Cílem diplomové práce bylo popsat aspekty týkající se autenticity vína a co nejvíce přiblížit tuto problematiku. Základem pro možnosti autentifikace vín je jeho chemické složení a především prvkové složení dané jeho geografickým původem. K těmto účelům je možné využít celou řadu analytických metod, které jsou v práci popsány.
Za účelem autentifikace vín na základě prvkového složení byla provedena analýza 6 vzorků červených a 6 vzorků bílých vín z šesti světových oblastí - České republiky, jižní Afriky, Chile, jihovýchodní Austrálie, Francie a Španělska. Celkem bylo v uvedených vzorcích stanoveno 37 prvků pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, které byly vyhodnoceny, graficky zpracovány a byly hledány souvislosti některých prvků s jejich geografickým původem.
Anotace v angličtině
The objective of this thesis was to describe aspects involved in wine authenticity and to expound this issue as much as possible.
The basis for wine authentication is wine's chemical composition, and particularly its ele-ment composition determined by geographic origin. A wide range of analytical methods, which are described in this thesis, can be used for such purposes.
For wine authentication on the grounds of element composition, an analysis of 6 samples of red wine and 6 samples of white wine from 6 wine regions has been carried out. These regions are Czech Republic, South Africa, Chile, Southeastern Australia, France and Spain. A number of 37 elements have been determined in the mentioned samples by inductively coupled plasma mass spectrometry. These have been evaluated, graphically processed and links between some elements and their geographic origin have been searched.
Cílem diplomové práce bylo popsat aspekty týkající se autenticity vína a co nejvíce přiblížit tuto problematiku. Základem pro možnosti autentifikace vín je jeho chemické složení a především prvkové složení dané jeho geografickým původem. K těmto účelům je možné využít celou řadu analytických metod, které jsou v práci popsány.
Za účelem autentifikace vín na základě prvkového složení byla provedena analýza 6 vzorků červených a 6 vzorků bílých vín z šesti světových oblastí - České republiky, jižní Afriky, Chile, jihovýchodní Austrálie, Francie a Španělska. Celkem bylo v uvedených vzorcích stanoveno 37 prvků pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, které byly vyhodnoceny, graficky zpracovány a byly hledány souvislosti některých prvků s jejich geografickým původem.
Anotace v angličtině
The objective of this thesis was to describe aspects involved in wine authenticity and to expound this issue as much as possible.
The basis for wine authentication is wine's chemical composition, and particularly its ele-ment composition determined by geographic origin. A wide range of analytical methods, which are described in this thesis, can be used for such purposes.
For wine authentication on the grounds of element composition, an analysis of 6 samples of red wine and 6 samples of white wine from 6 wine regions has been carried out. These regions are Czech Republic, South Africa, Chile, Southeastern Australia, France and Spain. A number of 37 elements have been determined in the mentioned samples by inductively coupled plasma mass spectrometry. These have been evaluated, graphically processed and links between some elements and their geographic origin have been searched.
I. Teoretická část
Charakteristika vína
Chemické složení vína
Autenticita potravin a vín
Analytické metody vhodné pro autentifikaci
II. Praktická část
Použité přístroje, zařízení a pomůcky
Charakteristika a zpracování vzorků vín
Kalibrace ICP-MS
Stanovení vybraných prvků metodou ICP-MS
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika vína
Chemické složení vína
Autenticita potravin a vín
Analytické metody vhodné pro autentifikaci
II. Praktická část
Použité přístroje, zařízení a pomůcky
Charakteristika a zpracování vzorků vín
Kalibrace ICP-MS
Stanovení vybraných prvků metodou ICP-MS
Seznam doporučené literatury
[1] A. DOMINÉ, Víno: Víno a zdraví. 1. vydání, 2005, s. 928. Slovart Bratislava
[2] H. ČÍŽKOVÁ. et. al. Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin, 1. vydání, 2011, s. 127. Key Publishing Ostrava
[3] V. KRAUS, Z. FOFFOVÁ, B. VURM, Nová encyklopedie českého a moravského vína, 2. díl, 2008, s. 311. Praga Mystica Praha
[4] V. KRAUS, Réva a víno: tradice a součastnost, 1. vydání, 1999, s. 280. Radix Praha
[5] R. S. JACKSON. Wine Science: Pricniples and Applications, 3. vydání, 2008, s. 751. Academic Press
[6] E. IBANEZ, A. CIFUENTES. New analytical techniques in food science. Critical reviews in food science and nutrition, 2001, vol. 41, issue 6, s. 413-450
[7] S.M. NELMS. ICP Mass Spectrometry Handbook, 2005, 485 s. Oxford, Bleckwell. ISBN 1405109165.
Seznam doporučené literatury
[1] A. DOMINÉ, Víno: Víno a zdraví. 1. vydání, 2005, s. 928. Slovart Bratislava
[2] H. ČÍŽKOVÁ. et. al. Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin, 1. vydání, 2011, s. 127. Key Publishing Ostrava
[3] V. KRAUS, Z. FOFFOVÁ, B. VURM, Nová encyklopedie českého a moravského vína, 2. díl, 2008, s. 311. Praga Mystica Praha
[4] V. KRAUS, Réva a víno: tradice a součastnost, 1. vydání, 1999, s. 280. Radix Praha
[5] R. S. JACKSON. Wine Science: Pricniples and Applications, 3. vydání, 2008, s. 751. Academic Press
[6] E. IBANEZ, A. CIFUENTES. New analytical techniques in food science. Critical reviews in food science and nutrition, 2001, vol. 41, issue 6, s. 413-450
[7] S.M. NELMS. ICP Mass Spectrometry Handbook, 2005, 485 s. Oxford, Bleckwell. ISBN 1405109165.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.