V teoretické části práce jsou charakterizovány vybrané druhy koření - anýz, fenykl, hřebíček, kmín, majoránka, muškátový ořech a květ, nové koření a skořice. Dále jsou popsány antioxidanty, volné radikály, metody stanovení antioxidační aktivity a celkového obsahu polyfenolů. V praktické části jsou uvedeny výsledky stanovení sušiny, antioxidační aktivity koření metodou DPPH, hodnot IC50 a výsledky spektrometrického stanovení obsahu celkových polyfenolů vybraných druhů koření.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of the thesis the selected spices, aniseed, fennel, cloves, cumin, marjoram, nutmeg and flower, allspice and cinnamon, are characterized. Further, antioxidants, free radicals, methods for the antioxidant activity and total polyphenol content determination are described. In the practical part the results of the evaluation of dry matter content, antioxidant activity of spices by DPPH method, IC50 values and total polyphenols content by spectrometric method in selected spices are presented.
Klíčová slova
koření, antioxidační aktivita, IC50, polyfenoly
Klíčová slova v angličtině
spices, antioxidant activity, IC50, polyphenols
Rozsah průvodní práce
96 s.
Jazyk
CZ
Anotace
V teoretické části práce jsou charakterizovány vybrané druhy koření - anýz, fenykl, hřebíček, kmín, majoránka, muškátový ořech a květ, nové koření a skořice. Dále jsou popsány antioxidanty, volné radikály, metody stanovení antioxidační aktivity a celkového obsahu polyfenolů. V praktické části jsou uvedeny výsledky stanovení sušiny, antioxidační aktivity koření metodou DPPH, hodnot IC50 a výsledky spektrometrického stanovení obsahu celkových polyfenolů vybraných druhů koření.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of the thesis the selected spices, aniseed, fennel, cloves, cumin, marjoram, nutmeg and flower, allspice and cinnamon, are characterized. Further, antioxidants, free radicals, methods for the antioxidant activity and total polyphenol content determination are described. In the practical part the results of the evaluation of dry matter content, antioxidant activity of spices by DPPH method, IC50 values and total polyphenols content by spectrometric method in selected spices are presented.
Klíčová slova
koření, antioxidační aktivita, IC50, polyfenoly
Klíčová slova v angličtině
spices, antioxidant activity, IC50, polyphenols
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika vybraných druhů koření, složení, vlastnosti, využití
Popis antioxidantů, zdroje
Analytické metody pro stanovení antioxidační aktivity a polyfenolických látek
II. Praktická část
Stanovení antioxidační aktivity vybraných druhů koření metodou DPPH
Určení hodnoty IC50 ve vybraných vzorcích koření
Stanovení celkového obsahu polyfenolů v koření spektrofotometricky
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika vybraných druhů koření, složení, vlastnosti, využití
Popis antioxidantů, zdroje
Analytické metody pro stanovení antioxidační aktivity a polyfenolických látek
II. Praktická část
Stanovení antioxidační aktivity vybraných druhů koření metodou DPPH
Určení hodnoty IC50 ve vybraných vzorcích koření
Stanovení celkového obsahu polyfenolů v koření spektrofotometricky
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin I. Tábor: OSSIS, 2002. ISBN 80-86659-00-3.
ZLOCH, Z., J. ČELÁKOVSKÝ a A. AUJEZDSKÁ. Stanovení obsahu polyfenolů a celkové antioxidační kapacity v potravinách rostlinného původu. Plzeň: ÚHLF UK, 2004.
KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. Brno: MZLU, 2007. ISBN 978-80-7375-036-7.
BUŘIČOVÁ, Lucie a Zuzana RÉBLOVÁ. Czech medical plants as possiblesources of anti-oxidants, Czech J. Food Sci. 2008, roč. 26, č. 2, s. 132-138.
WOJDYLO, A., J. Oszmianski a R. Czemerys. Antioxidant activity and phenolic compounds in 32 selected herbs. Food Chemistry. 2007, roč. 105, č. 3, s. 940-949.
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin I. Tábor: OSSIS, 2002. ISBN 80-86659-00-3.
ZLOCH, Z., J. ČELÁKOVSKÝ a A. AUJEZDSKÁ. Stanovení obsahu polyfenolů a celkové antioxidační kapacity v potravinách rostlinného původu. Plzeň: ÚHLF UK, 2004.
KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. Brno: MZLU, 2007. ISBN 978-80-7375-036-7.
BUŘIČOVÁ, Lucie a Zuzana RÉBLOVÁ. Czech medical plants as possiblesources of anti-oxidants, Czech J. Food Sci. 2008, roč. 26, č. 2, s. 132-138.
WOJDYLO, A., J. Oszmianski a R. Czemerys. Antioxidant activity and phenolic compounds in 32 selected herbs. Food Chemistry. 2007, roč. 105, č. 3, s. 940-949.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. Na doplňující otázky oponenta i komise reagovala správně a pohotově.