Cílem práce bylo stanovit vybrané chemické parametry miličky habešské a vybrané
chemické parametry miličky ve směsi s pšeničnou moukou v daném poměru. V těchto vzorcích byly stanoveny následující parametry: celkový obsah polyfenolů, flavonoidů a antioxidační aktivita metodami ABTS a DPPH. Mimo to byly vypracovány příslušné extrakční postupy pro stanovení výše jmenovaných chemických charakteristik. Zatímco nejvyšší antioxidační aktivita byla stanovena u tmavého typu miličky importované z USA, nejnižší antioxidační aktivita byla naměřena v mouce z miličky pocházející z Bolívie.
Nejnižší hodnoty antioxidačních aktivit byly naměřeny ve směsích miličky s pšeničnou moukou. Vysoké obsahy polyfenolů a flavonoidů byly naměřeny v tmavých druzích miličky, podobně jako antioxidační aktivita. Nezanedbatelné množství polyfenolů a flavonoidů bylo naměřeno také u světlé miličky z USA a některých směsí miličky a pšeničné mouky.
Annotation in English
The aim of this study was to evaluate some chemical parameters in Eragrostis tef and in flour mixtures with Eragrostis tef. The total polyphenols and flavonoids content and antioxidant activity (using ABTS and DPPH methods) were determined in Eragrostis tef and in mixtures of tef and wheat flour in appropriate ratio. Instead of that, the optimal extraction processes were tested to determine characteristics mentioned above.
While the best antioxidant activity was measured in dark type Eragrostis tef from USA import, low antioxidant activity was found in tef flour from Bolivia. The lowest antioxidant activity was measured in mixtures of flour. The higher total flavonoids and polyphenols content were determined in dark type of tef as well as antioxidant activity. Indispensable amounts of polyphenols and flavonoids were determined in white type of tef
and in the some mixtures of flour too.
Cílem práce bylo stanovit vybrané chemické parametry miličky habešské a vybrané
chemické parametry miličky ve směsi s pšeničnou moukou v daném poměru. V těchto vzorcích byly stanoveny následující parametry: celkový obsah polyfenolů, flavonoidů a antioxidační aktivita metodami ABTS a DPPH. Mimo to byly vypracovány příslušné extrakční postupy pro stanovení výše jmenovaných chemických charakteristik. Zatímco nejvyšší antioxidační aktivita byla stanovena u tmavého typu miličky importované z USA, nejnižší antioxidační aktivita byla naměřena v mouce z miličky pocházející z Bolívie.
Nejnižší hodnoty antioxidačních aktivit byly naměřeny ve směsích miličky s pšeničnou moukou. Vysoké obsahy polyfenolů a flavonoidů byly naměřeny v tmavých druzích miličky, podobně jako antioxidační aktivita. Nezanedbatelné množství polyfenolů a flavonoidů bylo naměřeno také u světlé miličky z USA a některých směsí miličky a pšeničné mouky.
Annotation in English
The aim of this study was to evaluate some chemical parameters in Eragrostis tef and in flour mixtures with Eragrostis tef. The total polyphenols and flavonoids content and antioxidant activity (using ABTS and DPPH methods) were determined in Eragrostis tef and in mixtures of tef and wheat flour in appropriate ratio. Instead of that, the optimal extraction processes were tested to determine characteristics mentioned above.
While the best antioxidant activity was measured in dark type Eragrostis tef from USA import, low antioxidant activity was found in tef flour from Bolivia. The lowest antioxidant activity was measured in mixtures of flour. The higher total flavonoids and polyphenols content were determined in dark type of tef as well as antioxidant activity. Indispensable amounts of polyphenols and flavonoids were determined in white type of tef
and in the some mixtures of flour too.
Stručně charakterizovat obiloviny používané v pekárenství s důrazem na pšenici.
Charakteristika chemického složení miličky habešské v porovnání s pšenicí.
Obecný princip spektrofotometrie a stanovení flavonoidů.
Princip Folin-Ciocalteueho metody pro stanovení polyfenolů.
Principy antioxidačních metod ABTS a DPPH.
II. Praktická část
Vypracovat extrakční postup vzorků pro následné spektrofotometrické stanovení flavonoidů, polyfenolů a stanovení antioxidační aktivity.
Stanovit celkový obsah flavonoidů s AlCl3.6H2O v prostředí etanolu s přídavkem NaNO2 a NaOH.
Stanovit celkový obsah polyfenolických látek metodou s Folin-Ciocalteuovým činidlem.
Stanovit antioxidační aktivitu metodami ABTS a DPPH.
Vypracovat diskuzi a formulovat závěr.
Research Plan
I. Teoretická část
Stručně charakterizovat obiloviny používané v pekárenství s důrazem na pšenici.
Charakteristika chemického složení miličky habešské v porovnání s pšenicí.
Obecný princip spektrofotometrie a stanovení flavonoidů.
Princip Folin-Ciocalteueho metody pro stanovení polyfenolů.
Principy antioxidačních metod ABTS a DPPH.
II. Praktická část
Vypracovat extrakční postup vzorků pro následné spektrofotometrické stanovení flavonoidů, polyfenolů a stanovení antioxidační aktivity.
Stanovit celkový obsah flavonoidů s AlCl3.6H2O v prostředí etanolu s přídavkem NaNO2 a NaOH.
Stanovit celkový obsah polyfenolických látek metodou s Folin-Ciocalteuovým činidlem.
Stanovit antioxidační aktivitu metodami ABTS a DPPH.
Vypracovat diskuzi a formulovat závěr.
Recommended resources
[1] CICCO, N., LANORTE, M.,T., PARAGGIO, M., VIGGIANO, M., LATTANZIO, V., A reproducible, rapid and inexpensive Folin-Ciocalteu micro-method in determining phenolics of plant methanol extracts. Microchemical journal. 2009, 91, 107 - 110.
[2] NOIPA, T., SRIJARANAI, S., TUNTULANI, T., NGEONTAE, W., New approach for evaluation of the antioxidant capacity based on scavenging DPPH free radical in micelle systems. Food Research International. 2011, 44, 798 - 806.
[3] RE, R., PELLEGRINI, N., PROTEGGENTE, A., PANNALA, A., YANG, M., RICE-EVANS, K., Antioxidant activity applying and improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radical Biology & Medicine. 1999, 26, 1231 - 1237.
[4] MENGISTU, K. D., The influence of soil water deficit imposed during various developmental phases on physiological processes of tef (Eragrostis tef). Agriculture, Ecosystems and Environment, 2009, 132, 283 - 289.
[5] OICHA, T., CORNELIS, N. W., VERPLANCKE, H., NYSSEN, J., GOVAERTS, B., BEHAILU, M., HAILE, M., DECKERS, J., Short-term effects of conservation agriculture on Vertisols under tef (Eragrostis tef (Zucc.) Trotter) in the northern Ethiopian highlands.Soil & Tillage Research, 2010, 106, 294 - 302.
Recommended resources
[1] CICCO, N., LANORTE, M.,T., PARAGGIO, M., VIGGIANO, M., LATTANZIO, V., A reproducible, rapid and inexpensive Folin-Ciocalteu micro-method in determining phenolics of plant methanol extracts. Microchemical journal. 2009, 91, 107 - 110.
[2] NOIPA, T., SRIJARANAI, S., TUNTULANI, T., NGEONTAE, W., New approach for evaluation of the antioxidant capacity based on scavenging DPPH free radical in micelle systems. Food Research International. 2011, 44, 798 - 806.
[3] RE, R., PELLEGRINI, N., PROTEGGENTE, A., PANNALA, A., YANG, M., RICE-EVANS, K., Antioxidant activity applying and improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radical Biology & Medicine. 1999, 26, 1231 - 1237.
[4] MENGISTU, K. D., The influence of soil water deficit imposed during various developmental phases on physiological processes of tef (Eragrostis tef). Agriculture, Ecosystems and Environment, 2009, 132, 283 - 289.
[5] OICHA, T., CORNELIS, N. W., VERPLANCKE, H., NYSSEN, J., GOVAERTS, B., BEHAILU, M., HAILE, M., DECKERS, J., Short-term effects of conservation agriculture on Vertisols under tef (Eragrostis tef (Zucc.) Trotter) in the northern Ethiopian highlands.Soil & Tillage Research, 2010, 106, 294 - 302.
Enclosed appendices
1 CD
Appendices bound in thesis
illustrations, graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
\leftskip18.0pt
Student prokázal teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace v praxi. Obhajoba diplomové práce byla úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal správně.
\leftskip18.0pt
\leftskip18.0pt
Mgr. Iva Burešová, Ph.D. - Myslíte si, že milička je ve formě mouky? V DP máte napsáno: Jedna mouka pocházela z ČR, druhá pocházela z EU. Bližší specifikace nebyla záměrně uvedena. Vysvětlete proč?
\leftskip18.0pt
doc. Mgr. Barbora Lapčíková, Ph.D. - Stanovovala jste obsah minerálních látek nebo uvedené data máte z citovaných publikací?