Diplomová práce se zabývá hydrogely a syrovátkovými proteiny a popisuje jejich vlastnosti, klasifikaci a možnosti využití. V praktické části byla prováděna stabilitní studie hydrogelů na bázi kyseliny polyakrylové, které obsahují syrovátkové bílkoviny, vitaminy a další aktivní látky. Vyrobené hydrogely byly podrobeny zrychlenému zátěžovému testu, během kterého bylo měřeno pH a viskozita (pomocí vibračního viskozimetru SV-10). Také byly prováděny mikrobiologické testy a hodnocení klientského komfortu.
Anotace v angličtině
This thesis deals with hydrogels and whey proteins, and describes their characteristics, classification and fields of application. In the experimental part the stability study of hydrogels based on polyacrylic acid containing whey proteins, vitamins and other active ingredients was carried out. Prepared hydrogels were subjected to accelerated stress test, during which the pH and the viscosity (by Vibro viscometer SV-10) was measured. The microbiological tests were carried out as well as evaluation of the client's comfort.
Diplomová práce se zabývá hydrogely a syrovátkovými proteiny a popisuje jejich vlastnosti, klasifikaci a možnosti využití. V praktické části byla prováděna stabilitní studie hydrogelů na bázi kyseliny polyakrylové, které obsahují syrovátkové bílkoviny, vitaminy a další aktivní látky. Vyrobené hydrogely byly podrobeny zrychlenému zátěžovému testu, během kterého bylo měřeno pH a viskozita (pomocí vibračního viskozimetru SV-10). Také byly prováděny mikrobiologické testy a hodnocení klientského komfortu.
Anotace v angličtině
This thesis deals with hydrogels and whey proteins, and describes their characteristics, classification and fields of application. In the experimental part the stability study of hydrogels based on polyacrylic acid containing whey proteins, vitamins and other active ingredients was carried out. Prepared hydrogels were subjected to accelerated stress test, during which the pH and the viscosity (by Vibro viscometer SV-10) was measured. The microbiological tests were carried out as well as evaluation of the client's comfort.
Klasifikujte hydrogely, popište jejich vlastnosti a využití v kosmetickém průmyslu a zdravotnictví.
Charakterizujte syrovátkové proteiny a jejich využití.
Popište vybrané složky kosmetických přípravků.
Uveďte náležitosti stabilitní studie.
II. Praktická část
Vyrobte gelový balzám na vlasy s přídavkem syrovátkových bílkovin jakožto aktivní látky.
Zaměřte se na výběr vhodného konzervačního systému.
Proveďte stabilitní studii vyrobeného gelu.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Klasifikujte hydrogely, popište jejich vlastnosti a využití v kosmetickém průmyslu a zdravotnictví.
Charakterizujte syrovátkové proteiny a jejich využití.
Popište vybrané složky kosmetických přípravků.
Uveďte náležitosti stabilitní studie.
II. Praktická část
Vyrobte gelový balzám na vlasy s přídavkem syrovátkových bílkovin jakožto aktivní látky.
Zaměřte se na výběr vhodného konzervačního systému.
Proveďte stabilitní studii vyrobeného gelu.
Seznam doporučené literatury
[1] OTTENBRITE, R.M. Biomedical Applications of Hydrogels Handbook. New York: Springer Science+Business Media, 2010. ISBN 978-1-4419-5918-8 \vsp{1,5mm}
[2] BRANNAN, D.K. Cosmetic Microbiology: A Practical Handbook. Florida: CRC Press, 1997. ISBN 0-8493-3713-5 \vsp{1,5mm}
[3] MARSHALL, K. Therapeutic applications of whey protein. Alternative Medicine Review. 2004, Vol. 9, No. 2, 136 - 156 \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] OTTENBRITE, R.M. Biomedical Applications of Hydrogels Handbook. New York: Springer Science+Business Media, 2010. ISBN 978-1-4419-5918-8 \vsp{1,5mm}
[2] BRANNAN, D.K. Cosmetic Microbiology: A Practical Handbook. Florida: CRC Press, 1997. ISBN 0-8493-3713-5 \vsp{1,5mm}
[3] MARSHALL, K. Therapeutic applications of whey protein. Alternative Medicine Review. 2004, Vol. 9, No. 2, 136 - 156 \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Proč jste zvolila jako konzervant methylparaben?
Blíže specifikujte, co je nisin a jaké má vlastnosti.
Je dávkování nisinu regulovatelné?
Proč jste do receptury (hydrogel s obsahem syrovátkových bílkovin) přidala hyaluronan sodný a glycerol? Jaké mají účinky?
Doporučila byste tento kosmetický přípravek na trh?
Studentka zodpověděla dotazy oponenta práce a rovněž dotazy členů komise.