Bakalářská práce popisuje původní bojovou dávku potravin zavedenou do Armády České republiky. Srovnává české bojové dávky s dávkami některých členských zemí NATO, přibližuje rozdíly ve skladbě, v balení potravin a také v přípravě jednotlivých pokrmů. Dále představuje nově vyvinutou a již zavedenou bojovou dávku potravin pro tropické a subtropické pásmo (BDP-T) do armády ČR. Nutričně, energeticky a senzoricky vyhodnocuje potravinové komponenty a popisuje rozdíly mezi původní BDP a novou bojovou dávkou BDP-T.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis describes original combat rations introduced into the Army of the Czech Republic. It compares Czech combat rations with the other used in some member countries of NATO, introduces differences in the structure, in food packaging and also in preparing individual dishes. It also presents newly developed and already established combat rations for tropical and subtropical zones (BDP-T) to the Czech army. It evaluates the food components nutritionally, energetically and sensorically and describes differences between the original BDP and new BDP-T combat rations.
Klíčová slova
Bojové dávky potravin (BDP), bojové dávky pro tropické oblasti (BDP T), energetická a nutriční hodnota, senzorické hodnocení.
Klíčová slova v angličtině
Combat rations (BDP), combat rations for tropical regions (BDP-T), the energy value of foods, nutritive facts, sensory evaluation.
Rozsah průvodní práce
79 s
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce popisuje původní bojovou dávku potravin zavedenou do Armády České republiky. Srovnává české bojové dávky s dávkami některých členských zemí NATO, přibližuje rozdíly ve skladbě, v balení potravin a také v přípravě jednotlivých pokrmů. Dále představuje nově vyvinutou a již zavedenou bojovou dávku potravin pro tropické a subtropické pásmo (BDP-T) do armády ČR. Nutričně, energeticky a senzoricky vyhodnocuje potravinové komponenty a popisuje rozdíly mezi původní BDP a novou bojovou dávkou BDP-T.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis describes original combat rations introduced into the Army of the Czech Republic. It compares Czech combat rations with the other used in some member countries of NATO, introduces differences in the structure, in food packaging and also in preparing individual dishes. It also presents newly developed and already established combat rations for tropical and subtropical zones (BDP-T) to the Czech army. It evaluates the food components nutritionally, energetically and sensorically and describes differences between the original BDP and new BDP-T combat rations.
Klíčová slova
Bojové dávky potravin (BDP), bojové dávky pro tropické oblasti (BDP T), energetická a nutriční hodnota, senzorické hodnocení.
Klíčová slova v angličtině
Combat rations (BDP), combat rations for tropical regions (BDP-T), the energy value of foods, nutritive facts, sensory evaluation.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika a specifikace současných BDP.
Inovační aktivity a technologie ve vývoji nových BDP a dávek pro krizové situace.
Nové potravinové komponenty a technologie jejich výroby, vhodných pro inovaci.
Průzkum trhu a výrobců potravin pro nové vyvíjené dávky.
Specifikace požadovaných užitných hodnot potravin a kompletů BDP, dávek pro KS
II. Praktická část
Charakteristika definovaných potravin vhodných pro inovaci BDP.
Vyhodnocení nutričních a užitných vlastností potravin pro inovované dávky.
Komparace stávajících a nových BDP, případně s dávkami pro krizové situace jak u nás tak ve světě.
Ekonomické vyhodnocení a srovnání se stávajícími BDP.
Výsledky diskuze.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika a specifikace současných BDP.
Inovační aktivity a technologie ve vývoji nových BDP a dávek pro krizové situace.
Nové potravinové komponenty a technologie jejich výroby, vhodných pro inovaci.
Průzkum trhu a výrobců potravin pro nové vyvíjené dávky.
Specifikace požadovaných užitných hodnot potravin a kompletů BDP, dávek pro KS
II. Praktická část
Charakteristika definovaných potravin vhodných pro inovaci BDP.
Vyhodnocení nutričních a užitných vlastností potravin pro inovované dávky.
Komparace stávajících a nových BDP, případně s dávkami pro krizové situace jak u nás tak ve světě.
Ekonomické vyhodnocení a srovnání se stávajícími BDP.
Výsledky diskuze.
Seznam doporučené literatury
[1] HOZA, I. Záměr projektu STRAVO, rezortní grant číslo CEP 830010596304.
[2] HOZA, I., HRABE, J., NOVÁK, V. a LISKA, J. DÁVKA [Závěrečná zpráva výzkumného úkolu]. Vyškov: 2000.
[3] POKORNÝ, J. a PÁNEK, J. Základy výživy výživová politika. 1. vyd. Praha:VSCHT.1996.185 s. ISBN 80-7080-260-X.
[4] DOSTÁLOVÁ, J. Výživová doporučení u nás a ve světě. Praha: ÚVTIZ, 1991, 1, 52s.
[5] STRÁNSKÝ, M. Nové referenční hodnoty pro příjem živin německé, rakouské a švýcarské společnosti pro výživu. Výživa a potraviny,2001, roč.56, s. 121-122.
Seznam doporučené literatury
[1] HOZA, I. Záměr projektu STRAVO, rezortní grant číslo CEP 830010596304.
[2] HOZA, I., HRABE, J., NOVÁK, V. a LISKA, J. DÁVKA [Závěrečná zpráva výzkumného úkolu]. Vyškov: 2000.
[3] POKORNÝ, J. a PÁNEK, J. Základy výživy výživová politika. 1. vyd. Praha:VSCHT.1996.185 s. ISBN 80-7080-260-X.
[4] DOSTÁLOVÁ, J. Výživová doporučení u nás a ve světě. Praha: ÚVTIZ, 1991, 1, 52s.
[5] STRÁNSKÝ, M. Nové referenční hodnoty pro příjem živin německé, rakouské a švýcarské společnosti pro výživu. Výživa a potraviny,2001, roč.56, s. 121-122.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal věcně.