Jedlé květy mají řadu pozitivních vlastností, mezi které lze řadit například antimikrobiální, antioxidační či léčivé účinky. Tato bakalářská práce je věnována zjišťování antimikrobiál-ních účinků extraktů jedlých květů, které byly připraveny pomocí Soxhletova extraktoru a vařením vzorku pod zpětným chladičem za použití různých extrakčních činidel. Extrakty získané optimalizovanou metodou byly dále testovány na jejich antimikrobiální účinky. K testování antimikrobiálních účinků byla využita disková difúzní metoda na vybrané grampozitivní a gramnegativní bakterie, kvasinky a plísně. Z výsledků je patrné, že extrakty z květů rostlin rodů Matricaria, Salvia a Monarda vykazují inhibiční účinky na grampozi-tivní bakterie a extrakty z květů rodu Hosta a Monarda působí inhibičně na některé z testovaných plísní a kvasinek.
Anotace v angličtině
Edible flowers have many positive qualities such as antimicrobial activity, antioxidant ac-tivity or medicinal effects. This bachelor thesis is focused on searching antimicrobial activi-ty of extracts from edible flowers, which were prepared by using Soxhlet extractor and by boiling the sample under reflux using various extraction agents. Extracts prepared by opti-mized method were further tested for their antimicrobial effects. Antimicrobial activity was tested on selected Gram-positive and Gram-negative bacteria, yeasts and moulds by disc diffusion method. The results show that extracts from flowers of plants of genera Matricar-ia, Salvia and Monarda have antimicrobial activity on Gram-positive bacteria and extracts from flowers of the genus Hosta and Monarda inhibit some of the tested fungi and yeasts.
Klíčová slova
antimikrobiální účinky, bioaktivní látky, extrakty, jedlé květy
Jedlé květy mají řadu pozitivních vlastností, mezi které lze řadit například antimikrobiální, antioxidační či léčivé účinky. Tato bakalářská práce je věnována zjišťování antimikrobiál-ních účinků extraktů jedlých květů, které byly připraveny pomocí Soxhletova extraktoru a vařením vzorku pod zpětným chladičem za použití různých extrakčních činidel. Extrakty získané optimalizovanou metodou byly dále testovány na jejich antimikrobiální účinky. K testování antimikrobiálních účinků byla využita disková difúzní metoda na vybrané grampozitivní a gramnegativní bakterie, kvasinky a plísně. Z výsledků je patrné, že extrakty z květů rostlin rodů Matricaria, Salvia a Monarda vykazují inhibiční účinky na grampozi-tivní bakterie a extrakty z květů rodu Hosta a Monarda působí inhibičně na některé z testovaných plísní a kvasinek.
Anotace v angličtině
Edible flowers have many positive qualities such as antimicrobial activity, antioxidant ac-tivity or medicinal effects. This bachelor thesis is focused on searching antimicrobial activi-ty of extracts from edible flowers, which were prepared by using Soxhlet extractor and by boiling the sample under reflux using various extraction agents. Extracts prepared by opti-mized method were further tested for their antimicrobial effects. Antimicrobial activity was tested on selected Gram-positive and Gram-negative bacteria, yeasts and moulds by disc diffusion method. The results show that extracts from flowers of plants of genera Matricar-ia, Salvia and Monarda have antimicrobial activity on Gram-positive bacteria and extracts from flowers of the genus Hosta and Monarda inhibit some of the tested fungi and yeasts.
Klíčová slova
antimikrobiální účinky, bioaktivní látky, extrakty, jedlé květy
I. Teoretická část
Jedlé květy rodů Hemerocalis, Hosta, Matricaria, Monarda, Phlox a Salvia - popis a využití v gastronomii
Extrakty z květů - způsoby extrakce, extrahovatelné látky
Inhibiční účinky - antibakteriální a antifungální vlastnosti extraktů z jedlých květů, přehled metod stanovení
II. Praktická část
Příprava extraktů z vybraných květů s využitím Soxhletova extraktoru, příp. vařením daného vzorku pod zpětným chladičem
Testování antimikrobiálních účinků pomocí diskové difúzní metody vůči vybraným gramnegativním (Escherichia coli, Pseudomonas sp., Salmonella sp.) a grampozitivním (Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Rothia sp.) bakteriím, vůči kvasinkám (Saccharomyces cerevisiae, Candida sp.) a plísním (Aspergillus sp. a další)
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Jedlé květy rodů Hemerocalis, Hosta, Matricaria, Monarda, Phlox a Salvia - popis a využití v gastronomii
Extrakty z květů - způsoby extrakce, extrahovatelné látky
Inhibiční účinky - antibakteriální a antifungální vlastnosti extraktů z jedlých květů, přehled metod stanovení
II. Praktická část
Příprava extraktů z vybraných květů s využitím Soxhletova extraktoru, příp. vařením daného vzorku pod zpětným chladičem
Testování antimikrobiálních účinků pomocí diskové difúzní metody vůči vybraným gramnegativním (Escherichia coli, Pseudomonas sp., Salmonella sp.) a grampozitivním (Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Rothia sp.) bakteriím, vůči kvasinkám (Saccharomyces cerevisiae, Candida sp.) a plísním (Aspergillus sp. a další)
Seznam doporučené literatury
JAMALIAN, A., M. SHAMS-GHAHFAROKHI, K. JAIMAND, N. PASHOOTAN, A. AMANI a M. RAZZAGHI-ABYANEH. Chemical composition and antifungal aktivity of Matricaria recutita flower Essentials oil against medically important dermatophytes and soil-borne pathogens. Journal de Mycologie Médicale / Journal of Medical Mycology. 2012, vol. 22, issue 4, s. 308-315. DOI: 10.1016/j.mycmed.2012.09.003. Dostupné z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1156523312001473
DAVIDSON, P, John Nikolaos SOFOS a Alfred Larry BRANEN. Antimicrobials in food. 3rd ed. Boca Raton: Taylor, 2005, 706 p. Food science and technology (Marcel Dekker, Inc.), 145. ISBN 978-082-4740-375.
MLCEK, Jiri a Otakar ROP. Fresh edible flowers of ornamental plants A new source of nutraceutical foods. Trends in Food Science. 2011, vol. 22, issue 10, s. 561-569. DOI: 10.1016/j.tifs.2011.04.006. Dostupné z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0924224411000847
VOON, Han Ching, Rajeev BHAT a Gulam RUSUL. Flower Extracts and Their Essential Oils as Potential Antimicrobial Agents for Food Uses and Pharmaceutical Applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2012, vol. 11, issue 1, s. 34-55. DOI: 10.1111/j.1541-4337.2011.00169.x. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.1111/j.1541-4337.2011.00169.x
Seznam doporučené literatury
JAMALIAN, A., M. SHAMS-GHAHFAROKHI, K. JAIMAND, N. PASHOOTAN, A. AMANI a M. RAZZAGHI-ABYANEH. Chemical composition and antifungal aktivity of Matricaria recutita flower Essentials oil against medically important dermatophytes and soil-borne pathogens. Journal de Mycologie Médicale / Journal of Medical Mycology. 2012, vol. 22, issue 4, s. 308-315. DOI: 10.1016/j.mycmed.2012.09.003. Dostupné z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1156523312001473
DAVIDSON, P, John Nikolaos SOFOS a Alfred Larry BRANEN. Antimicrobials in food. 3rd ed. Boca Raton: Taylor, 2005, 706 p. Food science and technology (Marcel Dekker, Inc.), 145. ISBN 978-082-4740-375.
MLCEK, Jiri a Otakar ROP. Fresh edible flowers of ornamental plants A new source of nutraceutical foods. Trends in Food Science. 2011, vol. 22, issue 10, s. 561-569. DOI: 10.1016/j.tifs.2011.04.006. Dostupné z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0924224411000847
VOON, Han Ching, Rajeev BHAT a Gulam RUSUL. Flower Extracts and Their Essential Oils as Potential Antimicrobial Agents for Food Uses and Pharmaceutical Applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2012, vol. 11, issue 1, s. 34-55. DOI: 10.1111/j.1541-4337.2011.00169.x. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.1111/j.1541-4337.2011.00169.x
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka odpovídala na otázky bezchybně a pohotově. Dokázala výborně obhájit svoji práci.