Diplomová práce se zabývá vlivem klíčení na antioxidační aktivitu a obsah fenolických látek ve vybraných druzích fazolí. Teoretická část diplomové práce zahrnuje obecnou a botanickou charakteristiku fazolí, charakteristiku vybraných druhů fazolí, jejich chemické složení, klíčení a nutriční význam. Dále se věnuje antioxidační aktivitě, polyfenolickým látkám a možnostem jejich stanovení. Praktická část je zaměřena na stanovení celkového obsahu fenolických sloučenin Folin-Ciocalteuovou metodou a antioxidační aktivity pomocí metod ABTS a DPPH. Analýzy byly provedeny u vzorků fazole adzuki, červená ledvina, černé oko, mungo, navy, pinto a strakaté velké. Nejvyšší obsah fenolických látek i antioxi-dační aktivitu vykazovala fazole adzuki a nejnižší obsah fenolických látek a antioxidační aktivitu fazole navy.
Anotace v angličtině
This thesis examines the influence of germination on antioxidant activity and total content of phenolic compounds in selected types of beans. The theoretical part of the thesis de-scribes the general and botanical characteristics of beans, characteristics of selected varieties of beans, their chemical composition, germination and nutritional significance. It also discusses the antioxidant activity and polyphenol substances and possibilities of their de-termination. The practical part is focused on the determination of total content of phenolic compounds by the Folin-Ciocalteu method and antioxidant activity using the ABTS and DPPH methods. Analyses were performed in samples adzuki, red kidney, black eye, mung, navy, pinto and great mottled beans. The highest content of phenolic compounds and anti-oxidant activity showed adzuki beans and the lowest content of phenolic compounds and antioxidant activity was determined in navy beans.
Diplomová práce se zabývá vlivem klíčení na antioxidační aktivitu a obsah fenolických látek ve vybraných druzích fazolí. Teoretická část diplomové práce zahrnuje obecnou a botanickou charakteristiku fazolí, charakteristiku vybraných druhů fazolí, jejich chemické složení, klíčení a nutriční význam. Dále se věnuje antioxidační aktivitě, polyfenolickým látkám a možnostem jejich stanovení. Praktická část je zaměřena na stanovení celkového obsahu fenolických sloučenin Folin-Ciocalteuovou metodou a antioxidační aktivity pomocí metod ABTS a DPPH. Analýzy byly provedeny u vzorků fazole adzuki, červená ledvina, černé oko, mungo, navy, pinto a strakaté velké. Nejvyšší obsah fenolických látek i antioxi-dační aktivitu vykazovala fazole adzuki a nejnižší obsah fenolických látek a antioxidační aktivitu fazole navy.
Anotace v angličtině
This thesis examines the influence of germination on antioxidant activity and total content of phenolic compounds in selected types of beans. The theoretical part of the thesis de-scribes the general and botanical characteristics of beans, characteristics of selected varieties of beans, their chemical composition, germination and nutritional significance. It also discusses the antioxidant activity and polyphenol substances and possibilities of their de-termination. The practical part is focused on the determination of total content of phenolic compounds by the Folin-Ciocalteu method and antioxidant activity using the ABTS and DPPH methods. Analyses were performed in samples adzuki, red kidney, black eye, mung, navy, pinto and great mottled beans. The highest content of phenolic compounds and anti-oxidant activity showed adzuki beans and the lowest content of phenolic compounds and antioxidant activity was determined in navy beans.
Botanická charakteristika, charakteristika vybraných druhů fazolí, chemické složení a klíčení fazolí
Charakteristika a význam antioxidační aktivity a fenolických látek
Metody stanovení antioxidační aktivity a fenolických látek
II. Praktická část
Stanovení antioxidační aktivity metodou ABTS a DPPH ve vybraných druzích suchých a naklíčených semen fazolí
Stanovení fenolických látek metodou Folin-Ciocalteu ve vybraných druzích suchých a naklíčených semen fazolí
Statistické hodnocení a diskuze získaných výsledků
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Botanická charakteristika, charakteristika vybraných druhů fazolí, chemické složení a klíčení fazolí
Charakteristika a význam antioxidační aktivity a fenolických látek
Metody stanovení antioxidační aktivity a fenolických látek
II. Praktická část
Stanovení antioxidační aktivity metodou ABTS a DPPH ve vybraných druzích suchých a naklíčených semen fazolí
Stanovení fenolických látek metodou Folin-Ciocalteu ve vybraných druzích suchých a naklíčených semen fazolí
Statistické hodnocení a diskuze získaných výsledků
Seznam doporučené literatury
[1] STROSSEROVÁ, Alena a Jana DOSTÁLOVÁ. Luštěniny. Výživa a potraviny. 2009, č. 5, s. 66-67. ISSN 1211-846X.
[2] SUKOVÁ, Irena. Antioxidační aktivita potravin. Čes. a slov. hygiena. 2004, č. 1, s. 82-87.
[3] Re, R., N. PELLEGRINI, A. PROPTEGGENTE, A. PANNALA, M. YANG M and C. RICE-EEVANS. Antioxidant activity applying and improved ABTS radical cation decolorization Assay. Free Radical Biology and Medicine 26. 1999, s. 1231-1237.
[4] PAULOCHOVÁ, H., H. BOCHOŘÁKOVÁ a E. TÁBORSKÁ. Metoda stanovení antioxidační aktivity přírodních látek in vitro. Chemické listy. 2004, č. 98, s. 176-179. ISSN 009-2770.
[5] SERPEN A., E. CAPUANO E, V. FOGLIANO. A new procedure to measure the antioxidant activity of insoluble food components. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2007, č. 55, s. 7676-7681.
Seznam doporučené literatury
[1] STROSSEROVÁ, Alena a Jana DOSTÁLOVÁ. Luštěniny. Výživa a potraviny. 2009, č. 5, s. 66-67. ISSN 1211-846X.
[2] SUKOVÁ, Irena. Antioxidační aktivita potravin. Čes. a slov. hygiena. 2004, č. 1, s. 82-87.
[3] Re, R., N. PELLEGRINI, A. PROPTEGGENTE, A. PANNALA, M. YANG M and C. RICE-EEVANS. Antioxidant activity applying and improved ABTS radical cation decolorization Assay. Free Radical Biology and Medicine 26. 1999, s. 1231-1237.
[4] PAULOCHOVÁ, H., H. BOCHOŘÁKOVÁ a E. TÁBORSKÁ. Metoda stanovení antioxidační aktivity přírodních látek in vitro. Chemické listy. 2004, č. 98, s. 176-179. ISSN 009-2770.
[5] SERPEN A., E. CAPUANO E, V. FOGLIANO. A new procedure to measure the antioxidant activity of insoluble food components. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2007, č. 55, s. 7676-7681.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Na zadané i doplňující otázky odpověděl dostačujícím způsobem. Prokázal, že dokáže logicky myslet a samostatně řešit problémy.
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. - U kalibračních křivek máte jednotky mg / l a dále používáte jednotky nmol/l. Vysvětlete proč?