Tato práce se zabývá problematikou spojenou se zařízením potravinářského provozu, v tomto případě bezlepkovou pekárnou. Jsou zde popsány podmínky ze zákona dané, které musí splnit provozovatel. Jsou to podmínky z hlediska hygieny a legislativy pro konkrétní provoz a zaměstnance. Dále se práce zabývá problematikou spojenou s držením bezlepkové diety, jsou zde uvedeny seznamy zakázaných a povolených potravin, seznámení s onemocněním celiakie. Pak je zde popsaná pekárna Petra Blahy i s výrobky, které se v ní vyrábějí. Praktickou částí je dotazníkový průzkum týkající se kvality a dostupnosti bezlep-kového pečiva na trhu.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis piece of work focus on things around machines of food industry operation in this case gluten-free bakery.Firstly, there are conditions described which are defined by law and an operator has to fulfill them. These conditions are according to hygienic and legislative norms specified for particular operation and employees.Secondly, the thesis is about gluten-free diet, there are lists of food which is forbidden or allowed to eat and the information about the illness connected with this diet.Thirdly, there is the bakery of Petr Blaha described and also products that are produced možná jde i made there.Last but not least, you can read about questionnaire research it is in the practical part which is about a quality and availability of the glutten-free bread on the market.
Klíčová slova
celiakie, bezlepková pekárna, bezlepkové výrobky, bezlepková dieta
Tato práce se zabývá problematikou spojenou se zařízením potravinářského provozu, v tomto případě bezlepkovou pekárnou. Jsou zde popsány podmínky ze zákona dané, které musí splnit provozovatel. Jsou to podmínky z hlediska hygieny a legislativy pro konkrétní provoz a zaměstnance. Dále se práce zabývá problematikou spojenou s držením bezlepkové diety, jsou zde uvedeny seznamy zakázaných a povolených potravin, seznámení s onemocněním celiakie. Pak je zde popsaná pekárna Petra Blahy i s výrobky, které se v ní vyrábějí. Praktickou částí je dotazníkový průzkum týkající se kvality a dostupnosti bezlep-kového pečiva na trhu.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis piece of work focus on things around machines of food industry operation in this case gluten-free bakery.Firstly, there are conditions described which are defined by law and an operator has to fulfill them. These conditions are according to hygienic and legislative norms specified for particular operation and employees.Secondly, the thesis is about gluten-free diet, there are lists of food which is forbidden or allowed to eat and the information about the illness connected with this diet.Thirdly, there is the bakery of Petr Blaha described and also products that are produced možná jde i made there.Last but not least, you can read about questionnaire research it is in the practical part which is about a quality and availability of the glutten-free bread on the market.
Klíčová slova
celiakie, bezlepková pekárna, bezlepkové výrobky, bezlepková dieta
I. Teoretická část
Požadavky na provozovatele pekárny
Požadavky na provozovnu
Bezlepková dieta
Bezlepková pekárna Petra Blahy
II. Praktická část
Dotazníkový průzkum týkající se kvality a dostupnosti bezlepkového pečiva na trhu
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Požadavky na provozovatele pekárny
Požadavky na provozovnu
Bezlepková dieta
Bezlepková pekárna Petra Blahy
II. Praktická část
Dotazníkový průzkum týkající se kvality a dostupnosti bezlepkového pečiva na trhu
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, Jan, Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin 1. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, 580 s. ISBN 978-808-6659-152.
KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie: dieta bezlepková. Čestlice: P. Momčilová, 1995, 128 s. Dieta. ISBN 80-901-1376-1.
RAKKAR. Developmentof a Gluten-free CommercialBread, 2007
KADLEC, Pavel. Technologie potravin I. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2002. 300 s. ISBN 80-708-0509-9.
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, Jan, Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin 1. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, 580 s. ISBN 978-808-6659-152.
KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie: dieta bezlepková. Čestlice: P. Momčilová, 1995, 128 s. Dieta. ISBN 80-901-1376-1.
RAKKAR. Developmentof a Gluten-free CommercialBread, 2007
KADLEC, Pavel. Technologie potravin I. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2002. 300 s. ISBN 80-708-0509-9.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Pospíšil Michal - vedoucí práce - seznámil komisi se svým stanoviskem a položil otázky vedoucího.
1. Jaké jsou v současné době povinné údaje, které musí výrobce označit na výrobku pro bezlepkovou dietu? Z čeho tyto povinnosti vyvhází?
2. Jaký byste mi doporučila postup, když bych chtěl začít podnikat. Jaké kroky bych měl udělat jako první, jak pokračovat?
Ing. Mrázek Josef - oponent BP - seznámil komisi se svým stanoviskem a položil otázky oponenta.
1. Co jsou potraviny určené pro zvláštní výživu, jsou nějak stanoveny? Jak souvisejí s výrobky běžně označovanými jako bezlepkové?
2. Uveďte aktuálně platné předpisy, které řeší hygienické požadavky na provozovatele potravinářského podniku a provozovnu.
3. Na s. 41 uvádíte, že se průzkumu zůčastnilo 373 respondentů, na www.vyplnto.cz je uveden počet 372, kdo byl či nebyl do průzkumu zahrnut?
Studentka danou problematiku ovládá, ale její aplikace jí činila potíže. Její vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděla správně.