Cílem této práce bylo zjistit fyzikálně chemické hodnocení různých druhů medu pocházejících z České republiky. V jednotlivých druzích byl stanoven refraktometricky obsah vody, titrační kyselost, aktivní kyselost vpichovým pH metrem, dále byly stanoveny reologické vlastnosti a vodivost medu.
Anotace v angličtině
The aim of this study was to determine the physicochemical evaluation of different types of honey that come from the Czech Republic. In each type of honey was determined by refractometry water content, titratable acidity. The active acidity was determined using by prick pH meter. In this work were also determined rheological properties and conductivity of honey.
Klíčová slova
med, index lomu, viskozita, konduktivita, titrační kyselost, aktivní kyselost
Klíčová slova v angličtině
honey, refractometry index, free acidity, total acidity, viskosity, conductivity
Rozsah průvodní práce
48 s. 40 894
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této práce bylo zjistit fyzikálně chemické hodnocení různých druhů medu pocházejících z České republiky. V jednotlivých druzích byl stanoven refraktometricky obsah vody, titrační kyselost, aktivní kyselost vpichovým pH metrem, dále byly stanoveny reologické vlastnosti a vodivost medu.
Anotace v angličtině
The aim of this study was to determine the physicochemical evaluation of different types of honey that come from the Czech Republic. In each type of honey was determined by refractometry water content, titratable acidity. The active acidity was determined using by prick pH meter. In this work were also determined rheological properties and conductivity of honey.
Klíčová slova
med, index lomu, viskozita, konduktivita, titrační kyselost, aktivní kyselost
Klíčová slova v angličtině
honey, refractometry index, free acidity, total acidity, viskosity, conductivity
Stanovení titrační kyselosti a aktivní kyselosti - pH.
Viskozita medu.
Elektrická vodivost medu.
Vyhodnocení a diskuse výsledků.
Seznam doporučené literatury
[1]SEVERA, L., NEDOMOVÁ, Š. Fyzikální a mechanické vlastnosti potravin. Vyd. 1. V Brně: Mendelova univerzita, 2011, 116 s. ISBN 978-80-7375-521-8.
[2]PŘIDAL, A., ČERMÁK, K. Včelařství. Vyd. 1. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2005, 92 s. ISBN 80-7157-850-9.
[3]VESELÝ, V. Včelařství. Vyd. 2., upr. a dopl., V nakl. Brázda 1. Praha: Brázda, 2003, 270 s., [12] s. barev. obr. příl. ISBN 80-209-0320-8.
[4] Med. 1. vyd. Praha: Sun, 2010, 79 s.(přeložila Kateřina Blahová). ISBN 978-80-7371-342-3. Elektronické informační zdroje.
Dostupný z: http://toc.nkp.cz/NKC/201011/contents/nkc20102128944_1.pdf
[4] ARANA, Ignacio J. Physical properties of foods: novel measurement techniques and applications. Boca Raton, FL: CRC Press, c2012, xiv, 406 s. ISBN 978-1-4398-3536-4.
[5] TOLGA Kahraman, Serkan Kemal Buyukunal, Aydin Vural, Sema Sandikci Altunatmaz. Physico-chemical properties in honey from different regions of Turkey.Food Chemistry 123 (2010) 41-44. Dostupné z: www.elsevier.com/locate/foodchem.
[5] POPEK, S. A procedure to identify a honey type.Food Chemistry 79 (2002) 401-406. Dostupné z:www.elsevier.com/locate/foodchem.
Seznam doporučené literatury
[1]SEVERA, L., NEDOMOVÁ, Š. Fyzikální a mechanické vlastnosti potravin. Vyd. 1. V Brně: Mendelova univerzita, 2011, 116 s. ISBN 978-80-7375-521-8.
[2]PŘIDAL, A., ČERMÁK, K. Včelařství. Vyd. 1. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2005, 92 s. ISBN 80-7157-850-9.
[3]VESELÝ, V. Včelařství. Vyd. 2., upr. a dopl., V nakl. Brázda 1. Praha: Brázda, 2003, 270 s., [12] s. barev. obr. příl. ISBN 80-209-0320-8.
[4] Med. 1. vyd. Praha: Sun, 2010, 79 s.(přeložila Kateřina Blahová). ISBN 978-80-7371-342-3. Elektronické informační zdroje.
Dostupný z: http://toc.nkp.cz/NKC/201011/contents/nkc20102128944_1.pdf
[4] ARANA, Ignacio J. Physical properties of foods: novel measurement techniques and applications. Boca Raton, FL: CRC Press, c2012, xiv, 406 s. ISBN 978-1-4398-3536-4.
[5] TOLGA Kahraman, Serkan Kemal Buyukunal, Aydin Vural, Sema Sandikci Altunatmaz. Physico-chemical properties in honey from different regions of Turkey.Food Chemistry 123 (2010) 41-44. Dostupné z: www.elsevier.com/locate/foodchem.
[5] POPEK, S. A procedure to identify a honey type.Food Chemistry 79 (2002) 401-406. Dostupné z:www.elsevier.com/locate/foodchem.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Mgr. Iva Burešová, Ph.D. položila otázku: V reogramech na ose x je uvedena smyková deformace nebo rychlost smykové deformace?
Studentka danou problematiku ovládá, ale její aplikace jí činila potíže. Na většinu otázek komisi odpověděla správně.