Teoretická část práce je zaměřena na fyzikální a chemické vlastnosti mléka a složení kravského mléka. Dále je v teoretické části popsán technologický postup výroby sýrů eidamského typu. Praktická část se zabývá relaxační zkouškou, která byla použita na hodnocení texturních vlastností sýrů eidamského typu. Další ze zkoušek byla tahová zkouška. Byl studován vliv doby zrání na texturu a mechanické vlastnosti.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis is focused on the physical and chemical characteristics and composition of cow milk. Moreover, it describes the technological process of producing Edam-European type od cheese. The practical part of the thesis deals with the relaxation test which was used to evaluate the textural characteristics of the Edam-type cheese. Another test was the tensile test. The influence of maturation time on the texture and mechanical properties.
Teoretická část práce je zaměřena na fyzikální a chemické vlastnosti mléka a složení kravského mléka. Dále je v teoretické části popsán technologický postup výroby sýrů eidamského typu. Praktická část se zabývá relaxační zkouškou, která byla použita na hodnocení texturních vlastností sýrů eidamského typu. Další ze zkoušek byla tahová zkouška. Byl studován vliv doby zrání na texturu a mechanické vlastnosti.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis is focused on the physical and chemical characteristics and composition of cow milk. Moreover, it describes the technological process of producing Edam-European type od cheese. The practical part of the thesis deals with the relaxation test which was used to evaluate the textural characteristics of the Edam-type cheese. Another test was the tensile test. The influence of maturation time on the texture and mechanical properties.
Obecná charakteristika a chemické složení sýrů eidamského typu.
II. Praktická část
Srovnání mechanických vlastností sýrů eidamského typu na daných zařízeních.
Srovnání použitých měřících metod.
Zpracování výsledků z hlediska různé zralosti sýrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Obecná charakteristika a chemické složení sýrů eidamského typu.
II. Praktická část
Srovnání mechanických vlastností sýrů eidamského typu na daných zařízeních.
Srovnání použitých měřících metod.
Zpracování výsledků z hlediska různé zralosti sýrů.
Seznam doporučené literatury
[1] LAPČÍK, Lubomír; RAAB, Miroslav. Nauka o materiálech II. Vyd. 2. Zlín : Univerzita Tomáše Bati, 2004. 133 s. ISBN 80-7318-229-7.
[2] GAJDŮŠEK, Stanislav. Laktologie. Vyd. 1. V Brně : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. 78 s. ISBN 80-7157-657-3.
[3] KADLEC, Pavel. Technologie potravin II. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. 236 s. ISBN 80-7080-510-2.
[4]FOEGEDINGA E. A., BROWNB J., DRAKEA M.,DAUBERT Ch. R. Sensory and mechanical aspects of cheese texture. International Dairy Journal. 2003,13, 585-591.
Seznam doporučené literatury
[1] LAPČÍK, Lubomír; RAAB, Miroslav. Nauka o materiálech II. Vyd. 2. Zlín : Univerzita Tomáše Bati, 2004. 133 s. ISBN 80-7318-229-7.
[2] GAJDŮŠEK, Stanislav. Laktologie. Vyd. 1. V Brně : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. 78 s. ISBN 80-7157-657-3.
[3] KADLEC, Pavel. Technologie potravin II. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. 236 s. ISBN 80-7080-510-2.
[4]FOEGEDINGA E. A., BROWNB J., DRAKEA M.,DAUBERT Ch. R. Sensory and mechanical aspects of cheese texture. International Dairy Journal. 2003,13, 585-591.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. položil otázku: K čemu slouží výsledky práce ve výživě člověka?
Student prokázal velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Na otázky reagoval věcně správně, ale méně pohotově.