Bakalářská práce se zabývá vlastnostmi a použitím aktivních folií s antimikrobiálním účinkem. Zaměřuje se na vhodné polymerní matrice a plniva, způsoby zapracování a možné způsoby výroby těchto folií. Dále přibližuje metody hodnocení vlastností folií, jako jsou morfologie, mechanické vlastnosti a antimikrobiální vlastnosti. Osvětluje pojem aktivní folie a jejich funkci při balení potravin. V konečné fázi se zabývá použitím aktivních folií s antimikrobiálním účinkem a jejich budoucnosti v obalovém průmyslu.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with properties and use of active foils with antimicrobial effect. Work is focused on a suitable polymer matrix and fillers, processing methods and possible methods of productions of these foils. The work specifies methods of evaluations of foil properties, such as morphology, mechanical properties and antimicrobial properties. The work explains a concept of active foil and their function in food packaging. In the final phase the work deals with the use of active foils with antimicrobial effect and their future in packaging industry.
Klíčová slova
nano Ag, nano ZnO, silice, aktivní folie, aktivní folie s antimikrobiálním účinkem.
Klíčová slova v angličtině
nano Ag, nano ZnO, essentials oils, active foils, active foils with antimicrobial effect
Rozsah průvodní práce
51 s. (71 313 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá vlastnostmi a použitím aktivních folií s antimikrobiálním účinkem. Zaměřuje se na vhodné polymerní matrice a plniva, způsoby zapracování a možné způsoby výroby těchto folií. Dále přibližuje metody hodnocení vlastností folií, jako jsou morfologie, mechanické vlastnosti a antimikrobiální vlastnosti. Osvětluje pojem aktivní folie a jejich funkci při balení potravin. V konečné fázi se zabývá použitím aktivních folií s antimikrobiálním účinkem a jejich budoucnosti v obalovém průmyslu.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with properties and use of active foils with antimicrobial effect. Work is focused on a suitable polymer matrix and fillers, processing methods and possible methods of productions of these foils. The work specifies methods of evaluations of foil properties, such as morphology, mechanical properties and antimicrobial properties. The work explains a concept of active foil and their function in food packaging. In the final phase the work deals with the use of active foils with antimicrobial effect and their future in packaging industry.
Klíčová slova
nano Ag, nano ZnO, silice, aktivní folie, aktivní folie s antimikrobiálním účinkem.
Klíčová slova v angličtině
nano Ag, nano ZnO, essentials oils, active foils, active foils with antimicrobial effect
Zásady pro vypracování
Práce bude založena na nalezení údajů na dané téma v impaktovaných časopisech, knihách a internetu a výstupem bude přehled o používaných či vhodných plnivech s antimikrobiálním účinkem, např. silice, nano Ag, ZnO a vhodných polymerních matric. Na základě zjištěných skutečností student navrhne možnosti přípravy aktivních folií (s plnivy uvnitř nebo na povrchu polymerní matrice) a zdiskutuje možné metody hodnocení jejich vlastností. Současně navrhne využití aktivních folií v obalovém průmyslu.
Zásady pro vypracování
Práce bude založena na nalezení údajů na dané téma v impaktovaných časopisech, knihách a internetu a výstupem bude přehled o používaných či vhodných plnivech s antimikrobiálním účinkem, např. silice, nano Ag, ZnO a vhodných polymerních matric. Na základě zjištěných skutečností student navrhne možnosti přípravy aktivních folií (s plnivy uvnitř nebo na povrchu polymerní matrice) a zdiskutuje možné metody hodnocení jejich vlastností. Současně navrhne využití aktivních folií v obalovém průmyslu.
Seznam doporučené literatury
1)ŠTĚPEK J. a kolektiv. Polymery v obalové technice. [s.l.] : [s.n.], 1981. 532 s. ISBN 04-608-81.
2)DE AZEREDO, Henriette M.C. Antimicrobial nanostructures in food packaging. Trends in Food Science & Technology [online]. 2013, roč. 2013, č. 30, s 56-69
3)Další zdroje z impaktovaných zahraničních časopisů a dle požadavků vedoucího práce
Seznam doporučené literatury
1)ŠTĚPEK J. a kolektiv. Polymery v obalové technice. [s.l.] : [s.n.], 1981. 532 s. ISBN 04-608-81.
2)DE AZEREDO, Henriette M.C. Antimicrobial nanostructures in food packaging. Trends in Food Science & Technology [online]. 2013, roč. 2013, č. 30, s 56-69
3)Další zdroje z impaktovaných zahraničních časopisů a dle požadavků vedoucího práce
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Měřínská: Je skutečně možno zamíchat eukapsulovaná činidla do taveniny tak, aby se zachovala jejich účinnost? Student výstižně odpověděl na otázku.j
doc. Stoklasa: Účinek antibakter. přísad se projeví jen v přímém kontaktu s baleným materiálem. A co ostatní místa povrchu, které v kontaktu nejsou? Student výstižně odpověděl na otázku.
doc. Mokrejš: Jsou legislativně omezeny přídavky potravinářských additiv? Student výstižně odpověděl na otázku.