Diplomová práce je zaměřena na rostlinné oleje a jejich antimikrobiální účinky, které by bylo možné využít v kosmetických prostředcích. V teoretické části jsou definovány rostlinné oleje, jejich fyzikální a chemické vlastnosti, technologický postup výroby a jejich získávání. Další část je zaměřena na atypické rostlinné oleje, kosmetické prostředky a jejich formy. Následně jsou charakterizovány mikroorganizmy kontaminující kosmetické prostředky. V praktické části byly studovány antimikrobiální účinky atypických rostlinných olejů pomocí dvou kvalitativních difúzních metod. Vliv olejů byl sledován na bakteriích i mikroskopických houbách.
Anotace v angličtině
The thesis focused on plant oils and its antimicrobial effects with possible application in cosmetic products. Theoretical part consisted of plant oil characterization, production and properties. Then, cosmetic products, their forms and microbial contaminants were discussed. Experimental part was devoted to determination of antimicrobial effects of selected non-traditional plant oilsvia qualitative difussion methods. Inhibitory effect of oils was examined using bacteria, yeasts and filamentous fungi.
Diplomová práce je zaměřena na rostlinné oleje a jejich antimikrobiální účinky, které by bylo možné využít v kosmetických prostředcích. V teoretické části jsou definovány rostlinné oleje, jejich fyzikální a chemické vlastnosti, technologický postup výroby a jejich získávání. Další část je zaměřena na atypické rostlinné oleje, kosmetické prostředky a jejich formy. Následně jsou charakterizovány mikroorganizmy kontaminující kosmetické prostředky. V praktické části byly studovány antimikrobiální účinky atypických rostlinných olejů pomocí dvou kvalitativních difúzních metod. Vliv olejů byl sledován na bakteriích i mikroskopických houbách.
Anotace v angličtině
The thesis focused on plant oils and its antimicrobial effects with possible application in cosmetic products. Theoretical part consisted of plant oil characterization, production and properties. Then, cosmetic products, their forms and microbial contaminants were discussed. Experimental part was devoted to determination of antimicrobial effects of selected non-traditional plant oilsvia qualitative difussion methods. Inhibitory effect of oils was examined using bacteria, yeasts and filamentous fungi.
Charakteristika, složení a vlastnosti rostlinných olejů
Využití rostlinných olejů v kosmetice.
Působení rostlinných olejů na mikroorganizmy.
II. Praktická část
Sledování vlivu vybraných rostlinných olejů na grampozitivní a gramnegativní bakterie.
Sledování vlivu vybraných rostlinných olejů na kvasinky a plísně.
Diskuze výsledků a formulace závěrů práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika, složení a vlastnosti rostlinných olejů
Využití rostlinných olejů v kosmetice.
Působení rostlinných olejů na mikroorganizmy.
II. Praktická část
Sledování vlivu vybraných rostlinných olejů na grampozitivní a gramnegativní bakterie.
Sledování vlivu vybraných rostlinných olejů na kvasinky a plísně.
Diskuze výsledků a formulace závěrů práce.
Seznam doporučené literatury
BAREL, A. O., PAYE, M., MAIBACH, H. I. Handbook of Cosmetic Science and Technology. New York: Informa Healthcare, 2009. 869 p. ISBN 978-1-4200-6963-1.
GUNSTONE, FRANK D. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses (2rd Edition). Blackwell Publishing Ltd., 2011. ISBN 978-1-4443-3268-1.
ORTH, D. S., DENYER, S. P., KABARA, J. J. Cosmetic and Drug Microbiology. New York: Informa Healthcare, 2006. 375 p. ISBN 978-0-8493-7266-7.
GUNSTONE, F. D. The Chemistry of Oils and Fats. Sources, Composition, Properties and Uses. Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1626-9
O´BRIEN, RICHARD D. Fat and Oils : Formulating and Processing for Applications (3rd Edition). CRC Press, 2009. ISBN 978-1-4200-6166-6.
Seznam doporučené literatury
BAREL, A. O., PAYE, M., MAIBACH, H. I. Handbook of Cosmetic Science and Technology. New York: Informa Healthcare, 2009. 869 p. ISBN 978-1-4200-6963-1.
GUNSTONE, FRANK D. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses (2rd Edition). Blackwell Publishing Ltd., 2011. ISBN 978-1-4443-3268-1.
ORTH, D. S., DENYER, S. P., KABARA, J. J. Cosmetic and Drug Microbiology. New York: Informa Healthcare, 2006. 375 p. ISBN 978-0-8493-7266-7.
GUNSTONE, F. D. The Chemistry of Oils and Fats. Sources, Composition, Properties and Uses. Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1626-9
O´BRIEN, RICHARD D. Fat and Oils : Formulating and Processing for Applications (3rd Edition). CRC Press, 2009. ISBN 978-1-4200-6166-6.