Cílem diplomové práce bylo stanovit skupiny mikroorganizmů ve vzorcích jedlého hmyzu a porovnat mikrobiální kvalitu jednotlivého hmyzu. V teoretické části se diplomová práce zabývá charakteristikou vybraných druhů jedlého hmyzu, nutričním a mikrobiologickým složením hmyzu. Praktická část se zabývá konkrétním stanovením určitých skupin mikroorganizmů u živých, zamražených a tepelně opracovaných vzorků jedlého hmyzu a zkoumá, která úprava je z mikrobiologického hlediska efektivnější. V praktické části byla také porovnávána mikrobiální kvalita jedlého hmyzu, který se nacházel v různém vývojovém stádiu.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis was to determine the groups of microorganisms in samples of edible insects and compare the microbial quality of individual insects. The theoretical part of the thesis deals with the characteristics of selected species of edible insects, nutritional and microbiological composition of insects. The practical part deals with the specific determination of certain groups of microorganisms in live, frozen and heat-treated samples of edible insects, and investigates which treatment is more effective from a microbiological point of view. In the practical part were also compared the microbial quality of edible insects that are found in various stages of development.
Cílem diplomové práce bylo stanovit skupiny mikroorganizmů ve vzorcích jedlého hmyzu a porovnat mikrobiální kvalitu jednotlivého hmyzu. V teoretické části se diplomová práce zabývá charakteristikou vybraných druhů jedlého hmyzu, nutričním a mikrobiologickým složením hmyzu. Praktická část se zabývá konkrétním stanovením určitých skupin mikroorganizmů u živých, zamražených a tepelně opracovaných vzorků jedlého hmyzu a zkoumá, která úprava je z mikrobiologického hlediska efektivnější. V praktické části byla také porovnávána mikrobiální kvalita jedlého hmyzu, který se nacházel v různém vývojovém stádiu.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis was to determine the groups of microorganisms in samples of edible insects and compare the microbial quality of individual insects. The theoretical part of the thesis deals with the characteristics of selected species of edible insects, nutritional and microbiological composition of insects. The practical part deals with the specific determination of certain groups of microorganisms in live, frozen and heat-treated samples of edible insects, and investigates which treatment is more effective from a microbiological point of view. In the practical part were also compared the microbial quality of edible insects that are found in various stages of development.
Entomofagie - obecná charakteristika, historie, současnost.
Charakteristika vybraných druhů jedlého hmyzu.
Hmyz z výživového hlediska.
Mikrobiologie jedlého hmyzu.
II. Praktická část
Mikrobiologický rozbor vybraných druhů jedlého hmyzu.
Zpracování výsledků a vyhodnocení.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Entomofagie - obecná charakteristika, historie, současnost.
Charakteristika vybraných druhů jedlého hmyzu.
Hmyz z výživového hlediska.
Mikrobiologie jedlého hmyzu.
II. Praktická část
Mikrobiologický rozbor vybraných druhů jedlého hmyzu.
Zpracování výsledků a vyhodnocení.
Seznam doporučené literatury
[1] CAPINERA, L.J. Encylopedia of Entomology. 2nd edition, Springer science + Bussines Media BV, 2008, 4346 s. ISBN 978-1-4020-6242-1.
[2] KLUNDER, H.C., WOLKERS-ROOIJACKERS, J., KORPELA, J.M., NOUT, M.J.R. Microbiological aspects of processing and storage of edible insects, Food Control 26, 2012, s. 628-631. DOI: 10.1016/j.foodcont.2012.02.013.
[3] DURST, B.P., JOHNSON, D.V., LESLIE, N. R., SHONO, K. Forest insects as food: humans bite back, Bangkok, Thailand 2010, 231 s. ISBN 978-92-5-106488-7.
[4] YEN, Alan L. Edible insects: Traditional knowledge or western phobia?, Entomological Research 39, 2009, s. 289-298. DOI: 10.1111/j.1748-5967.2009.00239.x.
Seznam doporučené literatury
[1] CAPINERA, L.J. Encylopedia of Entomology. 2nd edition, Springer science + Bussines Media BV, 2008, 4346 s. ISBN 978-1-4020-6242-1.
[2] KLUNDER, H.C., WOLKERS-ROOIJACKERS, J., KORPELA, J.M., NOUT, M.J.R. Microbiological aspects of processing and storage of edible insects, Food Control 26, 2012, s. 628-631. DOI: 10.1016/j.foodcont.2012.02.013.
[3] DURST, B.P., JOHNSON, D.V., LESLIE, N. R., SHONO, K. Forest insects as food: humans bite back, Bangkok, Thailand 2010, 231 s. ISBN 978-92-5-106488-7.
[4] YEN, Alan L. Edible insects: Traditional knowledge or western phobia?, Entomological Research 39, 2009, s. 289-298. DOI: 10.1111/j.1748-5967.2009.00239.x.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo přesvědčivé. Na otázky reagovala věcně správně a pohotově.
Otázky: Byly všechny vzorky upravovány za stejných podmínek?