical method HPLC-RI. The main aim of the theis was to design, optimize and validate methodology. Another goal of this work was to determine the mono- and oligo-saccharides in milk and liquid dairy products commonly available in the market network. Carrez clarification agents were used for the sample preparation. 70% acetonitrile in water as the mobile phase (with a flow rate of 1,4 ml.min-1) was used for the chromatographic determination of carbohydrates. The proposed methodology was proven to be suitable for the determination of mono- and oligosaccharides in milk and dairy products. Analyzed contents were not much different from those indicated on the product packaging.
Charakterizovat možnosti stanovení mono- a oligosacharidů v mléce, mléčných výrobcích a vedlejších produktech při zpracování mléka.
Blíže se zaměřit na stanovení těchto sloučenin pomocí HPLC.
II. Praktická část
Navrhnout metodiku stanovení mono- a oligosacharidů v mléčných systémech pomocí HPLC s RI detektorem.
Optimalizovat navrženou metodiku pro vybrané mléčné systémy.
Stanovit vybrané mono- a oligosacharidy v mléčných systémech.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizovat možnosti stanovení mono- a oligosacharidů v mléce, mléčných výrobcích a vedlejších produktech při zpracování mléka.
Blíže se zaměřit na stanovení těchto sloučenin pomocí HPLC.
II. Praktická část
Navrhnout metodiku stanovení mono- a oligosacharidů v mléčných systémech pomocí HPLC s RI detektorem.
Optimalizovat navrženou metodiku pro vybrané mléčné systémy.
Stanovit vybrané mono- a oligosacharidy v mléčných systémech.
Seznam doporučené literatury
[1] ZAKHAROVA, A. M., I. L. GRINSHTEIN a L. A. KARTSOVA. Determination of carbohydrates and sweeteners in foods and biologically active additives by high-performance liquid chromatography. Journal of Analytical Chemistry [online]. 2013, vol. 68, issue 12, s. 1081-1084 [cit. 2014-12-18]. DOI: 10.1134/S1061934813100122.
[2] SHARMA, RAJAN, YUDHISHTHIR S RAJPUT, POONAM, GAURAV DOGRA a SUDHIR K TOMAR. Estimation of sugars in milk by HPLC and its application in detection of adulteration of milk with soymilk. International Journal of Dairy Technology [online]. 2009, vol. 62, issue 4, s. 514-519 [cit. 2014-08-30]. DOI: 10.1111/j.1471-0307.2009.00532.x.
[3] BUŇKA, František, Vendula PACHLOVÁ, Leona BUŇKOVÁ a Michaela ČERNÍKOVÁ. Mlékárenská technologie I. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2013, 258 s. ISBN 978-80-7454-254-1.
Seznam doporučené literatury
[1] ZAKHAROVA, A. M., I. L. GRINSHTEIN a L. A. KARTSOVA. Determination of carbohydrates and sweeteners in foods and biologically active additives by high-performance liquid chromatography. Journal of Analytical Chemistry [online]. 2013, vol. 68, issue 12, s. 1081-1084 [cit. 2014-12-18]. DOI: 10.1134/S1061934813100122.
[2] SHARMA, RAJAN, YUDHISHTHIR S RAJPUT, POONAM, GAURAV DOGRA a SUDHIR K TOMAR. Estimation of sugars in milk by HPLC and its application in detection of adulteration of milk with soymilk. International Journal of Dairy Technology [online]. 2009, vol. 62, issue 4, s. 514-519 [cit. 2014-08-30]. DOI: 10.1111/j.1471-0307.2009.00532.x.
[3] BUŇKA, František, Vendula PACHLOVÁ, Leona BUŇKOVÁ a Michaela ČERNÍKOVÁ. Mlékárenská technologie I. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2013, 258 s. ISBN 978-80-7454-254-1.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího a oponenta odpovídal pohotově, věcně a správně.
Připomínky k dané práci: prof. Ing. Lubomír Lapčík, Ph.D. měl připomínku k validaci použité metody; prof. RNDr. Vlastimil Kubáň, DrSc. měl připomínku ke kalibračním křivkám v grafech, navrhl pro daný typ práce použít pouze regresní parametry.