V této bakalářské práci je zkoumána problematika stanovení optimální kalkulační metody a cen ve firmě Drůbežárna Holešov spol. s r. o., která se zabývá výrobou a prodejem majonézy, tatarské omáčky a prodejem vajec.
Hlavním cílem této práce je návrh nové vhodné kalkulační metody a určení nové ceny. Vedlejším cílem bakalářské práce je analýza aktuálně využívaného kalkulačního systému a způsobu stanovení ceny u stávajících výrobků.
V teoretické části mé práce je vysvětlena základní problematika kalkulačního systému nákladů, kalkulačních metod a stanovení ceny. V praktické části je řešena aktuální metoda kalkulací a určení cen, dále pak zjištění vhodné metody pro podnik a navržení nových cen stávajících výrobků, což je i výstupem mé práce.
Potřebné informace k vypracování bakalářské práce jsou použity z účetnictví firmy.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis discusses the optimal cost calculation for the products of Poultry Farm Holesov. The company produces and distributes egg products such as mayonnaise and Tatar sauce.
The objective of this thesis is to improve the currently used costing system by developing new calculation methods.
The theoretical part describes calculations of the costs and methods of defining the final price of the product.
The practical part analyses the current calculation system, identify the areas for improvement and propose new methods for pricing as the final outcome of this study.
The sources of information for this thesis are accounting books of Poultry Farm Holesov.
Klíčová slova
kalkulační systém, metody kalkulace, náklady, stanovení ceny, zisk
Klíčová slova v angličtině
calculation system, methods of calculation, costs, pries, profit
Rozsah průvodní práce
71 s. (9 591 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
V této bakalářské práci je zkoumána problematika stanovení optimální kalkulační metody a cen ve firmě Drůbežárna Holešov spol. s r. o., která se zabývá výrobou a prodejem majonézy, tatarské omáčky a prodejem vajec.
Hlavním cílem této práce je návrh nové vhodné kalkulační metody a určení nové ceny. Vedlejším cílem bakalářské práce je analýza aktuálně využívaného kalkulačního systému a způsobu stanovení ceny u stávajících výrobků.
V teoretické části mé práce je vysvětlena základní problematika kalkulačního systému nákladů, kalkulačních metod a stanovení ceny. V praktické části je řešena aktuální metoda kalkulací a určení cen, dále pak zjištění vhodné metody pro podnik a navržení nových cen stávajících výrobků, což je i výstupem mé práce.
Potřebné informace k vypracování bakalářské práce jsou použity z účetnictví firmy.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis discusses the optimal cost calculation for the products of Poultry Farm Holesov. The company produces and distributes egg products such as mayonnaise and Tatar sauce.
The objective of this thesis is to improve the currently used costing system by developing new calculation methods.
The theoretical part describes calculations of the costs and methods of defining the final price of the product.
The practical part analyses the current calculation system, identify the areas for improvement and propose new methods for pricing as the final outcome of this study.
The sources of information for this thesis are accounting books of Poultry Farm Holesov.
Klíčová slova
kalkulační systém, metody kalkulace, náklady, stanovení ceny, zisk
Klíčová slova v angličtině
calculation system, methods of calculation, costs, pries, profit
Proveďte kalkulaci vybraného výrobku s využitím různých kalkulačních metod.
Navrhněte a zdůvodněte nejvhodnější kalkulační metodu.
Závěr
Seznam doporučené literatury
ČECHOVÁ, Alena. Manažerské účetnictví. Vyd. 1. Brno: Computer Press, c2006, vi, 182 s. ISBN 80-251-1124-5.
FIBÍROVÁ, Jana, Jaroslav WAGNER a Libuše ŠOLJAKOVÁ. Nákladové účetnictví: (Manažerské účetnictví I). 3., přeprac. vyd. Praha: Oeconomica, 2004, 374 s. ISBN 80-245-0746-3.
HUNČOVÁ, Magdalena. Manažerské účetnictví: základy. 2. vyd. Ostrava: Mirago, 2007, 125 s. ISBN 80-86617-34-3.
KRÁL, Bohumil. Manažerské účetnictví. 3., dopl. a aktualiz. vyd. Praha: Management Press, 2010, 660 s. ISBN 978-80-7261-217-8.
MACÍK, Karel. Účetnictví pro manažerskou praxi. 1. vyd. Praha: Grada, 2000, 235 s. ISBN 8071699144.
Seznam doporučené literatury
ČECHOVÁ, Alena. Manažerské účetnictví. Vyd. 1. Brno: Computer Press, c2006, vi, 182 s. ISBN 80-251-1124-5.
FIBÍROVÁ, Jana, Jaroslav WAGNER a Libuše ŠOLJAKOVÁ. Nákladové účetnictví: (Manažerské účetnictví I). 3., přeprac. vyd. Praha: Oeconomica, 2004, 374 s. ISBN 80-245-0746-3.
HUNČOVÁ, Magdalena. Manažerské účetnictví: základy. 2. vyd. Ostrava: Mirago, 2007, 125 s. ISBN 80-86617-34-3.
KRÁL, Bohumil. Manažerské účetnictví. 3., dopl. a aktualiz. vyd. Praha: Management Press, 2010, 660 s. ISBN 978-80-7261-217-8.
MACÍK, Karel. Účetnictví pro manažerskou praxi. 1. vyd. Praha: Grada, 2000, 235 s. ISBN 8071699144.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí BP: 45 bodů
Ing. Petr Procházka:
1. Proč byla pro stanovení nové ceny zvolena právě tato kalkulační metoda? (odpověděla zcela)
Oponent BP: 42 bodů
Ing. Ludmila Kozubíková, Ph.D.:
1. Na str. 39 píšete, že "o tom, zda do ceny výrobku bude zahrnuta i část nepřímých nákladů, rozhoduje odpovědný pracovník účetní jednotky u každého výrobku samostatně". Myslíte si, že je to správné? (odpověděla zcela)
2. Zjistila jste, že společnost doposud nezahrnovala do ceny výrobků nepřímé náklady. Čím byly kryty? (odpověděla částečně)
3. Proč si myslíte, že přímé mzdy jsou optimální rozvrhovou základnou (str. 61)? (odpověděla částečně)
4. Bylo problematické provést podrobnější analýzu režijních nákladů na fixní a variabilní? (odpověděla zcela)
Ing. Eva Heczková, Ph.D.:
Je cena vajec stejná v průběhu cekého roku? (odpověděla zcela)