Diplomová práce se zabývá hodnocením vybraných typů obalových folií při balení vybraných druhů potravin. U vyrobených a komerčně dostupných polymerních fólií se sledují jakostní změny potravin v průběhu skladování. Charakterizují se jednotlivé druhy vyrobených obalových materiálů, způsob balení potravin, a hodnocení trvanlivosti.
Obalový materiál byl vyroben z LDPE, EVA, EVOH a Surlynu. Byly vyrobeny jak čisté fólie, tak i obohacené o plnivo Cloisite 20A. Připravené fólie byly podrobeny testu na propustnost pro kyslík a byly zkoušeny mechanické vlastnosti (tahové zkoušky). Dále jako obalové materiály sloužily již zmíněné komerčně dodávané fólie.
Potraviny byly baleny pomocí prostého balení a balení ve vakuu.
Trvanlivost potravin byla pojata experimentem, který měl sledovat míru nárůstu mikroorganismů v jednotlivých baleních potravin v průběhu třináctidenního skladování. Během třinácti dnů byla provedena 4 měření. První den se při balení vzorků prováděl mikrobiologický rozbor potravin a obalů. V následujícím měření v 5., 9. a 13. den se odebíraly jednotlivé vzorky balení potravin. U vzorků potravin byl zjišťován celkový počet mikroorganismů, počet kvasinek a plísní, enterobakterií, klostridií, stafylokoků a bakterií mléčného kvašení(laktobacily, laktokoky a streptokoky).
Tato práce porovnává prosté a vakuové balení, a jednotlivé obalové materiály mezi sebou. Cílem je zjistit, který obalový materiál je nejvhodnější pro balení potravin.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on the evaluation of selected types of packaging films in a relation to a packaging of selected types of food. The thesis operates with manufactured and commercially available polymer films, the monitoring its qualitative changes of food during storage. Particular types of manufactured packaging materials are also characterized in the thesis, the method of food packaging and the evaluation of the food shelf-life.
The packaging material was prepared from LDPE, EVA, EVOH and Surlyn. During the analysis pure films were manufactured, also films enriched by the Cloisite 20A additive. The manufactured films were subjected to oxygen permeability test in the addition to the mechanical quality test (tensile testing). Aside from these materials above mentioned commercially supplied films were also used.
The food was packed either in normal atmospheric conditions or in vacuum.
The shelf-life of selected types of food was tested by monitoring of the growth of microorganisms in particular food packages during thirteen days long storage. Within this period four measurements were conducted. The first day before packaging of the samples - a microbiological analysis of the processed food and packaging materials was conducted. During the next measurements - at the fifth, ninth and thirteenth day - samples of the food packed in particular films were collected. In the collected samples the total number of microorganisms, the number of yeast cells and molds, enterobacteria, clostridia, staphylococci and lactic acid bacteria (lactobacilli, lactococci and streptococci) was analyzed.
This thesis compares normal and vacuum packaging and particular packaging materials with each other. The objective is to discover which material is the most suitable for food packaging.
Diplomová práce se zabývá hodnocením vybraných typů obalových folií při balení vybraných druhů potravin. U vyrobených a komerčně dostupných polymerních fólií se sledují jakostní změny potravin v průběhu skladování. Charakterizují se jednotlivé druhy vyrobených obalových materiálů, způsob balení potravin, a hodnocení trvanlivosti.
Obalový materiál byl vyroben z LDPE, EVA, EVOH a Surlynu. Byly vyrobeny jak čisté fólie, tak i obohacené o plnivo Cloisite 20A. Připravené fólie byly podrobeny testu na propustnost pro kyslík a byly zkoušeny mechanické vlastnosti (tahové zkoušky). Dále jako obalové materiály sloužily již zmíněné komerčně dodávané fólie.
Potraviny byly baleny pomocí prostého balení a balení ve vakuu.
Trvanlivost potravin byla pojata experimentem, který měl sledovat míru nárůstu mikroorganismů v jednotlivých baleních potravin v průběhu třináctidenního skladování. Během třinácti dnů byla provedena 4 měření. První den se při balení vzorků prováděl mikrobiologický rozbor potravin a obalů. V následujícím měření v 5., 9. a 13. den se odebíraly jednotlivé vzorky balení potravin. U vzorků potravin byl zjišťován celkový počet mikroorganismů, počet kvasinek a plísní, enterobakterií, klostridií, stafylokoků a bakterií mléčného kvašení(laktobacily, laktokoky a streptokoky).
Tato práce porovnává prosté a vakuové balení, a jednotlivé obalové materiály mezi sebou. Cílem je zjistit, který obalový materiál je nejvhodnější pro balení potravin.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on the evaluation of selected types of packaging films in a relation to a packaging of selected types of food. The thesis operates with manufactured and commercially available polymer films, the monitoring its qualitative changes of food during storage. Particular types of manufactured packaging materials are also characterized in the thesis, the method of food packaging and the evaluation of the food shelf-life.
The packaging material was prepared from LDPE, EVA, EVOH and Surlyn. During the analysis pure films were manufactured, also films enriched by the Cloisite 20A additive. The manufactured films were subjected to oxygen permeability test in the addition to the mechanical quality test (tensile testing). Aside from these materials above mentioned commercially supplied films were also used.
The food was packed either in normal atmospheric conditions or in vacuum.
The shelf-life of selected types of food was tested by monitoring of the growth of microorganisms in particular food packages during thirteen days long storage. Within this period four measurements were conducted. The first day before packaging of the samples - a microbiological analysis of the processed food and packaging materials was conducted. During the next measurements - at the fifth, ninth and thirteenth day - samples of the food packed in particular films were collected. In the collected samples the total number of microorganisms, the number of yeast cells and molds, enterobacteria, clostridia, staphylococci and lactic acid bacteria (lactobacilli, lactococci and streptococci) was analyzed.
This thesis compares normal and vacuum packaging and particular packaging materials with each other. The objective is to discover which material is the most suitable for food packaging.
[1] HERNANDEZ, Ruben J., John D. CULTER a Susan E. SELKE. Plastics packaging: properties, processing, applications, and regulations. 2nd ed. Munich: Hanser, c2004, xvii, 448 p. ISBN 1-56990-372-7.
[2] ROBERTSON, Gordon L. Food packaging: principles and practice. 2nd ed. Boca Raton, FL: Taylor & Francis/CRC Press, 2006, 550 s. ISBN 0-8493-3775-5.
[3] KAČEŇÁK, Igor. Obaly a obalová technika. 1. vyd. Bratislava: Slovenská vysoká škola technická, 1990, 173 s. ISBN 802270301x.
[4] ŠTĚPEK, Jiří. Polymery v obalové technice. vyd. 1. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1981, 530, [1] s. [4] s. barev. fot. příl.
[5] CHAUDHRY, Qasim, L CASTLE a Richard WATKINS. Nanotechnologies in food. Cambridge: RSC Publishing, c2010, xiii, 229 s. ISBN 978-0-85404-169-5.
Seznam doporučené literatury
[1] HERNANDEZ, Ruben J., John D. CULTER a Susan E. SELKE. Plastics packaging: properties, processing, applications, and regulations. 2nd ed. Munich: Hanser, c2004, xvii, 448 p. ISBN 1-56990-372-7.
[2] ROBERTSON, Gordon L. Food packaging: principles and practice. 2nd ed. Boca Raton, FL: Taylor & Francis/CRC Press, 2006, 550 s. ISBN 0-8493-3775-5.
[3] KAČEŇÁK, Igor. Obaly a obalová technika. 1. vyd. Bratislava: Slovenská vysoká škola technická, 1990, 173 s. ISBN 802270301x.
[4] ŠTĚPEK, Jiří. Polymery v obalové technice. vyd. 1. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1981, 530, [1] s. [4] s. barev. fot. příl.
[5] CHAUDHRY, Qasim, L CASTLE a Richard WATKINS. Nanotechnologies in food. Cambridge: RSC Publishing, c2010, xiii, 229 s. ISBN 978-0-85404-169-5.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
\leftskip18.0pt
Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.
\leftskip18.0pt
prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. - Jaké lepší potraviny než je sýr by bylo možné použít pro tento typ testování? A nezdá se Vám, že použitý materiál byl příliš tenký?
\leftskip18.0pt
Mgr. Iva Burešová, Ph.D. - Zda-li je výzkum unikátní, jelikož je použito málo zdrojů v diskuzi u DP?
\leftskip18.0pt
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. - Skladovací pokusy při stejné teplotě nebo při různých?
\leftskip18.0pt
prof. RNDr. Vlastimil Kubáň, DrSc. - Použité nanomateriály byly spíše módní záležitost nebo skutečné nanomateriály a jak jsou definovány? Byly částice nanomateriálů měřeny?
\leftskip18.0pt
doc. Mgr. Barbora Lapčíková, Ph.D. - Byl ověřen typ plniva? Jaký materiál to byl a zplešily se nějak vlastnosti?