Bakalářská práce je zaměřena na zmapování problémů a kompetencí sebepéče u osob s esenciální hypertenzí a to především v oblasti výživy.
Teoretická část práce popisuje esenciální hypertenzi, rizikové faktory, vliv výživy na hypertenzi a zabývá se teorií deficitu sebepéče D.E. Oremové.
Praktická část je založena na sestavení situační potřeby sebepéče u pacientů s esenciální hypertenzí v těchto oblastech. Pro dosažení cílů bakalářské práce bylo nutné provést výzkum formou dotazníkového šetření. Na základě tohoto výzkumu byl zpracován edukační materiál.
Anotace v angličtině
This Bachelors thesis is focused on issues and competencies of self-care especially watching people with essential hypertension and their nutrition.
The teoretical part describes the essential hypertension, risk factors, how nutrition affect hypertension and Orem´s self-care deficit nursing theory.
The practical part is focused on the preparation of the situational needs of self-care in patients with essential hypertension.
The patients usually don´t have a clear explanation, so my target was to identify the lack of informations about essential hypertension and especially their nutrition.
I had to create a questionnaire to reach my targets. Educational material have been based on this research.
Essential hypertension, Self-care, D.E. Orem, Nutrition, Rick factors
Rozsah průvodní práce
106 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na zmapování problémů a kompetencí sebepéče u osob s esenciální hypertenzí a to především v oblasti výživy.
Teoretická část práce popisuje esenciální hypertenzi, rizikové faktory, vliv výživy na hypertenzi a zabývá se teorií deficitu sebepéče D.E. Oremové.
Praktická část je založena na sestavení situační potřeby sebepéče u pacientů s esenciální hypertenzí v těchto oblastech. Pro dosažení cílů bakalářské práce bylo nutné provést výzkum formou dotazníkového šetření. Na základě tohoto výzkumu byl zpracován edukační materiál.
Anotace v angličtině
This Bachelors thesis is focused on issues and competencies of self-care especially watching people with essential hypertension and their nutrition.
The teoretical part describes the essential hypertension, risk factors, how nutrition affect hypertension and Orem´s self-care deficit nursing theory.
The practical part is focused on the preparation of the situational needs of self-care in patients with essential hypertension.
The patients usually don´t have a clear explanation, so my target was to identify the lack of informations about essential hypertension and especially their nutrition.
I had to create a questionnaire to reach my targets. Educational material have been based on this research.
Essential hypertension, Self-care, D.E. Orem, Nutrition, Rick factors
Zásady pro vypracování
Zpracování rešerše a studium odborné literatury zaměřené na výživu při onemocnění esenciální hypertenzí.
Vymezení pojmů vztahujících se k dané oblasti.
Formulování cílů práce.
Charakteristika konceptuálního modelu dle Dorothey Elisabeth Oremové.
Příprava metodiky průzkumné části práce.
Realizace dotazníkového šetření u pacientů s diagnostikovanou esenciální hypertenzí.
Zpracování, vyhodnocení a interpretace dat dotazníkového šetření.
Prezentace výsledků a přínos práce pro praxi.
Zásady pro vypracování
Zpracování rešerše a studium odborné literatury zaměřené na výživu při onemocnění esenciální hypertenzí.
Vymezení pojmů vztahujících se k dané oblasti.
Formulování cílů práce.
Charakteristika konceptuálního modelu dle Dorothey Elisabeth Oremové.
Příprava metodiky průzkumné části práce.
Realizace dotazníkového šetření u pacientů s diagnostikovanou esenciální hypertenzí.
Zpracování, vyhodnocení a interpretace dat dotazníkového šetření.
Prezentace výsledků a přínos práce pro praxi.
Seznam doporučené literatury
BEKEL, Gerhard a Renata HALMO. Teorie deficitu sebepéče. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2004. ISBN 80-244-0794-9.
KUŽELA, Lubomír a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při hypertenzi. Praha: Triton, 2003. ISBN 80-7254-411-X.
PAVLÍKOVÁ, Slavomíra. Modely ošetřovatelství v kostce. Praha: Grada Publishing, 2006. ISBN 978-80-247-1211-6.
ŠIMON, Jaroslav a Ivana ŠÍPOVÁ. Novinky v léčbě hypertenze. Praha: Geum, 2004. ISBN 80-86256-36-7.
TOWNSEND, Raymond. Hypertenze současný výzkum. Praha: Triton, 2009. ISBN 978-80-7387-311-0.
WIDIMSKÝ, Jiří a kolektiv. Hypertenze. Praha: Triton, 2002. ISBN 80-7254-249-4.
Seznam doporučené literatury
BEKEL, Gerhard a Renata HALMO. Teorie deficitu sebepéče. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2004. ISBN 80-244-0794-9.
KUŽELA, Lubomír a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při hypertenzi. Praha: Triton, 2003. ISBN 80-7254-411-X.
PAVLÍKOVÁ, Slavomíra. Modely ošetřovatelství v kostce. Praha: Grada Publishing, 2006. ISBN 978-80-247-1211-6.
ŠIMON, Jaroslav a Ivana ŠÍPOVÁ. Novinky v léčbě hypertenze. Praha: Geum, 2004. ISBN 80-86256-36-7.
TOWNSEND, Raymond. Hypertenze současný výzkum. Praha: Triton, 2009. ISBN 978-80-7387-311-0.
WIDIMSKÝ, Jiří a kolektiv. Hypertenze. Praha: Triton, 2002. ISBN 80-7254-249-4.
Přílohy volně vložené
1 CD, Edukační leták
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Kolik je podle Vás nutné rozdat dotazníků, aby se Vám jich vrátilo 50 řádně vyplněných? (dr. Halmo)
Čím si vysvětlujete skutečnost, že jen nízké procento respondentů (35,5 %) zná hodnoty hypertenze? (dr. Halmo) Proč podle Vás sledovaní hypertonici používají vhodné tuky k přípravě pokrmů jen z 21 %, i když je ze 73 % znají? (dr. Halmo) Máte v úmyslu uvedené poznatky a výsledky výzkumu použít v praxi? V čem vidíte největší riziko hypertenze pro pacienty? (dr. Pelková) Studentka reagovala na otázky komise pohotově a věcně...