Bakalářská práce se věnovala studiu rozkladu bakteriálního exopolysacharidu xa-nthanu, také trisacharidu rafinózy a tetrasacharidu stachyózy bakterií Paenibacillus sp. XD. Výsledky získané měřením nárůstu biomasy a enzymové aktivity prokázaly schopnost degradace těchto sacharidů a také existenci extracelulárních enzymů při rozkladu xanthanu a rafinózy. Bylo zjištěno, že optimální doba růstu kultury XD v xanthanovém a rafinózo-vém viskózním médiu byla 3 dny.
Dále byly prováděny testy schopnosti bakterie inhibovat tvorbu biofilmu u vybra-ných biofilmových kultur. Výsledky tohoto experimentu ukázaly, že bakterie Paenibacillus sp. XD má největší vliv na inhibici tvorby biofilmu kulturou Pseudomonas aeruginosa CCM 3955.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis dealt with the study of bacterial degradation of the exopolysaccha-ride xanthan gum, also trisaccharide raffinose and the tetrasaccharide stachyose by bacteria Paenibacillus sp. XD. Results obtained by measuring the increase of biomass and enzyme activities demonstrated the ability of degradation of these carbohydrates as well as the ex-istence of extracellular enzymes during decomposition of xanthan gum and raffinose. It was found that the optimal time of growth of culture XD in xanthan and raffinose viscous medium was 3 days.
Further tests were conducted ability of bacteria to inhibit biofilm formation of se-lected biofilm forming cultures. The results showed that the greatest effect on the inhibi-tion of biofilm has Paenibacillus sp. XD on the biofilm of Pseudomonas aeruginosa CCM 3955 culture.
Bakalářská práce se věnovala studiu rozkladu bakteriálního exopolysacharidu xa-nthanu, také trisacharidu rafinózy a tetrasacharidu stachyózy bakterií Paenibacillus sp. XD. Výsledky získané měřením nárůstu biomasy a enzymové aktivity prokázaly schopnost degradace těchto sacharidů a také existenci extracelulárních enzymů při rozkladu xanthanu a rafinózy. Bylo zjištěno, že optimální doba růstu kultury XD v xanthanovém a rafinózo-vém viskózním médiu byla 3 dny.
Dále byly prováděny testy schopnosti bakterie inhibovat tvorbu biofilmu u vybra-ných biofilmových kultur. Výsledky tohoto experimentu ukázaly, že bakterie Paenibacillus sp. XD má největší vliv na inhibici tvorby biofilmu kulturou Pseudomonas aeruginosa CCM 3955.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis dealt with the study of bacterial degradation of the exopolysaccha-ride xanthan gum, also trisaccharide raffinose and the tetrasaccharide stachyose by bacteria Paenibacillus sp. XD. Results obtained by measuring the increase of biomass and enzyme activities demonstrated the ability of degradation of these carbohydrates as well as the ex-istence of extracellular enzymes during decomposition of xanthan gum and raffinose. It was found that the optimal time of growth of culture XD in xanthan and raffinose viscous medium was 3 days.
Further tests were conducted ability of bacteria to inhibit biofilm formation of se-lected biofilm forming cultures. The results showed that the greatest effect on the inhibi-tion of biofilm has Paenibacillus sp. XD on the biofilm of Pseudomonas aeruginosa CCM 3955 culture.
Detekce vybraných aktivit v kultivačním médiu různými metodami.
Porovnání detekovatelných enzymových aktivit za různých podmínek kultivace.
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popis struktury xanthanu a jeho využití.
Modifikace xanthanu xanthan-lyázou.
Xanthan-degradující bakterie.
Galaktomanany.
Degradace galaktomananu.
II. Praktická část
Detekce vybraných aktivit v kultivačním médiu různými metodami.
Porovnání detekovatelných enzymových aktivit za různých podmínek kultivace.
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Seznam doporučené literatury
[1] Muchová M.: Mikrobiální degradace vybraných polysacharidů. Disertační práce. FT UTB, Zlín 2009.
[2] Muchová M., Růžička J., Julinová M., a kol.: Xanthan and gellan degradation by bacteria of activated sludge. Water Science and Technology 2009, Vol. 60, 965 ? 973.
[3] Palaniraj A., Jayaraman V.: Production, recovery and applications of xanthan gum by Xanthomonas campestris. Journal of Food Engineering 2011, vol. 106, 1-12.
[4] Ruijssenaars H. J., Bont J. A. M., Hartmans S.: A pyruvated Mannose-Specific Xanthan Lyase Involved in Xanthan Degradation by Paenibacillus alginolyticus XL-1. Applied and Environmental Microbiology 1999, vol. 65, 2446-2452.
[5] Ruijssenaars, H.J., Sybehartmans, Verdoes, J. A Novel Gene Encoding Xanthan Lyase of Paenibacillus alginolyticus Strain XL-1. Applied and Environmental Microbiology, 2000, Vol. 66, 3945-3950.
Seznam doporučené literatury
[1] Muchová M.: Mikrobiální degradace vybraných polysacharidů. Disertační práce. FT UTB, Zlín 2009.
[2] Muchová M., Růžička J., Julinová M., a kol.: Xanthan and gellan degradation by bacteria of activated sludge. Water Science and Technology 2009, Vol. 60, 965 ? 973.
[3] Palaniraj A., Jayaraman V.: Production, recovery and applications of xanthan gum by Xanthomonas campestris. Journal of Food Engineering 2011, vol. 106, 1-12.
[4] Ruijssenaars H. J., Bont J. A. M., Hartmans S.: A pyruvated Mannose-Specific Xanthan Lyase Involved in Xanthan Degradation by Paenibacillus alginolyticus XL-1. Applied and Environmental Microbiology 1999, vol. 65, 2446-2452.
[5] Ruijssenaars, H.J., Sybehartmans, Verdoes, J. A Novel Gene Encoding Xanthan Lyase of Paenibacillus alginolyticus Strain XL-1. Applied and Environmental Microbiology, 2000, Vol. 66, 3945-3950.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Jan Šubrt, CSc. položil otázku: Je bakalářská práce vědeckou prací? Co ve vědecké práci musí být?
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná.