Bakalářská práce se zabývá problematikou stravování, které je dáno legislativou ve školském zařízení, a která souvisí se spokojeností strávníků v konkrétním zařízení Školní jídelny Velké Bílovice. V teoretické části jsou definovány pojmy týkající se stravování, zdravé výživy a vyvážené stravy dětí. Na sledovanou sociální problematiku dětí ve stravování navazuje praktická část práce. Tato část zpracovává vlastní kvantitativní výzkum, pomocí dotazníkové metody. Výsledky samotného výzkumu přímo v jídelně Velké Bílovice byly zpracovány metodami, které potvrzují, či vyvrací stanovené hypotézy. Ty jsou zaměřeny na obecné i individuální faktory ve stravování dětí z pohledu rodičů na danou službu ve stravovacím zařízení.
Anotace v angličtině
This bachelor´thesis deals with problem of eating in dining rooms. This eating is according to legislation in school canteens and it is connected with the satisfaction of eaters in the concrete eating device School canteen in Velké Bílovice. In the teoretical part are definated terms about eating in canteens, health eating and eating of children. In the next section social problems of children and their eating continues in practical part the work. This part processes own quantitative survey by questionnaire method. The results of this survey in eating canteen in Velké Bílovice were made by methods that prove or dispprove the hypothesis. They are focused ona generally and individual factors in eating of children. Parents have a main look this sevice in eating device.
Bakalářská práce se zabývá problematikou stravování, které je dáno legislativou ve školském zařízení, a která souvisí se spokojeností strávníků v konkrétním zařízení Školní jídelny Velké Bílovice. V teoretické části jsou definovány pojmy týkající se stravování, zdravé výživy a vyvážené stravy dětí. Na sledovanou sociální problematiku dětí ve stravování navazuje praktická část práce. Tato část zpracovává vlastní kvantitativní výzkum, pomocí dotazníkové metody. Výsledky samotného výzkumu přímo v jídelně Velké Bílovice byly zpracovány metodami, které potvrzují, či vyvrací stanovené hypotézy. Ty jsou zaměřeny na obecné i individuální faktory ve stravování dětí z pohledu rodičů na danou službu ve stravovacím zařízení.
Anotace v angličtině
This bachelor´thesis deals with problem of eating in dining rooms. This eating is according to legislation in school canteens and it is connected with the satisfaction of eaters in the concrete eating device School canteen in Velké Bílovice. In the teoretical part are definated terms about eating in canteens, health eating and eating of children. In the next section social problems of children and their eating continues in practical part the work. This part processes own quantitative survey by questionnaire method. The results of this survey in eating canteen in Velké Bílovice were made by methods that prove or dispprove the hypothesis. They are focused ona generally and individual factors in eating of children. Parents have a main look this sevice in eating device.
Zadané a zvolené téma bude zpracováno podle pokynů obsažených v SR UTB ve Zlíně č. 7/2014, včetně příloh, případně podle dalších materiálů.
Zejména bude dbáno na dodržování zásad publikační etiky a pravidel společenskovědního výzkumu. Průběžné výsledky práce budou pravidelně konzultovány s vedoucím bakalářské práce.
S vědomím těchto zásad a pravidel a po konzultaci s vedoucím bude práce zaměřena:
- na současnou úroveň stravování ve školní jídelně Velké Bílovice z pohledu vedoucí;
- na rizika pramenící z dnešního životního stylu dětí školního věku;
- na možnosti sociální pedagogiky při nápravě tohoto stavu (působení rodičů, učitelů, legislativy a vedení školní jídelny);
Součástí práce bude kvantitativní výzkum, zaměřený na zjištění vztahu sociální skupiny ke správnému stravování.
Zásady pro vypracování
Zadané a zvolené téma bude zpracováno podle pokynů obsažených v SR UTB ve Zlíně č. 7/2014, včetně příloh, případně podle dalších materiálů.
Zejména bude dbáno na dodržování zásad publikační etiky a pravidel společenskovědního výzkumu. Průběžné výsledky práce budou pravidelně konzultovány s vedoucím bakalářské práce.
S vědomím těchto zásad a pravidel a po konzultaci s vedoucím bude práce zaměřena:
- na současnou úroveň stravování ve školní jídelně Velké Bílovice z pohledu vedoucí;
- na rizika pramenící z dnešního životního stylu dětí školního věku;
- na možnosti sociální pedagogiky při nápravě tohoto stavu (působení rodičů, učitelů, legislativy a vedení školní jídelny);
Součástí práce bude kvantitativní výzkum, zaměřený na zjištění vztahu sociální skupiny ke správnému stravování.
Seznam doporučené literatury
FIALOVÁ, Jana. Stravovací návyky dětí a školní prostředí: implementace preventivních programů Světové zdravotnické organizace v České republice. Vyd. 1. Brno: Barrister & Principal, 2012, 136 s. ISBN 978-80-87474-55-6.
MLEJNKOVÁ, Lena. Služby společného stravování. 2., aktualiz. vyd. Praha: Oeconomica, 2009, 130 s. ISBN 978-80-245-1592-2.
PETROVÁ, Jana a Sylva ŠMÍDOVÁ. Základy výživy pro stravovací provozy: školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. 1. vyd. Plzeň: Jídelny.cz, 2014, 307 s. ISBN 978-80-905557-0-9.
Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování.
Zákon č. 561/2004 Sb., školský zákon.
Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví.
VÍTKOVÁ, Marcela. Kvalitní stravování jako sociální služba. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2006, 160 s. ISBN 80-7041-464-2.
Další literatura bude obsažena v Projektu bakalářské práce a průběžně doplňována během práce na tomto textu.
Seznam doporučené literatury
FIALOVÁ, Jana. Stravovací návyky dětí a školní prostředí: implementace preventivních programů Světové zdravotnické organizace v České republice. Vyd. 1. Brno: Barrister & Principal, 2012, 136 s. ISBN 978-80-87474-55-6.
MLEJNKOVÁ, Lena. Služby společného stravování. 2., aktualiz. vyd. Praha: Oeconomica, 2009, 130 s. ISBN 978-80-245-1592-2.
PETROVÁ, Jana a Sylva ŠMÍDOVÁ. Základy výživy pro stravovací provozy: školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. 1. vyd. Plzeň: Jídelny.cz, 2014, 307 s. ISBN 978-80-905557-0-9.
Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování.
Zákon č. 561/2004 Sb., školský zákon.
Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví.
VÍTKOVÁ, Marcela. Kvalitní stravování jako sociální služba. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2006, 160 s. ISBN 80-7041-464-2.
Další literatura bude obsažena v Projektu bakalářské práce a průběžně doplňována během práce na tomto textu.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1. Vystoupení studenta
2. Otázky vedoucího a oponenta bakalářské práce - viz posudky
- odpověděla vyčerpávajícím způsobem
3. doc. Jůzl: Jak nakládáte s biologickým odpadem?