Diplomová práce byla zaměřena na stanovení nutričních parametrů směsí mouk s miličkou habešskou. Milička habešská byla míchána s moukou z pšenice obecné, červené pšenice a moukou z kamutu a u těchto směsí byl stanoven obsah bílkovin, tuku, škrobu, fosforu a obsah vitaminů skupiny B. Mimo to byl stanoven také obsah vlhkosti a popelovin. Tato práce obsahuje také bližší charakteristiku miličky habešské a srovnání s jinými obilovinami využívanými v pekárenství.
Anotace v angličtině
The thesis was focused on the determination of nutritional parameters with teff flour with other flours in done mixtures. Eragrostis tef was mixed with flour from wheat, red wheat and flour from kamut and these mixtures were determined in protein, fat, starch, phosphorus and vitamins group B. In addition, it was also determined moisture con-tent and ash. Further characterization of Eragrostis tef and comparison with other cereals using in the baking are also includes in this work.
Diplomová práce byla zaměřena na stanovení nutričních parametrů směsí mouk s miličkou habešskou. Milička habešská byla míchána s moukou z pšenice obecné, červené pšenice a moukou z kamutu a u těchto směsí byl stanoven obsah bílkovin, tuku, škrobu, fosforu a obsah vitaminů skupiny B. Mimo to byl stanoven také obsah vlhkosti a popelovin. Tato práce obsahuje také bližší charakteristiku miličky habešské a srovnání s jinými obilovinami využívanými v pekárenství.
Anotace v angličtině
The thesis was focused on the determination of nutritional parameters with teff flour with other flours in done mixtures. Eragrostis tef was mixed with flour from wheat, red wheat and flour from kamut and these mixtures were determined in protein, fat, starch, phosphorus and vitamins group B. In addition, it was also determined moisture con-tent and ash. Further characterization of Eragrostis tef and comparison with other cereals using in the baking are also includes in this work.
Chemické složení zrna miličky habešské s důrazem na její nutriční hodnoty.
Stručná charakteristika obilovin používaných v oblasti pekárenství s důrazem na pšenici.
Principy analytických stanovení použitých v experimentální části.
II. Praktická část
Charakterizovat analyzované vzorky, v metodické části popsat pracovní postupy jednotlivých analýz (stanovení vlhkosti, stanovení popelovin, stanovení hrubých bílkovin, stanovení tuku, stanovení škrobu, stanovení fosforu, HPLC stanovení vit E) a sledování obsahu vlhkosti při jejich skladování.
Diskuze výsledků a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika miličky habešské.
Chemické složení zrna miličky habešské s důrazem na její nutriční hodnoty.
Stručná charakteristika obilovin používaných v oblasti pekárenství s důrazem na pšenici.
Principy analytických stanovení použitých v experimentální části.
II. Praktická část
Charakterizovat analyzované vzorky, v metodické části popsat pracovní postupy jednotlivých analýz (stanovení vlhkosti, stanovení popelovin, stanovení hrubých bílkovin, stanovení tuku, stanovení škrobu, stanovení fosforu, HPLC stanovení vit E) a sledování obsahu vlhkosti při jejich skladování.
Diskuze výsledků a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] Seyfu Ketema. Tef - Eragrosis Tef (Zucc.)Trotter, IPRGI, 1997. ISBN 92-9043-304-3.
[2] ADEBOWALE, Abdul-Rasaq A., M. Naushad EMMAMBUX, Mervyn BEUKES a John R.N. TAYLOR. Fractionation and Characterization of Teff Proteins. Journal of Cereal Science. 2011, vol. 54, issue 3, s. 380-386.
[3] ASSEFA, K., J.-K. YU, M. ZEID, G. BELAY, H. TEFERA a M. E. SORRELLS. Breeding tef [Eragrostis tef (Zucc.) trotter]: conventional and molecular approaches. Plant Breeding. 2011, vol. 130, issue 1, s. 1-9.
[4] ALAUNYTE, Ieva, Valentina STOJCESKA, Andrew PLUNKETT, Paul AINSWORTH, Emma DERBYSHIRE a M. E. SORRELLS. Improving the quality of nutrient-rich Teff (Eragrostis tef) breads by combination of enzymes in straight dough and sourdough breadmaking: conventional and molecular approaches. Journal of Cereal Science. 2012, vol. 55, issue 1, s. 22-30.
[5] GIRMA, Tewodros, Geremew BULTOSA, Negussie BUSSA, Paul AINSWORTH, Emma DERBYSHIRE a M. E. SORRELLS. Effect of grain tef [ Eragrostis tef (Zucc.) Trotter] flour substitution with flaxseed on quality and functionality of injera: conventional and molecular approaches. International Journal of Food Science. 2013, vol. 48, issue 2, s. 350-356.
Seznam doporučené literatury
[1] Seyfu Ketema. Tef - Eragrosis Tef (Zucc.)Trotter, IPRGI, 1997. ISBN 92-9043-304-3.
[2] ADEBOWALE, Abdul-Rasaq A., M. Naushad EMMAMBUX, Mervyn BEUKES a John R.N. TAYLOR. Fractionation and Characterization of Teff Proteins. Journal of Cereal Science. 2011, vol. 54, issue 3, s. 380-386.
[3] ASSEFA, K., J.-K. YU, M. ZEID, G. BELAY, H. TEFERA a M. E. SORRELLS. Breeding tef [Eragrostis tef (Zucc.) trotter]: conventional and molecular approaches. Plant Breeding. 2011, vol. 130, issue 1, s. 1-9.
[4] ALAUNYTE, Ieva, Valentina STOJCESKA, Andrew PLUNKETT, Paul AINSWORTH, Emma DERBYSHIRE a M. E. SORRELLS. Improving the quality of nutrient-rich Teff (Eragrostis tef) breads by combination of enzymes in straight dough and sourdough breadmaking: conventional and molecular approaches. Journal of Cereal Science. 2012, vol. 55, issue 1, s. 22-30.
[5] GIRMA, Tewodros, Geremew BULTOSA, Negussie BUSSA, Paul AINSWORTH, Emma DERBYSHIRE a M. E. SORRELLS. Effect of grain tef [ Eragrostis tef (Zucc.) Trotter] flour substitution with flaxseed on quality and functionality of injera: conventional and molecular approaches. International Journal of Food Science. 2013, vol. 48, issue 2, s. 350-356.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Lubomír Lapčík, Ph.D. položil otázku: Za jakým účelem byla přidávána milička? Je v ní vyšší obsah vlákniny?
doc. Ing. František Buňka, Ph.D. položil otázku: Jaký byl význam zkoumání směsi? Byla před vypracováním práce hypotéza obsahu fosforu? Byl nějaký předpoklad reakcí fosforu nad poměr přídavku fosforu? Proč byl použit párový Studentův test?
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D. položila otázku: Znáte jinou sušárnu než elektrickou? Jaký význam mají vitamíny pro mikroorganismy?
prof. Ing. Lubomír Lapčík, Ph.D. položil otázku: Byla metodika přídavku vymyšlena nebo převzatá?
Student prokázal, že danou problematiku pochopil v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustil, opravil v průběhu obhajoby.