Diplomová práce v teoretické části podává přehled o technologicky významných druzích ovoce a zeleniny používaných při přípravě nápojů, analyzuje biologicky aktivní látky v ovoci a zelenině, shrnuje technologické postupy při výrobě nápojů. Důraz je kladen na technologii paskalizace a zdůrazňuje její výhody oproti konvenčním způsobům konzervace nápojů.
V praktické části práce je zkoumán vliv technologie konzervace ovocných a zeleninových šťáv na obsah bioaktivních látek polyfenolů, flavonoidů, antioxidační aktivity. Je porovnáván jejich obsah v čerstvých vzorcích šťáv, po konzervaci pasterací a po vysokotlakém ošetření paskalizaci.
Anotace v angličtině
The theoretical part of Diploma thesis provides an overview of technologically important kinds of fruit and vegetables used in the preparation of beverages, it analyzes biologically active substances in fruit and vegetables, summarizes technological processes in the production of beverages. It emphasizes the technology of high pressure processing and points out its advantages over conventional methods of preservation of drinks. The practical part of the thesis looks at the impact of preservation of fruit and vegetable juices on the content of bioactive substances polyphenols, flavonoids, antioxidizing activity. It compares their content in fresh samples of juices after pasteurization and after high pressure treatment - high pressure processing.
fruit juices, pasteurization, polyphenols, flavonoids, antioxidizing activity
Rozsah průvodní práce
107 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce v teoretické části podává přehled o technologicky významných druzích ovoce a zeleniny používaných při přípravě nápojů, analyzuje biologicky aktivní látky v ovoci a zelenině, shrnuje technologické postupy při výrobě nápojů. Důraz je kladen na technologii paskalizace a zdůrazňuje její výhody oproti konvenčním způsobům konzervace nápojů.
V praktické části práce je zkoumán vliv technologie konzervace ovocných a zeleninových šťáv na obsah bioaktivních látek polyfenolů, flavonoidů, antioxidační aktivity. Je porovnáván jejich obsah v čerstvých vzorcích šťáv, po konzervaci pasterací a po vysokotlakém ošetření paskalizaci.
Anotace v angličtině
The theoretical part of Diploma thesis provides an overview of technologically important kinds of fruit and vegetables used in the preparation of beverages, it analyzes biologically active substances in fruit and vegetables, summarizes technological processes in the production of beverages. It emphasizes the technology of high pressure processing and points out its advantages over conventional methods of preservation of drinks. The practical part of the thesis looks at the impact of preservation of fruit and vegetable juices on the content of bioactive substances polyphenols, flavonoids, antioxidizing activity. It compares their content in fresh samples of juices after pasteurization and after high pressure treatment - high pressure processing.
[1] ROP, O., VALÁŠEK, P., HOZA, I. Teoretické principy konzervace potravin I. Hlavní konzervárenské suroviny. 1. vydání. Zlín: Univerzita Tomáše Bati 2005. 130 s. ISBN 80-7318-339-0.
[2] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I. 3. rozšířené a přepracované vydání. Tábor: OSSIS 2009. 580 s. ISBN 978-80-86659-15-2.
[3] JONGEN, W. et al. Fruit and vegetable Processing. 1st Edition. Cambridge, UK: Woodhead Publishing Ltd. 2002. 395 s. ISBN 0-8493-1541-7.
[4] RODRIGUES, S., FERNANDES FAN, Advances in Fruit Processing Technologies. 1st
Edition. Boca Raton, USA: CRC Press. 2012. 472 s. ISBN 978-1-43985-152-4.
Seznam doporučené literatury
[1] ROP, O., VALÁŠEK, P., HOZA, I. Teoretické principy konzervace potravin I. Hlavní konzervárenské suroviny. 1. vydání. Zlín: Univerzita Tomáše Bati 2005. 130 s. ISBN 80-7318-339-0.
[2] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I. 3. rozšířené a přepracované vydání. Tábor: OSSIS 2009. 580 s. ISBN 978-80-86659-15-2.
[3] JONGEN, W. et al. Fruit and vegetable Processing. 1st Edition. Cambridge, UK: Woodhead Publishing Ltd. 2002. 395 s. ISBN 0-8493-1541-7.
[4] RODRIGUES, S., FERNANDES FAN, Advances in Fruit Processing Technologies. 1st
Edition. Boca Raton, USA: CRC Press. 2012. 472 s. ISBN 978-1-43985-152-4.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.