Bakteriociny jsou antimikrobiální proteiny či peptidy různých velikostí zaměřené proti citlivým kmenům stejného nebo blízce příbuzných druhů. Avšak v případě kombinace účinku různých bakteriocinů je možné pozorovat rozšíření inhibičního spektra. Multibakteriocinogenní kmen Escherichia coli 225 izolovaný z bažantů ve svém genomu kóduje koliciny E1, B, M, Ia/Ib a mikrocin B17. Tento kmen byl v předchozí práci vytipován pro další studium inhibice bakterií patogenních či způsobujících kažení potravin. Antibakteriální vlastnosti tohoto kmene byly testovány na vybraných gramnegativních bakteriích izolovaných z potravin a na sbírkových kmenech (Salmonella, Shigella, Escherichia). Na základě výsledků je možno potvrdit, že inhibiční aktivita produkčního kmene E. coli 225 proti kmeni Salmonella enterica subsp. enterica ser. Enteritidis CCM 4420 je nižší ve srovnání se třemi neprodukčními kmeny Escherichia coli a s kmenem Shigella sonnei. Zjištěný inhibiční účinek vpichovou metodou byl potvrzen dalšími mikrobiologickými metodami pouze u bakterií blízce příbuzných s E. coli (neprodukční kmeny E. coli a S. sonnei). Inhibice gramnegativních bakterií dalších rodů (Aeromonas, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella, Salmonella, Yersinia) izolovanou směsí bakteriocinů kmene E. coli 225 nebyla prokázána.
Anotace v angličtině
Bacteriocins are antimicrobial proteins or peptides of various sizes active against sensitive strains of the same species or closely related species. However, an extended inhibitory spectrum can be seen in the case of multiple bacteriocin activity. Multiple bacteriocin production Escherichia coli strain 225, isolated from pheasants encodes colicins E1, B, M, Ia/Ib and microcin B17 in its genome. In the previous work this strain was selected for the further study of the inhibition of pathogenic bacteria or bacteria causing the food spoilage. The antibacterial properties of this strain were tested on selected Gram-negative bacteria isolated from food and on collection strains (Salmonella, Shigella, Escherichia). Results confirmed that the inhibitory activity of the producer strain E. coli 225 against Salmonella enterica subsp. enterica ser. Enteritidis CCM 4420 is lower in comparison with three non-producing Escherichia coli strains, and Shigella sonnei strain. The inhibitory activity observed by pin method was confirmed by other microbiological methods only for bacteria closely related to the E. coli (non-producing E. coli and S. sonnei). Inhibition of other genera of Gram-negative bacteria (Aeromonas, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella, Salmo-nella, and Yersinia) by mixture of bacteriocins isolated from E. coli strain 225 was not proved.
Bakteriociny jsou antimikrobiální proteiny či peptidy různých velikostí zaměřené proti citlivým kmenům stejného nebo blízce příbuzných druhů. Avšak v případě kombinace účinku různých bakteriocinů je možné pozorovat rozšíření inhibičního spektra. Multibakteriocinogenní kmen Escherichia coli 225 izolovaný z bažantů ve svém genomu kóduje koliciny E1, B, M, Ia/Ib a mikrocin B17. Tento kmen byl v předchozí práci vytipován pro další studium inhibice bakterií patogenních či způsobujících kažení potravin. Antibakteriální vlastnosti tohoto kmene byly testovány na vybraných gramnegativních bakteriích izolovaných z potravin a na sbírkových kmenech (Salmonella, Shigella, Escherichia). Na základě výsledků je možno potvrdit, že inhibiční aktivita produkčního kmene E. coli 225 proti kmeni Salmonella enterica subsp. enterica ser. Enteritidis CCM 4420 je nižší ve srovnání se třemi neprodukčními kmeny Escherichia coli a s kmenem Shigella sonnei. Zjištěný inhibiční účinek vpichovou metodou byl potvrzen dalšími mikrobiologickými metodami pouze u bakterií blízce příbuzných s E. coli (neprodukční kmeny E. coli a S. sonnei). Inhibice gramnegativních bakterií dalších rodů (Aeromonas, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella, Salmonella, Yersinia) izolovanou směsí bakteriocinů kmene E. coli 225 nebyla prokázána.
Anotace v angličtině
Bacteriocins are antimicrobial proteins or peptides of various sizes active against sensitive strains of the same species or closely related species. However, an extended inhibitory spectrum can be seen in the case of multiple bacteriocin activity. Multiple bacteriocin production Escherichia coli strain 225, isolated from pheasants encodes colicins E1, B, M, Ia/Ib and microcin B17 in its genome. In the previous work this strain was selected for the further study of the inhibition of pathogenic bacteria or bacteria causing the food spoilage. The antibacterial properties of this strain were tested on selected Gram-negative bacteria isolated from food and on collection strains (Salmonella, Shigella, Escherichia). Results confirmed that the inhibitory activity of the producer strain E. coli 225 against Salmonella enterica subsp. enterica ser. Enteritidis CCM 4420 is lower in comparison with three non-producing Escherichia coli strains, and Shigella sonnei strain. The inhibitory activity observed by pin method was confirmed by other microbiological methods only for bacteria closely related to the E. coli (non-producing E. coli and S. sonnei). Inhibition of other genera of Gram-negative bacteria (Aeromonas, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella, Salmo-nella, and Yersinia) by mixture of bacteriocins isolated from E. coli strain 225 was not proved.
Interakce (mechanizmus účinku) bakteriocinů (koliciny, mikrociny) s
citlivými bakteriemi a možnosti jejich studia (mikrobiologické a
molekulárně-biologické metody).
II. Praktická část
Studium vlivu multiprodukčních bakteriocinogenních kmenů E.coli
izolovaných z potravin na sbírkové kmeny (Salmonella sp. a další) a
nežádoucí gramnegativní bakterie izolované z potravin metodami
mikrobiologickými a molekulárně-biologickými.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
E.coli jako producent bakteriocinů.
Interakce (mechanizmus účinku) bakteriocinů (koliciny, mikrociny) s
citlivými bakteriemi a možnosti jejich studia (mikrobiologické a
molekulárně-biologické metody).
II. Praktická část
Studium vlivu multiprodukčních bakteriocinogenních kmenů E.coli
izolovaných z potravin na sbírkové kmeny (Salmonella sp. a další) a
nežádoucí gramnegativní bakterie izolované z potravin metodami
mikrobiologickými a molekulárně-biologickými.
Seznam doporučené literatury
[1] RILEY, M a Osnat GILLOR. Research and applications in bacteriocins.
Wymondham: Horizon Bioscience, c2007, vi, 218, A-1 s. ISBN 978-1-904933-23.
[2] RILEY, M a M CHAVAN. Bacteriocins: ecology and evolution. Berlin: Springer,
c2007, x, 150 s. ISBN 978-3-540-36603-4.
[3] CASCALES, E., S. K. BUCHANAN, D. DUCHE, C. KLEANTHOUS, R. LLOUBES, K.
POSTLE, M. RILEY, S. SLATIN a D. CAVARD. Colicin Biology. Microbiology and
Molecular Biology Reviews. 2007-03-08, vol. 71, issue 1, s. 158-229. DOI:
10.1128/MMBR.00036-06. Dostupné z: http://mmbr.asm.org/cgi/doi/10.1128.
[4] ZIHLER, A., G. LE BLAY, T. DE WOUTERS, C. LACROIX, C.P. BRAEGGER, A. LEHNER,
P. TISCHLER, T. RATTEI, H. HÄCHLER a R. STEPHAN. In vitro inhibition
activity of different bacteriocin-producing Escherichia coli against
Salmonella strains isolated from clinical cases. Letters in Applied
Microbiology. 2009, vol. 49, issue 1, s. 31-38. DOI: 10.1111/j.1472-
765X.2009.02614.x Dostupné
z: http://doi.wiley.com/10.1111/j.1472-765X.2009.02614.x.
Seznam doporučené literatury
[1] RILEY, M a Osnat GILLOR. Research and applications in bacteriocins.
Wymondham: Horizon Bioscience, c2007, vi, 218, A-1 s. ISBN 978-1-904933-23.
[2] RILEY, M a M CHAVAN. Bacteriocins: ecology and evolution. Berlin: Springer,
c2007, x, 150 s. ISBN 978-3-540-36603-4.
[3] CASCALES, E., S. K. BUCHANAN, D. DUCHE, C. KLEANTHOUS, R. LLOUBES, K.
POSTLE, M. RILEY, S. SLATIN a D. CAVARD. Colicin Biology. Microbiology and
Molecular Biology Reviews. 2007-03-08, vol. 71, issue 1, s. 158-229. DOI:
10.1128/MMBR.00036-06. Dostupné z: http://mmbr.asm.org/cgi/doi/10.1128.
[4] ZIHLER, A., G. LE BLAY, T. DE WOUTERS, C. LACROIX, C.P. BRAEGGER, A. LEHNER,
P. TISCHLER, T. RATTEI, H. HÄCHLER a R. STEPHAN. In vitro inhibition
activity of different bacteriocin-producing Escherichia coli against
Salmonella strains isolated from clinical cases. Letters in Applied
Microbiology. 2009, vol. 49, issue 1, s. 31-38. DOI: 10.1111/j.1472-
765X.2009.02614.x Dostupné
z: http://doi.wiley.com/10.1111/j.1472-765X.2009.02614.x.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka zodpověděla jistým a vyčerpávajícím způsobem otázky k diplomové práci. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky a jejich použití v praxi.