Diplomová práce se zabývá stanovením antioxidační aktivity a celkového obsahu polyfenolů vybraných léčivých rostlin. Teoretická část je zaměřena na charakterizaci léčivých rostlin, jejich vlastnosti a využití. Dále jsou v této části popsány antioxidanty a nejčastější metody stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů. Praktická část je zaměřena na určení obsahu sušiny, stanovení antioxidační aktivity spektrofotometricky metodou DPPH, hodnot IC50 a obsahu celkových polyfenolů metodou s Folin-Ciocalteuovým činidlem u vybraných léčivých rostlin (aloe vera, hloh obecný, jinan dvoulaločný, měsíček lékařský, pelyněk pravý, rakytník řešetlákový, růže šípková, saturejka zahradní, třapatka nachová, ženšen pravý).
Anotace v angličtině
The thesis deals with the evaluation of antioxidant activity and total polyphenol content in selected medicinal plants. The theoretical part of the thesis is focused on the characteriza-tion of the medicinal plants, their properties and usage. Furthermore, antioxidants and the most common methods for antioxidant activity and total phenolics determination are described. The practical part is focused on the determination of dry matter content, antioxidant activity by spectrophotometry with DPPH, IC50 values and total polyphenol content by the Folin-Ciocalteu reagent on selected medicinal plants (aloe vera, hawthorn, ginkgo biloba, marigold, wormwood, sea buckthorn, dog rose, savory, purple coneflower, true ginseng).
Diplomová práce se zabývá stanovením antioxidační aktivity a celkového obsahu polyfenolů vybraných léčivých rostlin. Teoretická část je zaměřena na charakterizaci léčivých rostlin, jejich vlastnosti a využití. Dále jsou v této části popsány antioxidanty a nejčastější metody stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů. Praktická část je zaměřena na určení obsahu sušiny, stanovení antioxidační aktivity spektrofotometricky metodou DPPH, hodnot IC50 a obsahu celkových polyfenolů metodou s Folin-Ciocalteuovým činidlem u vybraných léčivých rostlin (aloe vera, hloh obecný, jinan dvoulaločný, měsíček lékařský, pelyněk pravý, rakytník řešetlákový, růže šípková, saturejka zahradní, třapatka nachová, ženšen pravý).
Anotace v angličtině
The thesis deals with the evaluation of antioxidant activity and total polyphenol content in selected medicinal plants. The theoretical part of the thesis is focused on the characteriza-tion of the medicinal plants, their properties and usage. Furthermore, antioxidants and the most common methods for antioxidant activity and total phenolics determination are described. The practical part is focused on the determination of dry matter content, antioxidant activity by spectrophotometry with DPPH, IC50 values and total polyphenol content by the Folin-Ciocalteu reagent on selected medicinal plants (aloe vera, hawthorn, ginkgo biloba, marigold, wormwood, sea buckthorn, dog rose, savory, purple coneflower, true ginseng).
Charakteristika léčivých rostlin, popis jednotlivých vybraných léčivých rostlin, jejich vlastnosti.
Antioxidanty, zástupci, zdroje a působení.
Přehled metod pro stanovení antioxidační aktivity a polyfenolických látek.
II. Praktická část
Stanovení antioxidační aktivity léčivých rostlin, v čerstvé nebo sušené formě, metodou DPPH.
Určení hodnoty IC50 u vybraných léčivých rostlin s nejvyšší antioxidační aktivitou.
Stanovení celkového obsahu polyfenolů v léčivých rostlinách spektrofotometrickou metodou.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika léčivých rostlin, popis jednotlivých vybraných léčivých rostlin, jejich vlastnosti.
Antioxidanty, zástupci, zdroje a působení.
Přehled metod pro stanovení antioxidační aktivity a polyfenolických látek.
II. Praktická část
Stanovení antioxidační aktivity léčivých rostlin, v čerstvé nebo sušené formě, metodou DPPH.
Určení hodnoty IC50 u vybraných léčivých rostlin s nejvyšší antioxidační aktivitou.
Stanovení celkového obsahu polyfenolů v léčivých rostlinách spektrofotometrickou metodou.
Seznam doporučené literatury
[1] BUŘIČOVÁ, L., RÉBLOVÁ, Z. Czech medical plants as possible sources of antioxidants. Czech J. Food Sci. 2008, 26, 132-138. ISSN 1212-1800.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS, 1999, 304 s. ISBN 80-902-3912-9.
[3] PEREIRA, E., BARROS, L., FERREIRA C.F.R.I. Chemical characterization of Ginkgo biloba L. and antioxidant properties of its extracts and dietary supplements. Industrial Crops and Products. 2013, 51, 244-248. ISSN 0926-6690.
[4] PELLATI, F., BENVENUTI, S., MAGRO, L., MELEGARI, M., SORAGNI, F. Analysis of phenolic compounds and radical scavenging activity of Echinacea spp. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. 2004, 35, 289-301. ISSN 0731-7085.
[5] ERCETIN, T., SENOL, S.F., ORHAN, E.I., TOKER, G. Comparative assessment of antioxidant and cholinesterase inhibitory properties of the marigold extracts from Calendula arvensis L. and Calendula officinalis L. Industrial Crops and Products. 2012, 36, 203-208. ISSN 0926-6690.
Seznam doporučené literatury
[1] BUŘIČOVÁ, L., RÉBLOVÁ, Z. Czech medical plants as possible sources of antioxidants. Czech J. Food Sci. 2008, 26, 132-138. ISSN 1212-1800.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS, 1999, 304 s. ISBN 80-902-3912-9.
[3] PEREIRA, E., BARROS, L., FERREIRA C.F.R.I. Chemical characterization of Ginkgo biloba L. and antioxidant properties of its extracts and dietary supplements. Industrial Crops and Products. 2013, 51, 244-248. ISSN 0926-6690.
[4] PELLATI, F., BENVENUTI, S., MAGRO, L., MELEGARI, M., SORAGNI, F. Analysis of phenolic compounds and radical scavenging activity of Echinacea spp. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. 2004, 35, 289-301. ISSN 0731-7085.
[5] ERCETIN, T., SENOL, S.F., ORHAN, E.I., TOKER, G. Comparative assessment of antioxidant and cholinesterase inhibitory properties of the marigold extracts from Calendula arvensis L. and Calendula officinalis L. Industrial Crops and Products. 2012, 36, 203-208. ISSN 0926-6690.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc. položil otázku: Jaký význam má symbol "S" ve Vašich tabulkách?
prof. Ing. Juraj Čuboň, CSc. položil otázku: Byly šípky pro Váš experiment sbírány či koupeny? V jakém období probíhal jejich sběr? Jak si vysvětlujete nízký antioxidační účinek ženšenu? Mají antioxidační účinek jen polyfenoly?
Student prokázal znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval pohotově.