Pro účel této práce byli nasbíráni zástupci pěti volně rostoucích druhů hub, které jsou v České republice nejčastěji hledány. Sběr byl proveden v osmi různých lokalitách na území Moravy. Byly vybrány lokality jak v CHKO, tak v těsné blízkosti dopravních cest, či skládky komunálního odpadu. U vzorků byly provedeny tři druhy stanovení za účelem porovnání mezidruhových vlastností i vlivu prostředí růstu. U všech zástupců byla stano-vena antioxidační aktivita metodou DPPH a celkový obsah polyfenolů metodou s Folin Ciocaltauovým činidlem. U vybraných zástupců pak byl stanoven obsah těžkých kovů po-mocí AAS a ICP-OES. Výsledky stanovení byly porovnány s výsledky z obdobných prací. Byl zjištěn variabilní obsah daných látek jak v mezidruhovém srovnání, tak v závislosti na lokalitě výskytu.
Anotace v angličtině
For the purpose of this work were collected representatives of five wild mushroom species that are most frequently searched in the Czech Republic. The mushroom picking was carried out in eight different locations in Moravia. They were selected locations in CHKO, close to transport routes and also municipal waste landfill. With the samples were done three kinds of determination with the purpose of comparing the properties of interspecies and influence of the environment. At all representatives was determined antioxidant activi-ty by DPPH method and total polyphenol content by the Folin - Ciocaltau agent. For selec-ted representatives was then determined the content of heavy metals by AAS and ICP-OES. The results of the determination were compared with the results of similar works. There was observed variable content of the substances in both interspecies comparisons, and depending on the location of occurrence.
Klíčová slova
bioaktivní látky, těžké kovy, houby, polyfenoly, antioxidační aktivita
Klíčová slova v angličtině
Bioactive Substances, Heavy Metals, Mushrooms, Polyfenols , Antioxidant Activity
Rozsah průvodní práce
77 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Pro účel této práce byli nasbíráni zástupci pěti volně rostoucích druhů hub, které jsou v České republice nejčastěji hledány. Sběr byl proveden v osmi různých lokalitách na území Moravy. Byly vybrány lokality jak v CHKO, tak v těsné blízkosti dopravních cest, či skládky komunálního odpadu. U vzorků byly provedeny tři druhy stanovení za účelem porovnání mezidruhových vlastností i vlivu prostředí růstu. U všech zástupců byla stano-vena antioxidační aktivita metodou DPPH a celkový obsah polyfenolů metodou s Folin Ciocaltauovým činidlem. U vybraných zástupců pak byl stanoven obsah těžkých kovů po-mocí AAS a ICP-OES. Výsledky stanovení byly porovnány s výsledky z obdobných prací. Byl zjištěn variabilní obsah daných látek jak v mezidruhovém srovnání, tak v závislosti na lokalitě výskytu.
Anotace v angličtině
For the purpose of this work were collected representatives of five wild mushroom species that are most frequently searched in the Czech Republic. The mushroom picking was carried out in eight different locations in Moravia. They were selected locations in CHKO, close to transport routes and also municipal waste landfill. With the samples were done three kinds of determination with the purpose of comparing the properties of interspecies and influence of the environment. At all representatives was determined antioxidant activi-ty by DPPH method and total polyphenol content by the Folin - Ciocaltau agent. For selec-ted representatives was then determined the content of heavy metals by AAS and ICP-OES. The results of the determination were compared with the results of similar works. There was observed variable content of the substances in both interspecies comparisons, and depending on the location of occurrence.
Klíčová slova
bioaktivní látky, těžké kovy, houby, polyfenoly, antioxidační aktivita
Klíčová slova v angličtině
Bioactive Substances, Heavy Metals, Mushrooms, Polyfenols , Antioxidant Activity
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizace vybraných zástupců hub a oblastí jejich sběru
Shrnutí informací o biogenních látkách a těžkých kovech v jedlých houbách
Výskyt biogenních látek a těžkých kovů u různých druhů hub
II. Praktická část
Metodika stanovení biogenních látek a těžkých kovů v houbách
Stanovení celkového obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity a těžkých kovů ve vybraných vzorcích hub
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizace vybraných zástupců hub a oblastí jejich sběru
Shrnutí informací o biogenních látkách a těžkých kovech v jedlých houbách
Výskyt biogenních látek a těžkých kovů u různých druhů hub
II. Praktická část
Metodika stanovení biogenních látek a těžkých kovů v houbách
Stanovení celkového obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity a těžkých kovů ve vybraných vzorcích hub
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce
Seznam doporučené literatury
1) VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. 2. upr. vyd. Tábor: OSSIS, 2002, 331 s.
2) KALAČ, P. A review of chemical composition and nutritional value of wild-growing and cultivated mushrooms. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2013, vol. 93, issue 2, s. 209-218
3) KALAČ, P. Trace element contents in European species of wild growing edible mushrooms: A review for the period 2000-2009. Food Chemistry. 2010, vol. 122, issue 1, s. 2-15
4) AKATA, I. et al. Chemical Compositions and Antioxidant Activities of 16 Wild Edible Mushroom Species Grown in Anatolia. International Journal of Pharmacology. 2012, vol. 8, issue 2, s. 134-138
5) LINDEQUIST, U. et al. The Pharmacological Potential of Mushrooms. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2005, vol. 2, issue 3, s. 285-299
6) DUBOST, N. et al. Quantification of polyphenols and ergothioneine in cultivated mushrooms and correlation to total antioxidant capacity. Food Chemistry. 2007, vol. 105, issue 2, s. 727-735
Seznam doporučené literatury
1) VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. 2. upr. vyd. Tábor: OSSIS, 2002, 331 s.
2) KALAČ, P. A review of chemical composition and nutritional value of wild-growing and cultivated mushrooms. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2013, vol. 93, issue 2, s. 209-218
3) KALAČ, P. Trace element contents in European species of wild growing edible mushrooms: A review for the period 2000-2009. Food Chemistry. 2010, vol. 122, issue 1, s. 2-15
4) AKATA, I. et al. Chemical Compositions and Antioxidant Activities of 16 Wild Edible Mushroom Species Grown in Anatolia. International Journal of Pharmacology. 2012, vol. 8, issue 2, s. 134-138
5) LINDEQUIST, U. et al. The Pharmacological Potential of Mushrooms. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2005, vol. 2, issue 3, s. 285-299
6) DUBOST, N. et al. Quantification of polyphenols and ergothioneine in cultivated mushrooms and correlation to total antioxidant capacity. Food Chemistry. 2007, vol. 105, issue 2, s. 727-735
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.