Kyselina hyaluronová HA je biopolymer složený z opakujících se disacharidových jednotek kyseliny D-glukoronové a N-acetyl-D-glukosaminu. Mezi její důležité vlastnosti patří spolupráce s membránovými proteiny a řízení transportu tekutin v organismu. Své uplatnění nachází v mnoha oblastech, jako např. v medicínském, farmaceutickém nebo kosmetickém průmyslu. Při použití čisté HA dochází k její degradaci a znečištění různými mikroorganismy. Přídavkem konzervačních látek je možné degradaci potlačit. Tyto konzervační látky zabraňují degradaci, ale zároveň způsobují změnu ve struktuře HA. Tyto změny ve struktuře je možné redukovat přídavkem iontů Hofmeisterovy řady. Tato bakalářská práce se zabývá vlivem iontů Hofmeisterovy řady na makromolekulární klubka hyaluronanu ve vod-ném roztoku.
Anotace v angličtině
Hyaluronic acid HA is a biopolymer which consists of repeated disaccharide subunits of D-glucuronic acid and D-N-acetylglucosamine. Important functions of HA include the cooperation with membrane proteins and the control of fluid transport in the organism. It is applied in many fields such as medical, pharmaceutical and cosmetic industry. The pure HA is during its use contaminated and degraded by various microorganisms, which can be prevented by adding conservants. However, these substances alter the acid's structure. It is possible to limit these structural changes by adding ions of the Hofmeister series. This bachelor thesis is aimed to examine the influence of these ions on macromolecular hyaluronan coils in the aqueous solution.
Klíčová slova
Kyselina Hyaluronová, Hofmeisterova řada iontů
Klíčová slova v angličtině
Hyaluronic acid, Hofmeister serie
Rozsah průvodní práce
54
Jazyk
CZ
Anotace
Kyselina hyaluronová HA je biopolymer složený z opakujících se disacharidových jednotek kyseliny D-glukoronové a N-acetyl-D-glukosaminu. Mezi její důležité vlastnosti patří spolupráce s membránovými proteiny a řízení transportu tekutin v organismu. Své uplatnění nachází v mnoha oblastech, jako např. v medicínském, farmaceutickém nebo kosmetickém průmyslu. Při použití čisté HA dochází k její degradaci a znečištění různými mikroorganismy. Přídavkem konzervačních látek je možné degradaci potlačit. Tyto konzervační látky zabraňují degradaci, ale zároveň způsobují změnu ve struktuře HA. Tyto změny ve struktuře je možné redukovat přídavkem iontů Hofmeisterovy řady. Tato bakalářská práce se zabývá vlivem iontů Hofmeisterovy řady na makromolekulární klubka hyaluronanu ve vod-ném roztoku.
Anotace v angličtině
Hyaluronic acid HA is a biopolymer which consists of repeated disaccharide subunits of D-glucuronic acid and D-N-acetylglucosamine. Important functions of HA include the cooperation with membrane proteins and the control of fluid transport in the organism. It is applied in many fields such as medical, pharmaceutical and cosmetic industry. The pure HA is during its use contaminated and degraded by various microorganisms, which can be prevented by adding conservants. However, these substances alter the acid's structure. It is possible to limit these structural changes by adding ions of the Hofmeister series. This bachelor thesis is aimed to examine the influence of these ions on macromolecular hyaluronan coils in the aqueous solution.
Klíčová slova
Kyselina Hyaluronová, Hofmeisterova řada iontů
Klíčová slova v angličtině
Hyaluronic acid, Hofmeister serie
Zásady pro vypracování
Vzhledem k tomu, že byla zvolena rešeršní varianta bakalářské práce, jsou zásady pro její kvalitní sepsání následující:
Nejprve vypracujte rešerši zaměřenou na základní vlastnosti a chování hyaluronanu ve zředěných roztocích, kde je jediným rozpouštědlem demineralizovaná voda. Zaměřte se především na podstatu chování polymerních klubek z hlediska primární, sekundární a terciární struktury makromolekuly hyaluronanu.
Dále se zaměřte na iontové roztoky polysacharidů, zejména na ionty z Hofmeisterovy řady. V souvislosti s bodem (1) je třeba se zaměřit na interakce mezi ionty a hyaluronanem, jehož nadmolekulární struktura je určena především vodíkovými můstky a s nimi souvisejícím hydrofilním charakterem HA, ale také s hydrofobními doménami v polymerním řetězci.
Poslední část rešeršní práce by měla pojednávat o experimentálních metodách, které jsou pro studium zředěných roztoků polymerů zásadní.
Zásady pro vypracování
Vzhledem k tomu, že byla zvolena rešeršní varianta bakalářské práce, jsou zásady pro její kvalitní sepsání následující:
Nejprve vypracujte rešerši zaměřenou na základní vlastnosti a chování hyaluronanu ve zředěných roztocích, kde je jediným rozpouštědlem demineralizovaná voda. Zaměřte se především na podstatu chování polymerních klubek z hlediska primární, sekundární a terciární struktury makromolekuly hyaluronanu.
Dále se zaměřte na iontové roztoky polysacharidů, zejména na ionty z Hofmeisterovy řady. V souvislosti s bodem (1) je třeba se zaměřit na interakce mezi ionty a hyaluronanem, jehož nadmolekulární struktura je určena především vodíkovými můstky a s nimi souvisejícím hydrofilním charakterem HA, ale také s hydrofobními doménami v polymerním řetězci.
Poslední část rešeršní práce by měla pojednávat o experimentálních metodách, které jsou pro studium zředěných roztoků polymerů zásadní.
Seznam doporučené literatury
Kogan G. Šoltés, L., Stern R., Mendichi R. Hyaluronic acid: a biopolymer With versatile physico-chemical and biological properties. Chapter 31-Handbook 2007, ISBN:978-1-60021-652-0
Scott J.E., Cummings C., Brass A., Chen Y. Secondary and teriary structures of hyaluronan in aqueous solutino, investigates by rotary shadowing-electron microscopy and computer simulation. Biochem. J. 1991, 274, ps: 600-705
Laurent T.C., Laurent U.B.G., Fraser J.R.E. The structure and function of hyaluronan: An overview. Immun Cell Biol 1996, 74: A1-A7
Heatley F., Scott J. E.: A water molecule participates in the secondary structure of hyaluronan. Biochem. J. (1998) 254, 489-493
Scott J. E., Supramolecular organisation of extracellular matrix glycosaminoglycans, in vitro and in the tissues. FASEB Journal, 6, 2639-2645
Seznam doporučené literatury
Kogan G. Šoltés, L., Stern R., Mendichi R. Hyaluronic acid: a biopolymer With versatile physico-chemical and biological properties. Chapter 31-Handbook 2007, ISBN:978-1-60021-652-0
Scott J.E., Cummings C., Brass A., Chen Y. Secondary and teriary structures of hyaluronan in aqueous solutino, investigates by rotary shadowing-electron microscopy and computer simulation. Biochem. J. 1991, 274, ps: 600-705
Laurent T.C., Laurent U.B.G., Fraser J.R.E. The structure and function of hyaluronan: An overview. Immun Cell Biol 1996, 74: A1-A7
Heatley F., Scott J. E.: A water molecule participates in the secondary structure of hyaluronan. Biochem. J. (1998) 254, 489-493
Scott J. E., Supramolecular organisation of extracellular matrix glycosaminoglycans, in vitro and in the tissues. FASEB Journal, 6, 2639-2645
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky oponenta bakalářské práce:
1. Které z uvedených experimentálních metod byste doporučila jako nejvhodnější pro sledování viskozity a povrchového napětí zředěných iontových roztoků HA? Výběr zdůvodněte.
Studentka přednesla stěžejní výsledky své bakalářské práce a odpověděla uspokojivě na dotazy vedoucího a oponenta.
Z řad komise byly vzneseny následující dotazy:
1. doc. Kuřitka: Vysvětlete pojem vodíkový můstek. Studentka odpověděla poměrně výstižně.
2. doc. Mráček: Může se měřit kin. viskozita vysokomolekulárně HA(3MDa) pomocí Ubbelohdeho viskozimetru? Pokud ano, pak v jakém případě?
Na otázky členů komise studentka taktéž odpověděla dostatečně.