Diplomová práce je zaměřena na stanovení obsahu cholesterolu ve zvěřině divokých prasat. V teoretické části je popsán stav černé zvěře v českých honitbách. Dále je charakterizován cholesterol a jeho obsah v potravinách. Popsány jsou běžně používané analytické metody využívané pro stanovení cholesterolu se zaměřením na metodu GC. Experimentální část je zaměřena na stanovení obsahu cholesterolu plynovou chromatografií s plamenovým ioni-začním detektorem (GC/FID) ve vybraných vzorcích selat, dospělých samic a samců divo-kých prasat.
Annotation in English
This diploma thesis is focused on the determination of cholesterol in venison wild boars. The theoretical part describes the situation in the czech boar hunting grounds. Furthermore, there is characterized cholesterol and its content in foods. Conventional analytical methods used for the determination of cholesterol with a focus on the GC method are also described.
The experimental part focuses on the determination of cholesterol by gas chromatography with flame ionization detector (GC/FID) in selected samples of piglets, adult males and females boars.
cholesterol, wild boars, gas chromatography, GC/FID
Length of the covering note
88 s. (113045 znaků)
Language
CZ
Annotation
Diplomová práce je zaměřena na stanovení obsahu cholesterolu ve zvěřině divokých prasat. V teoretické části je popsán stav černé zvěře v českých honitbách. Dále je charakterizován cholesterol a jeho obsah v potravinách. Popsány jsou běžně používané analytické metody využívané pro stanovení cholesterolu se zaměřením na metodu GC. Experimentální část je zaměřena na stanovení obsahu cholesterolu plynovou chromatografií s plamenovým ioni-začním detektorem (GC/FID) ve vybraných vzorcích selat, dospělých samic a samců divo-kých prasat.
Annotation in English
This diploma thesis is focused on the determination of cholesterol in venison wild boars. The theoretical part describes the situation in the czech boar hunting grounds. Furthermore, there is characterized cholesterol and its content in foods. Conventional analytical methods used for the determination of cholesterol with a focus on the GC method are also described.
The experimental part focuses on the determination of cholesterol by gas chromatography with flame ionization detector (GC/FID) in selected samples of piglets, adult males and females boars.
cholesterol, wild boars, gas chromatography, GC/FID
Research Plan
I. Teoretická část
Černá zvěř v českých honitbách
Charakteristika cholesterolu
Vybraná metoda stanovení a její popis - GC/FID
II. Praktická část
Metodika stanovení cholesterolu
Stanovení cholesterolu ve vybraných vzorcích zvěřiny divokých prasat
Research Plan
I. Teoretická část
Černá zvěř v českých honitbách
Charakteristika cholesterolu
Vybraná metoda stanovení a její popis - GC/FID
II. Praktická část
Metodika stanovení cholesterolu
Stanovení cholesterolu ve vybraných vzorcích zvěřiny divokých prasat
Recommended resources
VELÍŠEK, J., CEJPEK, K. Biosynthesis of Food Components, OSSIS, 2008
FOREJTEK, P., et al. Správné ošetření a zdravotní posouzení ulovené zvěře, VFU Brno, 2009
OTLES, S., et al. Handbook of Food Analysis Instruments, CRC Press, 2008
POOLE. C., et al. Gas Chromatography, Elsevier, 2012
SALES. J., KOTRBA. R. Meat from wild boar (Sus scrofa L.), Meat Science 94, 2013
Recommended resources
VELÍŠEK, J., CEJPEK, K. Biosynthesis of Food Components, OSSIS, 2008
FOREJTEK, P., et al. Správné ošetření a zdravotní posouzení ulovené zvěře, VFU Brno, 2009
OTLES, S., et al. Handbook of Food Analysis Instruments, CRC Press, 2008
POOLE. C., et al. Gas Chromatography, Elsevier, 2012
SALES. J., KOTRBA. R. Meat from wild boar (Sus scrofa L.), Meat Science 94, 2013
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.